Sådan tjekker du dine modermærker

Der findes ikke to tilfælde af modermærkekræft, der er ens. Det kan derfor være svært at vide, om der er grund til at gå til lægen eller ej. Der er dog nogle enkle retningslinjer, man kan holde sig til, hvis man vil undersøge sine egne modermærker.

Vi har spurgt overlæge på Hudafdelingen på Odense Universitetshospital, Henrik Lorentzen, om, hvad man skal kigge efter.

De faresignaler, man skal holde øje med, bliver populært kaldt ABCD-reglen.

A - Asymetri
B - Border (grænse)
C - Color (farve)
D - Diameter

Asymetri

Hvis dit modermærke ikke er symetrisk, kan det være tegn på, at der er noget galt.

Grænse

Modermærkets grænse eller omkransning skal helst være jævn. Hvis der er for mange ujævnheder i omkransningen, så kan det være tegn på, at der er kræft i mærket.

Farve

Et sundt modermærke består gerne af to-tre farver. Hvis der er flere forskellige farver eller farverne er ujævnt fordelt på mærket, så kan dette også være et tegn på, at der er noget galt.

Diameter

Et modermærke skal helst ikke være mere end seks milimeter i diameter. Hvis det er større, er der større risiko for, at modermærket går langt ned i huden, og det kan være farligt, hvis der opstår kræftceller i mærket. Derudover skal du være opmærksom, hvis du har et modermærke, der ændrer størrelse og bliver enten større eller mindre.

Følg din mavefornemmelse

Ud over ABCD-reglen er det også vigtigt at reagere, hvis man føler, et modermærke har ændret sig.

- Hvis du oplever, at et modermærke har ændret størrelse, farve eller det er blevet mere følsomt eller begyndt at klø, så er det en god idé at søge læge, siger Henrik Lorentzen.

- Det er måske i virkeligheden det allervigtigste. Hvis ens modermærker ændrer sig, så bør det nok føre til lægehenvendelse.

Hurtig behandling

Hvis du har mistanke til et eller flere modermærker, så skal du tage kontakt til din egen læge. Han kan ofte afgøre, om der er grund til at undersøge modermærket nærmere, eller om det er fredeligt. Hvis han mener, der skal kigges på det en ekstra gang, bliver du henvist til Odense universitetshospital.

Her bliver du indenfor 48 timer indkaldt til undersøgelse. Hvis lægerne her vurderer, at der er tale om kræft, bliver du sædvaneligvis opereret samme dag, dog senest indenfor to hverdage.

Når modermærket er blevet fjernet bliver det sendt til undersøgelse. Fire til otte hverdage senere har du svar på, om der var kræft i mærket.

Pas på med skoldninger

Rigtig mange tilfælde af modermærkekræft kan forebygges, hvis man passer på sig selv i solen. Her skal man specielt være påpasselig med ikke at blive skoldet, da det øger risikoen markant.

- Solskoldning, det er tegn på, at der er ved at være DNA-skade. Det optræder samtidig. Så det er farligt, at blive rød, siger Henrik Lorentzen.

- Man bliver ofte skoldet i solen hurtigere, end man tror. Ved Middelhavet kan kun fem minutter ved poolen gøre, at huden tager skade og bliver rød.

Kræftens Bekæmpelses solråd

Hvis du vil undgå skoldninger, så er det en god idé at følge Kræftens Bekæmpelses fire solråd:

Siesta - undgå den stærke middagssol mellem 12 og 15.

Solhat - sørg for at afskærme de mest udsatte steder på kroppen mod solen

Solcreme - husk at smøre de steder, der ikke kan dækkes med tøj og skygge, ind i solcreme

Sluk solariet - UV-strålerne er også farlige, selvom de kommer fra solarierør, så undgå at dyrke solarium.

Oversigt

    Oversigt