Den lille blyplade blev fundet af Paul Uniacke på en mark ved Rynkeby. Ved hjælp af en metaldetektor fandt han pladen, der måler omkring tre gang fire centimeter.
- Der er tale om et såkaldt "runebrev", hvor der er indridset en tekst på den ene side. Herefter er pladen omhyggeligt foldet sammen til en lille tæt pakke, og først når man forsigtigt åbner pakken kommer bogstaverne til syne igen. I dette tilfælde er der ikke tale om runer, men om middelalderlige, latinske bogstaver, såkaldte minuskler. Brevet kan dateres til middelalderen, ca. 1100-1400, fortæller Claus Feveile, som er arkæolog på Østfyns Museer.
Teksten skal tydes
Arkæologerne har endnu ikke åbnet pladen og derfor er teksten endnu ikke tydet. En konservator skal nu åbne pladen og rense de små bogstaver.
- Der er ingen tvivl om, at disse amuletter blev brugt til sygdomshelbredelse eller -afværgelse. Det var en skik, som startede allerede i vikingetiden eller måske endnu tidligere, og som i middelalderen stadig blev anvendt - nu bare med en kristen bøn i stedet for en hedensk værneformel. Jeg kan jo af gode grunde ikke sige noget om indskriften, men jeg gætter på en latinsk frase, måske et bibelcitat. Nogle af indskrifterne på blyamuletterne nævner eksplicit, at de skal bruges til at uddrive sygdom med, mens andre bare er krims-krams. Og man skrev både med latinske bogstaver og runer, fortæller Lisbeth Imer, der er seniorforsker og runespecialist på Nationalmuseet.
Det er sjældent at der dukker nye runebreve op, men på Fyn er der nu fundet i alt fire af slagsen. Udover det nye fund ved Rynkeby er der tidligere fundet runebreve ved Odense, Kølstrup og Ærø.