Alt for mange unge går på uddannelser, som formentlig aldrig fører til et arbejde. Det får nu regeringen til at skrue bissen på over for universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler, som allerede fra optaget til næste sommer skal ændre deres udbud af uddannelser.
Med et nybrud i styringen af de videregående uddannelser dikterer regeringen, at knap 4000 studiepladser skal nedlægges på studier, der fører for mange af de færdiguddannede ud i ledighed. Det skriver Politiken onsdag.
Hårdest ramt bliver universiteterne, der på tre år skal skære 2363 pladser væk, og det er især de humanistiske fag, der står for skud. Uddannelser på sprogfag, æstetiske fag og medier og kommunikation hører alle til de områder, der skal optage 30 procent færre på kandidatstudiet, skriver Politiken.
På universiteterne er vreden stor. Både blandt de studerende og ledelserne.
Nedskæringen kan betyde, at hele uddannelser må lukke, hvis der bliver for få studerende, siger prorektor for Syddansk Universitet Bjarne Graabech Sørensen.
- 30 procents reduktion er ikke så lidt. Der skal være et vist antal studerende for, at der er en kritisk masse, og hvis der ikke er mere end 20 studerende på en uddannelse, kan man ikke opretholde den økonomisk eller pædagogisk, siger han til Politiken.
Også på Københavns Universitet vurderer rektor Ralf Hemmingsen, at vigtige fag får svært ved at overleve.
- Det kan betyde, at vi for eksempel skal reducere optaget i tysk, som refererer til Danmarks største eksportmarked. Kan det virkelig være i erhvervslivets interesse, siger Ralf Hemmingsen, der også er formand for rektorerne på de danske universiteter, til Politiken.
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) understreger, at hun har været i tæt dialog med uddannelsesinstitutionerne om modellen for nedskæringer:
- Det er rigtigt, at nogle steder vil det være noget nyt for dem at dimensionere. Det er, fordi vi er i en ny tid, hvor rigtig mange unge tager en videregående uddannelse. Det betyder, at vi i højere grad er nødt til at guide dem andre steder hen, siger hun til Politiken.