Klumpfisk fundet nær Kerteminde

Jesper Trier gjorde store øjne da han var ude at gå langs den nordfynske kyst ved Bøgebjerg nord for Kerteminde nytårsdag. I vandkanten fandt de en fisk med et underligt udseende.

Den underlige fisk havde klappet gællerne i for længst og var derefter skyllet op på stranden nord for Kerteminde. Jesper Trier tog et foto og sendte det til havbiolog Søren Larsen.

Klumpfisken er en sjælden gæst i danske farvande. Den trives bedst ved lune vandtemperaturer, og findes derfor normalt længere mod syd. Men på grund af Golfstrømmen føres den af og til ind i danske farvande og får således problemer når den danske vinter sætter ind, hvor de typisk dør eller strander. Ofte i november til januar.

Klumpfisken vejede ca. fem kilo, men er en lilleput-udgave i forhold til de voksne artsfæller. Klumpfisken er den tungeste benfisk, der er kendt i verden. Den kan blive over 3,5 meter lang og vægten kan passere 2,3 ton. Den danske rekord er på 1,1 ton.

Fisken spiser vandmænd, krebsdyr og andre smådyr. Klumpfisken er det hvirveldyr i verden, som kan producere flest æg. Man har fundet enkelte hunner, som har indeholdt helt op til 150 millioner æg.

Klumpfisken er set under vandet af flere fynske dykkere ved det tætteste koralrev i forhold til Danmark - Rødehavet. Og er i samme familie som pufferfisk og kuglefisk som også kan opleves ofte der - et fælles træk for disse arter er nervegift i kødet. Derfor er klumpfisken ikke en spiselig fisk.

Oversigt

    Oversigt