EU's åbne grænser og ideen om ét stort indre marked er med til at øge risikoen for, at livsfarlige bakterier hurtigere kan sprede sig.
Sådan lyder det fra EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) i lyset af det livsfarlige bakterieudbrud, der er brudt ud i Europa.
Hun mener derfor, det er nødvendigt, at at EU hanker op i sine kontrolmekanismer.
- Der har været for mange skandalesager, hvor hygiejne har været et stort problem, siger Schaldemose.
- Det indre marked giver mange muligheder og fordele, men det betyder også, at når noget ikke fungerer optimalt, så skal EU reagere. EU bør ikke kun informere om situationen, men rent faktisk agere og tjekke vores systemer efter, siger hun til Ritzau.
Udbruddet af den livsfarlige tarmbakterie - som i EU-munde allerede går under navnet "agurkekrisen" - har indtil videre kostet 14 mennesker livet i Tyskland.
To spanske grøntsagsproducenter blev i første omgang udpeget som årsag til bakterieudbruddet. Det er dog endnu ikke lykkedes EU og medlemslandene at finde ud af, hvor smitten helt præcist kommer fra.
Ifølge Christel Schaldemose bør EU træde til og hurtigst muligt lave et tjek af sine procedure i forbindelse med fødevarersikkerhed, hvis ikke EU skal miste forbrugernes tillid.
- Vi har programmer og krav til dem, der producerer fødevarer. Men vi har brug for bedre kontrolmekanismer.
- Vi skal bruge denne nye sag til at tjekke op på, om EU's regler, krav og standarder er gode nok, og om kontrol- og sporingsmekanismerne fungerer, mener Schaldemose.
Hos grøntsagsdistributøren Gasa Odense Frugt og Grønt håber man ligeledes, at EU's kontrol skærpes.
- Jeg håber, der vil komme regler om bedre dokumentation internt i EU, når varerne transporteres over grænserne, siger administrerende direktør Michael Buskbjerg.