I en garage i Birkende står en gul racercykel uden baghjul placeret foran en computer. På computerskærmen står en mandlig cykelrytter klædt i orange og venter i vejkanten. Han venter på at hoppe i sadlen, imens utallige cykelryttere allerede suser forbi ham i høj fart på den imaginære landevej.
Det er blevet nemmere for mig at planlægge, hvornår jeg vil cykle. Nu er det bare at hoppe i cykelbukserne og så sætte sig herud og tænde for noget god musik.
Det er en hometrainer. Og allerede under den første lockdown i foråret besluttede Eddy Hermeling sig for at købe sådan en til sin racercykel, så han kunne cykle sammen med andre - på afstand
Cykling har længe været Eddys passion, men under corona har han tilbragt mere tid i sadlen.
- Det er blevet nemmere for mig at planlægge, hvornår jeg vil cykle. Nu er det bare at hoppe i cykelbukserne og sætte sig herud og tænde for noget god musik, fortæller han.
Eddy Hermeling er en af dem, som har formået at holde sig aktiv på trods af en omfattende nedlukning af blandt andet idrætsforeninger og -fællesskaber.
Danskerne dyrker mindre idræt under corona
En ny undersøgelse foretaget af Idrættens Analyseinstitut viser, at det ikke gælder for alle. 57 procent af de voksne danskere, dyrkede som Eddy Hermeling stadig idræt i december mod 61 procent før corona.
Det vækker en vis ærgrelse hos Danmarks to største idrætsorganisationer DGI og DIF, fordi danskernes idrætsvaner ellers var inde i en god udvikling, hvor flere end tidligere dyrkede idræt.
- Det er ærgerligt, at vi bliver ramt af en historisk hård krise midt i en tid, hvor idrætten og foreningerne har så godt fat, siger Morten Mølholm Hansen, direktør i DIF.
Det er også afgørende for danskernes sundhed, at de finder motivationen til at holde fast i at dyrke idræt. Det har nemlig stor betydning for både det fysiske og mentale helbred og velvære, når vi bevæger os. Det understreger Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI.
- Vi håber, at vi snart kan mødes i idrætsforeningerne igen, for vi ved, at aktive fællesskaber har kæmpe betydning for folkesundheden og for vores mentale trivsel, siger hun.
- Så bliver jeg ikke rastløs
Eddy Hermeling er til hverdag medlem af Team Rynkeby. Et cykelhold, der hvert år træner sammen til en tur til Paris, hvor de samler penge ind til kræftramte børn. Derudover er han med i andre cyklegrupper som Sydbank Netværk og Bare Cykling, hvor han før mødtes og cyklede med andre. Derfor frygtede han særligt at miste det sociale, da stigende coronasmitte igen lukkede idrætten .
Hometraineren har gjort det muligt for ham fortsat at være aktiv sammen med andre. På det virtuelle netværk kan flere tusinde ryttere cykle de samme ruter, mens taler sammen med øresnegl og mikrofon på.
- Jeg købte hometraineren for fortsat at være aktiv, men også for stadig at have det sociale. For eksempel har Team Rynkeby lavet deres egen gruppe, og vi kører sammen på skærmen hver mandag og torsdag. Så for mig var det en god løsning og en kombination af de to ting, fortæller Eddy Hermeling.
Når man sammenholder aktivitetsprocenten med, at nye målgrupper er blevet aktive blandt andet i naturen, så er der et stort potentiale, når først vi er gennem krisen.
Inden krisen arbejdede Eddy Hermeling hos Gislev Rejser. De mange restriktioner for rejsebranchen har gjort, at han i dag er uden arbejde på ubestemt tid. Derfor har det været særligt vigtigt for ham at være aktiv.
- Cyklingen hjælper på min rastløshed. Hvis man ikke kan sidde stille og så hverken kan male eller slå græs her om vinteren, er det en erstatning for det, siger han.
For Eddy Hermeling har det heller aldrig været en mulighed ikke at være aktiv.
- Jeg har brug for at brænde krudt af. Jeg skal ikke øge mit sportslige niveau eller opnå et eller andet. Det er ikke derfor. Sådan er jeg bare skruet sammen, siger han.
Han har dog et råd til dem, for hvem det måske ikke er nemt nu, hvor alt er lukket.
- Kom ud og bevæg dig, det får du mere energi og mere luft af. Du får ikke positiv energi af at sidde og glo på Trumps kaos i USA eller coronanyheder, siger han.
Nye idrætsformer i spil
Der er dog også optimisme at spore for idrætsforeningerne i den nye undersøgelsen fra Idrættens Analyseinstitut. Den viser nemlig også, at danskerne har prøvet flere nye aktiviteter under nedlukningen. Det er ifølge DIF og DGI positivt.
- Når man sammenholder aktivitetsprocenten med, at nye målgrupper er blevet aktive blandt andet i naturen, så er der et stort potentiale, når først vi er gennem krisen, siger Morten Mølholm Hansen, direktør i DIF.
Eddy Hermeling siger heller ikke farvel til sine cykelhold, selvom han har tænkt sig at fortsætte med at cykle på sin hometrainer, når krisen er overstået.
- Måske ikke lige så ofte som nu, for jeg sidder på den næsten dagligt. Og når alt åbner igen, vil jeg selvfølgelig køre mine ture med Rynkebyholdet og tage til spinning, siger han.
Bevæg dig for livet