Systemet er ganske enkelt. Når fru Pedersen har tisset i bleen, så tikker der en SMS ind hos plejepersonalet. Det betyder at personalet ikke skal tjekke efter dagen igennem.
- Der ligger meget blufærdighed i det for borgeren. Det betyder meget, at vi ikke skal komme og se ekstra til bleen, for at undgå, at den er våd eller andet, siger Annemarie Haunup, der er leder af Plejecentret Holmely i Aarup til TV 2/Fyn.
Bedst i test
Plejecentret Holmely har været med til at udvikle bleen med virksomheden SUMA Care og Assens Kommune. De foreløbige tests har været en stor succes - både for personalet, men også for de ældre ble-brugere.
Det fortæller Ellen Pedersen, der har sin mor boende på plejecentret.
- Da min mor jo ikke selv kan sige, hvad der er sket, så er man jo nødt til at hive hende op med hejseværk af sengen, for at få kigget. Det bryder hun sig ikke om, det kan jeg høre på hendes lyde. Så er det rart, at man ikke skal tjekke, fortæller hun.
Nej tak til bleer
Men det skal ikke handle om bleer, lyde og SMS'er. I stedet skal der være omsorg og mulighed for toiletbesøg, mener den tidligere formand for Ældrekommissionen Thyra Frank.
- Jeg ved ikke om du selv vil have en ble på, og aldrig komme på toilettet. Jeg ville ikke have det sådan. Hvis jeg er gammel og ikke kan komme på toilettet, så har jeg brug for en hånd, der følger mig derud. Ikke en ble, jeg synes det er en deroute, siger Thyra Frank, der også selv har været plejehjemsleder.
Heller ikke de nye digitale elementer imponerer Thyra Frank.
- Det er jo overvågning helt ind til det mest intime, og nu skal man så også holde øje med, hvad der sker nede i bleen hos en. Det er for langt ude, fastslår hun.