- Helt konkret, så mangler jeg et samarbejde med kommunen om, hvad vi unge egentlig ønsker og har behov for.
Kritikken er skarp fra 23-årige Caroline Emmely Almdal fra Rudkøbing. Til daglig læser hun HF på VUC i Svendborg, men når hun er hjemme på Langeland, så mangler hun noget, der henvender sig til de unge.
For at være ærlig, så kan jeg sgu godt forstå, at man flytter fra øen som ung
- Der er jo ikke noget at tage sig til. Vi mangler en ungdomsuddannelse og nogle fritidsaktiviteter.
Og derfor vil hun gerne have en dialog med kommunens politikere om, hvad de vil gøre for at gøre Langeland mere attraktiv for den unge generation.
- Politikerne lytter ikke til os. De går ikke i debat med os – der er ingen kommunikation med de unge. Som i overhovedet ikke, siger Caroline Emmely Almdal.
- Lige nu gør vi ingen ting
Tendensen er også helt klar, når man kigger på udviklingen af antallet af unge mellem 16 og 20 år bosiddende på Langeland.
Siden 2010 er andelen af unge faldet fra 696 til bare 555. Det svarer til 20 procents fald, mens den samlede fraflytning på Langeland ligger på 8,1 procent.
Særligt 2019 var et hårdt år for de unge, hvor 57 unge forlød ø-kommunen – samme år lukkede Langelands sidste ungdomsuddannelse, VUC.
Hvad kan man så gøre ved den udvikling?
- Ja, lige nu gør vi ingenting, siger borgmesteren på Langeland, Tonni Hansen (SF).
- Der er et ungeråd, men det er ikke særlig velfungerende i øjeblikket.
Ungerådet, som borgmesteren henviser til, er i forbindelse med ungdomsskolen på Langeland. Men den kontekst interesserer ikke de unge på øen, mener Caroline Emmely Almdal. Så hun er ikke overrasket over den negative tendens på Langeland.
- Der bliver hverken sat fokus eller gjort noget aktivt. For at være ærlig, så kan jeg sgu godt forstå, at man flytter fra øen som ung, siger Caroline Emmely Almdal.
Nyt råd skal inddrage de unge
Men nu kan der være godt nyt for de unge på Langeland – og de, som gerne vil flytte til øen. For selvom Langeland Kommune ikke selv kan bestemme, om VUC skal genoprettes på øen, så kan de forsøge at forbedre de unges vilkår.
Og det skal ske gennem et nyt ungeråd, der skal inddrages i kommunale beslutninger og give de unge en mulighed for at blive hørt.
- Det lyder rigtigt i mine ører, hvis vi laver et valg, hvor alle unge får mulighed for at stille op. Vi kunne sågar lave et møde eller to, hvor man kan rejse sig op og præsentere sine synspunkter, og så laver vi en valghandling, siger Tonni Hansen.
- Når vi laver sådan et ungeråd, så vil de jo blive hørt i alle anliggender, der har med unge at gøre. Hvis vi har nogle idéer, så ville det være der, vi kunne spille pingpong med dem.
Borgmesteren understreger, at hans rolle efter valget vil afgøre, hvor meget indflydelse han får på, om det nye råd bliver oprettet. Men bliver han borgmester, så bliver det bragt i spil.
- Det her lyder i mine ører som en rigtig god idé, og jeg vil meget gerne bruge tid på det. Så jeg tager det med ind i de konstituerende forhandlinger, når valget er slut, siger Tonni Hansen.
For 23-årige Caroline Emmely Almdal lyder det som et godt løfte.
- Jeg er meget positiv over, at Tonni vil gå ind i det her. Og nu har jeg hans mail, så hvis ikke jeg hører fra ham, så hører han fra mig.