Millioner at hente på energivenlige kirker

Fynske kirker og præstegårde kan spare millioner af kroner ved at styre energiforbruget. I Bogens provsti bliver der hvert år sparet én million kroner.

Østrup kirke er omkring 800 år gammel. Men inde bag de tykke mure gemmer der sig moderne teknologi, så man ikke bruger energi på en mennesketom kirke.

- Vi sparer på varmen, så vi kun varmer op, når der er brug for det, siger provst Keld Balmer Hansen.

0809 kirker

Fyret i kirken er udstyret med en timer, der for eksempel tænder natten før en gudstjeneste om søndagen. En enkel løsning, der giver en stor besparelse.

- Mange steder er det sådan, at når man går hjem fredag så sætter man fyret i gang, så kirken er varm til søndag, siger han.

I Fyens Stift er man glad for at kirkerne på Fyn nu er begyndt at gøre kirkerne mere energivenlige.

Jeg er glad for, at flere menighedsråd og provstier er gået i gang med at gøre kirker og præstegårde mere energivenlige. Der skal sættes ind der, hvor man kan spare på varmeregningen uden at det går ud over inventar og bygninger, og det arbejde er heldigvis godt i gang mange steder, siger Fyns biskop Tine Lindhardt

Bogense provsti har haft energitjenesten til at gennemgå samtlige kirker og præstegårde. Undersøgelsen viser, at man med investeringer for fire en kvart millioner kroner kan opnå en besparelse på energiforbruget på én million kroner årligt.

- Det er virkelig meget, og der er mange ting man kan gøre for ingen penge, og spare masser af penge, siger Keld Balmer Hansen.

Nye kirker og præstegårde er alle omfattet en lovpligtig energimærkning, men gamle kirker som Østrup Kirke kan have gavn af at spare på varmen.

- De kirker som er undtaget fra den lovpligtige energimærkning, der vil der helt sikkert være et potentiale for at spare penge, siger varme, energi og klimakonsulent i Kirkeministeriet Poul Klenz.

Oversigt

    Oversigt