Novos fynske erhvervseventyr: For syv år siden havde firma 10 ansatte - nu er de værdisat til 1,4 milliarder

50 fynske life science virksomheder vil forsøge at gøre robot-klyngen kunsten efter. Blandt andet Evosep, der på få år har seksdoblet antallet af medarbejdere.

Mens alle venter i spænding på Novo Nordisk ankomst i Odense, er man tyvstartet hos Evosep i Buchwaldsgade.

I starten af året investerede Novo Holding 280 millioner kroner i firmaet, der fremstiller udstyr til proteinanalyse og er værdisat til 1,4 milliarder kroner. 

Og selv om det er svært at hamle op med Novos væksttal, har Evosep gjort et kvalificeret forsøg.

Virksomheden startede i 2016 med 10 ansatte, i dag er der 60 på lønningslisten, og snart flytter de ind i det tidligere vaccinationscenter på hjørnet af Billedskærervej, i Odense der er under ombygning.

Her skal der være plads til 100 ansatte.

En gammel historie

Evosep bygger på den protein-forskning som medejer Ole Vorm og professor Matthias Mann fra SDU stod bag tilbage i 1990’erne - før robotter blev populære på Fyn.

I dag er Mann tilknyttet Novo Nordisk Fondens proteinforskning på Københavns Universitet.

Og med Novo som det store dyr på savannen i Odense, håber marketingdirektør hos Evosep, Christian Ravnsborg, at man kan gøre robotbranchen kunsten efter.

- Ligesom robotklyngen, der startede med 2-3 virksomheder for 15-20 år siden og nu er over 100, håber vi, at vi med Life Science Fyn kan opnå en kritisk masse, der gør os interessante for unge kandidater, iværksættere og medarbejdere fra andre dele af Danmark, siger Christian Ravnsborg, der er bestyrelsesmedlem i et nyt klyngesamarbejde Life Science Fyn.

Christian Ravnsborg, marketingdirektør hos Evosep. Foto: Svante Lyngsie.
Christian Ravnsborg, marketingdirektør hos Evosep. Foto: Svante Lyngsie.

Life Science Fyn, der henvender sig til virksomheder inden for bl.a. medicin, farmaci og biokemi, har allerede fået op mod 50 virksomheder med i klyngen. Dertil kommer repræsentanter fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.

3000 ansatte

Sammenlagt beskæftiger klyngen cirka 3000 medarbejdere, viser en analyse, som BDO har udført for nylig. Alene de sidste tre år er der skabt 300 arbejdspladser.

- Vi er rigtig glade for, at der kommer mere fokus på life science her på Fyn, og det at Novo planlægger at flytte til Fyn og etablere arbejdspladser, er virkelig en positiv historie for Fyn. Helt lavpraktisk vil der selvfølgelig komme konkurrence om medarbejderne, men det er en rigtig positiv tendens, for det giver mulighed for, at vi lettere kan tiltrække nye medarbejdere uden for øen og fra udlandet, fordi der er flere arbejdspladser at vælge imellem, når du kommer til Fyn, siger Christian Ravnsborg.

Om Evosep

Og den holdning er der opbakning til fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.

-  Nu kommer en af de allerstørste virksomheder til Fyn. Så det bliver rigtig spændende at følge i de kommende år. Nu uddanner jeg selv biomedicinere og biokemikere, men det er jo også farmaceuter, ingeniører og personer, som har mellemlange uddannelser, der efterspørges - procesteknologer eksempelvis. Så det er ikke kun lange akademiske uddannelser, der bliver rift om, men også mange af professions-uddannelserne, siger Jakob Møller-Jensen, institutleder for biokemi og molekylær biologi på Syddansk Universitet.

Stifterne af Life Science Fyn

Glade studerende

Netop samspillet mellem de studerende og life science virksomhedernene er vigtig, mener han.

