Alt på spil i Kerteminde

Valgaftenen i Kerteminde bliver dramatisk. Ingen kan følge sig sikker - Slet ikke borgmester Sonja Rasmussen, sådan lyder det fra TV2/FYNs politiske redaktør.

Sonja Rasmussen blev i 2009 borgmester ved at bryde med sit parti, Socialdemokraterne, og lade sig konstituere i spidsen for et spinkelt flertal bestående af Venstre, Konservative, Borgerlisten og Dansk Folkeparti.

En beslutning, der skabte protester - både hos Socialdemokraterne og byens borgere:

http://www.tv2fyn.dk/article/214293:Sonja-i-borgmesterstolen-under-protester

Dengang sagde Socialdemokraternes rystede spidskandidat Palle Hansborg-Sørensen sådan her:

- Det er dybt, dybt chokerende og for mit parti er det meget sørgeligt.

http://www.tv2fyn.dk/arkiv/2009/11/23?video_id=26215&autoplay=1

Siden har Sonja Rasmussen meldt sig under fanerne hos Borgelisten.

For et lille år siden forsvandt borgmesterens flertal, da DF valgte at trække sig fra samarbejdet.

- Vi ville have bredere politik i byrådssalen. Det skal ikke være en enkelt stemme, der afgør beslutningerne. Der har været alt for lidt diskussion de seneste perioder - kommunen er blevet kørt som enevælde med Sonja Rasmussen i spidsen, siger Dansk Folkepartis spidskandidat Knud Ahrnkiel om årsagen til beslutningen om at træde ud af samarbejdet.

Borgmester i modvind

Netop Dansk Folkepartis manglende støtte er ifølge Jesper Buch, politisk redaktør på TV2/FYN, den største trussel mod Sonja Rasmussen. Uden dem har hun ikke et flertal bag sig.

- Det bliver op ad bakke for Sonja Rasmussen og Borgerlisten. Hvis flertallet hedder 13 mod 12, er de 2-3 mandater, jeg vurderer DF får, mange, analyserer han og slutter:

- Hvis Sonja skal klare den, skal både Venstre, Konservative og Borgerlisten have et vanvittigt godt valg.

Støtter ingen af favoritterne

Palle Hansborg blev topscorer i Kerteminde
Palle Hansborg blev topscorer i Kerteminde

Det er dog ikke kun Sonja Rasmussen, der må klare sig uden Dansk Folkepartis vigtige stemmer. Heller ikke hendes største konkurrent og tidligere partikollega Palle Hansborg får DFs støtte.

- Vi synes, der skal nyt blod til, fortæller Knud Ahrnkiel, der bestemt ikke vil afvise, selv at sætte sig i borgmesterstolen, hvis den mulighed skulle åbne sig på valgnatten. Skulle det blive tilfældet, bliver Kerteminde den første kommune med en DF-borgmester.

Det vigtigste for Ahrnkiel og hans partifæller er dog ikke at sidde for bordenden.

- Det er indflydelsen, vi har fokus på, understreger Ahrnkiel.

Budgetforlig som styrkeprøve

Kampen om magten i Kerteminde blev allerede skudt i gang under årets budgetforhandlinger, hvor Socialdemokraterne skabte et flertal for deres alternative budget-forslag - udenom borgmesteren.

- Borgmesteren valgte at indkalde partierne enkeltvis til budgetforhandlingerne. Den metode brød jeg mig ikke om. Jeg synes, at budgetforhandlinger indebærer at alle byrådets partier mødes og ser, hvor langt vi kan nå i fællesskab. Så mens vi sad udenfor i venteværelset valgte vi at gå sammen om at lave et budget, fortæller den mangeårige borgmester i både Munkebo og siden Kerteminde Kommune.

Efterfølgende lukkede flertallet dog Sonja Rasmussen og Borgerlisten ind i forliget, så budgettet blev vedtaget med et bredt flertal.

Små partier med stor indflydelse

Både Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Radikale spås gode chancer for at få mandater i Kertemindes byråd fra den 1. januar 2014. Hvis det sker, vil en lang periode med blokpolitik i den Nordøstfynske kommune måske være slut.

-Jeg er ret sikker på, jeg kommer ind, fortæller en optimistisk Sanne Stemann Knudsen fra de Radikale og fortsætter:

- Det kan være, at vi får en meget central placering, det kan også være, vi ikke gør. Det vil valgaftenen vise, men vi skal gå en ny vej og komme over fortidens dramaer. Det vil vi gerne forsøge at bruge vores mandater til.

Debat om konstitueringsregler

#17192

Den utraditionelle konstituering i Kerteminde Kommune stod ikke alene ved valget i 2009. I ca. hver 10. kommune brød politikerne de på forhånd indgåede aftaler og gik direkte efter magten. Det har fået indenrigsministeriet til at foreslå kommunerne at udarbejde en politik for, hvad god konstitueringsskik er. Det har ingen af de fynske kommuner dog gjort.

Konstitueringer som den i Kerteminde har også fået lektor og samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet til at foreslå, at der skal lovgives på området:

http://www.tv2fyn.dk/article/276499:Forslag-om-nye-regler-for-konstituering

Heller ikke det er sket, så alt kan ske på valgnatten og i dagene efter valget i Kerteminde. Men denne gang er Palle Hansborg efter eget udsagn forberedt på det meste.

-Jeg håber ikke, der bliver alt for meget drama denne gang, men i år er der ikke noget, der kan overraske mig, fortæller han med et smil på læben.

Mursten og skoler på dagsordenen

Et af hovedtemaerne i valgkampen i Kerteminde forventes at blive skolesammenlægninger, opførslen af et nyt rådhus og anvendelsen af byens havneareal. Læs mere om de enkelte partiers holdninger til temaerne på deres egne hjemmesider.

Partiernes hjemmesider:

http://www.radikale.dk/CMS/forside04.aspx?SiteID=18951

http://www.danskfolkeparti.dk/Kerteminde

http://www.liberalalliance.dk/kv13/161/6489

http://www.soc-kerteminde.dk/

http://kerteminde.venstre.dk/

http://www.borgerliste.dk/

Oversigt

    Oversigt