Er du bandemedlem og bor i Odense, kan du påregne et besøg af politiet, hvis du går med planer om at angribe dine fjender.
For bandeafdelingen ved Fyns Politi har ved flere lejligheder opsøgt bandemedlemmer for at få dem til at stoppe konflikter, skriver Fyens Stiftstidende.
Og det er en helt bevidst strategi, politiet har valgt:
- Hvis vi fornemmer, der er noget under opsejling, kan vi godt køre ud og sige til folk, at vi ved, hvad de har gang i. Og de bliver de første, vi vil hente, hvis der sker noget, siger leder af Fyns Politis særlige bandeafdeling, politikommissær Thomas Anderskov Riis.
Det opsøgende arbejde ser ud til at virke. For siden to opgør i august sidste år, der var banderelaterede, har der været relativt roligt mellem de kriminelle grupperinger i Odense.
Man behøver ikke være medlem af en bande for at få besøg af politiet. Også folk i miljøet omkring banderne kan få besøg af politiet.
- Hvis vi ser nogle, der begynder at vise sig i de her kredse, så tager vi fat i dem og fortæller dem, hvilken vej de er ved at slå ind på. For det er hårdt at være nederst i hierarkiet, siger Thomas Anderskov Riis til avisen.
De såkaldt præventive samtaler kendes også fra Politiets Efterretningstjeneste, der gennem flere år har brugt den i ekstremistiske miljøer til at imødegå terror.
Politiet har kvoter for, hvor mange rocker- og bandemedlemmer der til enhver tid skal være bag tremmer. Tallet er lige blevet sat ned fra 300 til 225, da de 75 pladser øremærkes til bagmænd i bande- og rockermiljøet.
Det er bagmænd, hvidvaskere og rådgivere - folk som ikke nødvendigvis går med rygmærke, og som man ikke traditionelt ville opfatte som bandemedlemmer.
Ved årsskiftet 2012/13 var 323 rocker- og bandemedlemmer bag lås og slå, viser tal fra Rigspolitiet.
/ritzau/