- Der er der rigtig god energi, når vi inviterer virksomhederne og virksomhedsledere ind i vores uddannelser, så de kan møde de studerende. Det er noget de studerende kan lide. Og når vi sender de studerende ud til virksomhederne i forskellige erhvervsprojekter, så bliver de mere arbejdsmarkedsparate, siger Jakob Møller-Jensen.

Jakob Møller-Jensen, institutleder for biokemi og molekylær biologi, Syddansk Universitet. Foto: Svante Lyngsie.
Jakob Møller-Jensen, institutleder for biokemi og molekylær biologi, Syddansk Universitet. Foto: Svante Lyngsie.

Også hos OUH klapper man i hænderne.

- Vi er helt afhængige af de virksomheder, som kan producere og sælge de løsninger, som vi bruger i behandlingen af vores patienter. Og for at virksomhederne kan lave de bedst mulige løsninger til os, er det vigtigt, at de kender vores behov, og det gør de, når vi arbejder tæt sammen i bl.a. Life Science Fyn, siger innovationschef på OUH, Thomas Christensen.

Han mener, at Novos tilstedeværelse i Odense vil sætte fokus på, at Fyn er et område, der beskæftiger mange specialister inden for eksempelvis sundhed, medicinsk teknologi, lægemiddelindustri og diagnostik.

Thomas Christensen, innovationschef OUH. Foto: Svante Lyngsie.
Thomas Christensen, innovationschef OUH. Foto: Svante Lyngsie.

- Det bliver et vigtigt element i den fortælling, at vi faktisk er rigtig attraktivt område både for dem, der har lyst til at producere ting og slå sig ned på Fyn, og at der er mulighed for at veksle mellem klinisk forskning og private ansættelse, siger Thomas Christensen.

Visit i Kalundborg

Hos Odense Kommune har man for længst rullet den røde løber ud, og man har også tænkt sig at være proaktive, mens Novo bl.a. får behandlet sin miljøgodkendelse til at etablere fabrik i Tietgenbyen.

- Vi tager snart til Kalundborg for at mødes med byens borgmester, jobcentret og den biotekklynge, der er bygget op omkring Novo i Kalundborg. Det skal udmønte sig i et samarbejde, så Novo Nordisk f.eks. kommer til vores jobmesser og ansætter ledige, der i princippet kunne arbejde på Novo i Odense, men så i stedet starter i Kalundborg. Allerede i dag kører der busser fra Odense til Kalundborg med rigtig mange odenseanere, der arbejder hos  Novo, siger beskæftigelsesrådmand Christoffer Lilleholt.

Behov for nye uddannelser

Indtil videre har Novo været forholdsvis tilbageholdende med at oplyse, hvad det er for en produktion, man påtænker at lægge i Odense.

- Men de antyder, at det er noget med emballage og medicinal-produktion. Så vi ved jo, at det kan være plastmagere og industriteknikere, vi skal have klar, og de uddannelser tager op til 4-5 år. Så det er et arbejde, vi skal starte op tidligt for at nå i mål med, inden Novo ankommer, siger Christoffer Lilleholt.

Rådmand Christoffer Lilleholt. Foto: Svante Lyngsie.
Rådmand Christoffer Lilleholt. Foto: Svante Lyngsie.

Og det lyder også godt i Christians Ravnborgs ører.

- Det at have nogle erhvervsfyrtårne er selvfølgelig vigtigt – ikke mindst af politiske årsager. Det er lettere at få gennemslagskraft. Og i vores klynge er der helt sikkert nogle initiativer, som det giver mening at omprioritere. Nu har vi f.eks. været med i dialogen om lukningen af laborantuddannelsen på UCL, som vi synes er uheldig, fordi det er en uddannelse, hvor næsten alle får praktikplads og job. Især i lyset af, at der nu kommer en arbejdsgiver til Odense for, hvem nyuddannede laboranter vil være en kæmpe fordel, siger Christian Ravnsborg.

Oversigt

    Oversigt