Manglende lovhjemmel i aflivning af mink: - Det er vanvittigt

Omkring en million fynske mink er på vej til at blive slået ihjel med ordre fra regeringen. Nu viser det sig, at regeringen ikke kan kræve det.

Fynske minkavlere har slagtet mink siden onsdag, fordi man har set en variant af coronavirus brede sig fra mink til mennesker. Regeringen kræver alle mink aflivet, selvom der ikke findes lovgivning til det.

Derfor forsøger regeringen nu at få en hastelov igennem. Den skal gøre aflivningen af alle mink mulig.

Det forarger den fynske minkavler, Martin From, der allerede har slået halvdelen af sine dyr ihjel.

quote -  Jeg har svært ved at have tillid til en minister, der ikke har hjemmelgrundlaget i orden, 

Mai Mercado (K)

- Det er jo så vanvittigt det her, men i mine øjne er løbet jo kørt, for vi slår jo en stor del af vores dyr ned, siger Martin From fra Otterup.

Han har allerede slået omkring 30.000 mink ihjel, og 6.000 af dem var avlsdyr. Nogle af dem havde bestemte farver, og alle er væk nu.

På Fyn betyder beslutningen, at i alt 42 minkfarme skal have aflivet samtlige mink. Farmene er fordelt på 20 avlere, og der er i alt knap en million mink.

Som loven er i dag, skal der enten være konstateret sygdom blandt dyr hos landbruget, eller landbruget skal ligge i et område med sygdomsudbrud, før myndighederne kan kræve adgang for at aflive dyr.

En skandaløs ordre 

På baggrund af den manglende lovhjemmel slåes der tvivl om tilliden til fødevareminister Mogens Jensen (S) hos Konservative.

-  Jeg har svært ved at have tillid til en minister, der ikke har hjemmelgrundlaget i orden, siger folketingsmedlem Mai Mercado (K).

Flere partier kritiserer regeringen for at have sat gang i operationen med at aflive alle mink, før den har fået lovgivningen på plads.

- Jeg er ret rystet over, hvor let regeringen tager på det her. Dets har man givet en ulovlig instruks og sat gang i aflivningen af ikke bare 17 millioner mink, men af et helt erhverv uden at have sit lovgrundlag på plads, siger Jakob Ellemann-Jensen (V) til DR.

I Venstre ses regeringens handling som en skandale.

- Regeringen har ikke styr på lovgivningen, og det her kommer til at koste flere milliarder, siger Erling Bonnesen (V).

Mai Mercado har læst skrivet, som regeringen har sendt ud til avlere og ordførere i forbindelse med aflivning af mink, og hun mener, at regeringen har udsendt en klar ordre:

- Man er ikke tvivl om, at det er en ordre. Samtidig stilles der spørgsmål ved grundlaget og mutationen og hvilken påvirkning og betydning der er tale om, når virussen ikke er set siden september, siger hun.

Bonus for hurtig aflivning
Minkavlerne får 20 kroner ekstra i tempo-bonus per mink ved, at minkene i farmen er aflivet senest den 16. november.

Det fremgår i det skriv, regeringen sendte ud til minkavlerne, som startede den 6. november:

Regeringens skriv til minkavlere:

Ingen af de i alt 42 fynske minkfarme befinder sig i sikkerhedszonerne. Derfor vil flere partier ikke godtage regeringens forslag om en hastelovgivning.

- Vi vil bestemt ikke bakke op om en hastelovgivning. Der er for mange ubesvarede spørgsmål. Det ville klæde regeringen at involvere Folketinget noget mere, siger Mai Mercado.

Hverken Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti eller Venstre vil være med til at lave en hastelov, der giver hjemmel til at slå mink ned.

Både Konservative og Venstre vil kræve fuld erstatning til de ramte minkavlere.

- Vi kræver fuld erstatning til minkavlerne i hele Danmark, for de tab, de har forvoldt, siger Erling Bonnesen (V).

- Vi går efter en fuld kompensation gennem en individuel vurdering, siger Mai Mercado (K).

Nu vil hverken Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti eller Konservative være med til at lave en hastelov, der giver hjemmel til at slå jeres dyr ned. Giver det håb for fremtiden?

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal tænke om det. Jeg frygter et langt politisk spil, hvor vi som minkavlere står som lusen mellem to negle og ikke kan få en afklaring, siger Martin From og fortsætter:

- Jeg er en af de heldige, for jeg kan i det mindste få lov til at pelse mine dyr og få nogle penge for dem. Det er langt værre for dem, der bare kan køre deres livsværk i containeren.

Fustration blandt fynske borgmestre

I Nordfyns Kommune er borgmesteren frustreret på vegne af de erhvervsdrivende, som er tilknytte kommunens ni minkfarme.

- Jeg vil som udgangspunkt altid rette mig efter den til enhver tid siddende regering. Men når det efterfølgende viser sig, at der ikke er lovhjemmel til at gøre det her, er det jo der, hvor min frustration kommer på vegne af de erhvervsdrivende i kommunen, siger Morten Andersen (V).

I Nyborg Kommune kunne regeringens ordre have kostet 11 minkfarme livet.

- Det er enormt afgørende, at man handler på et faktuelt grundlag, og det er der sået tvivl om nu, siger Kenneth Muhs (V).

 

 

Oversigt

    Oversigt