Ingen vej udenom - kommune kan påtvinges atomaffald

Ingen kommuner er særlig interesseret i at få en atomlosseplads. Men det kan ende med at en kommune tvinges, siger ekspert.

Der er ingen vej uden om: En kommune kan blive tvunget til at modtage atomaffald fra Risø.

Det siger professor i statskundskab Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, efter at fem kommuner er blevet udpeget som mulige deponeringssteder.

Afgørelsen om, hvor depotet skal placeres, er ikke truffet endnu.

- Hvis kommunerne ikke vil tage imod affaldet, så må statsmagten diktere, hvem der skal have det, siger Henning Jørgensen til Berlingske.

Han siger, at det er præcis det samme scenarie, som da visse kommuner for nogle år siden ikke ville modtage flygtninge.

- Men man prøver jo på god dansk manér til det sidste at forhandle sig til et resultat. Hvis det ikke lykkes, så må og kan staten påtvinge kommunerne til at tage imod affaldet, siger Henning Jørgensen.

Han siger, at staten altid er over kommunerne og kan fra den ene dag til den anden fastsætte et såkaldt landsplandirektiv og gennemtvinge en beslutning.

Fem lokaliteter er udpeget som mulige deponeringssteder for 6000 kubikmeter atomaffald fra risø. Det er områder på Bornholm, på Lolland, i Struer, Skive og Kerteminde kommuner.

Mest markant i modstanden er Skives borgmester Flemming Eskildsen (V).

- Jeg troede det var en joke, da jeg fik at vide, at man havde udpeget hele to lokaliteter i vores kommune, siger han.

Borgmesteren mener, at en atomlosseplads kan få alvorlige konsekvenser for turismen i området, og investorer i lokalområdet vil holde sig væk.

Oversigt

    Oversigt