- Det nye er, at nu breder smitten sig tilsyneladende eksplosivt, siger professor ved mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos.
For de fleste, der bærer rundt på smitten, sker der ikke noget. Men for nogle enkelte, der får rigtige alvorlige infektioner, kan det ende med dødsfald, fortæller Hans Jørn Kolmos.
Der er MRSA i omkring 10 procent af det danske svinekød, men kødet udgør i sig selv ikke den vigtigste smittekilde, siger Hans Jørn Kolmos.
Bakterien smitter på flere måder, men hovedsmittevejen er fra person til person. Den kan dog også smitte vis udluftningen fra svinestalde eller gennem gylle, fortæller Hans Jørn Kolmos.
- Vi har hele tiden haft denne svinebakterie, men nu har der så været de her dødsfald. Og der er også sket en voldsom smitteudbredning i forhold til tidligere, siger professor ved mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos.
Fra 2012 til 2013 er antallet af smittede steget 232 til 650.
- Det er stærkt bekymrende, at vi nu ser dødsfald, og at der personer, der ikke har haft kontakt med landbrug. Det siger, at smitten er ved at komme ud af kontrol. Så nu er der grund til at tage der her alvorligt og få sat gang i nogle modforholdsregler, siger Hans Jørn Kolmos.