Der er voldsomt mange penge at spare - og det er helt ligetil.
For der er stor forskel på, hvad prisen på el på Fyn er, og du kan spare mange penge, hvis du ved, hvornår i løbet af dagen, du skal sætte gang i vaskemaskinen, opvaskemaskinen og andre apparater, der bruger masser af el.
Som udgangspunkt er strømmen altid billigst om natten, men også i løbet af dagen er der store udsving, når det gælder, om strømmen er dyr eller billig - og nogle tidspunkter er strømmen næsten gratis.
- Prisen på el varierer time for time. Det handler om udbud og efterspørgsel. Hvis der er meget vind, falder prisen, for så er der rigeligt el på markedet, og det afregnes time for time, siger Finn Andersen, der er kommerciel chef i Energi Fyn.
TV 2 Fyn har herunder lavet en oversigt over, hvad prisen på el er på Fyn. I grafikken kan du se priserne i går, i dag og i morgen, og grafikken opdateres hver dag klokken 13.
Kan strømmen blive gratis?
Energipriserne er steget voldsomt det seneste år, og derfor er der øget fokus på, hvordan du undgår dyre elregninger.
Der er dog alligevel nogle dage, hvor strømmen er ekstraordinær billig og næsten gratis, men det er aldrig gratis at bruge strøm, fastslår Finn Andersen.
Når du betaler din elreging, betaler du ud over dit forbrug også for afgifter, moms og beløb til transport og infrastruktur, såkaldte tariffer. Det kan eksempelvis være udgifter til elselskabet for at have og vedligeholde kobberledninger i undergrunden.
- Det skal man altid betale, og derfor bliver strømmen ikke helt gratis, siger Finn Andersen.
Så stor er forskellen på en almindelig dag
Når det er sagt, er det forskelligt, hvornår prisen på el er høj og lav.
- Handelsdelen kan blive næsten gratis og kan koste få øre. Det sker, hvis vinden blæser, og solen skinner, siger Finn Andersen.
Sådan tjekker du, om du har variabel elpris
Kigger på du eksempelvis på en almindelig torsdag tilbage i september, kostede en kilowatttime 3,68 kroner klokken 14 og klokken 23. Klokken 19 er prisen for samme mængde el derimod 5,43 kroner. Altså en forskel på 1,75 kroner.
Det lyder muligvis ikke af meget, men det kan blive mange penge i det lange løb.
Så mange penge kan du spare på din opvaskemaskine
Rundt regnet bruger en opvaskemaskine 1 kilowattime per tur.
Bruger du i gennemsnit din opvaskemaskine fem gange om ugen, kan du - alene på din opvaskemaskine - spare op mod 500 kroner om året, hvis du sætter din opvaskemaskine klokken 14 eller klokken 23 (hvor prisen på el er billigst) i stedet for klokken 19, når du netop har ryddet af bordet fra aftensmad og ellers ville sætte maskinen i gang.
Fakta om elpriser
Det samme regnestykke kan du lave for din vaskemaskine. Kan du sørge for, at maskinen kører på de tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er billigst, kan du spare hundredvis af kroner om året. Husk dog, at prisen på el varierer time for time og dag for dag.
Strøm til under ti øre
Det er også en god idé at udnytte de dage, hvor strømmen i din stikkontakt når ekstreme lavpunkter.
I løbet af 2022 er der set flere eksempler på timelange perioder, hvor strømmen i din stikkontakt koster under 10 øre per kilowatttime uden afgifter.
Selv om du naturligvis med fordel kan sætte både elbil, vaskemaskine og opvaskemaskine i gang i løbet af de timer, er det ikke muligt at udregne, hvor meget du kan spare i løbet af et år, da der er tale om spotpriser, som trods alt hører til sjældenhederne.
Hvis du vil spare yderligere, har TV 2 Fyn samlet 17 gode råd til at undgå rekordhøje elregninger.