Det kan blive dyrt, hvis man kigger nærmere på - og potentielt genåbner - flere sager om tvangsanbringelser på Langeland, som børne- og skoleudvalgsformand Søren Ramsing (RV) har foreslået.
Men økonomiske hensyn må ikke være grunden til at lade være.
Det fortæller professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.
- Det er ikke et legitimt hensyn at tage. Det er simpelthen ikke lovligt for kommunerne at lade være. Det er børnenes tarv, der bør være i centrum af det her, siger han.
Langeland Kommune har mødt kritik fra blandt andre en advokat, der har haft flere børnesager fra kommunen, og som mener, der er et generelt problem med den slags sager på øen.
Mediet 24syv har bragt flere historier om fejlbehæftet sagsbehandling på øen, og det er det, der har fået Søren Ramsing til at foreslå, at der i første omgang skal kigges nærmere på omkring 60 sager, som potentielt kan ende med, at man genbehandler nogle af dem.
Men samtidig har kommunen en yderst presset økonomi. Fyns Amts Avis' langelandsredaktør, Catrine Madelaire, har over for TV 2 Fyn vurderet, at der på ingen måde er penge til at genbehandle sagerne. Hun understreger dog, at det er en politisk prioritering.
Borgmester har tillid
Borgmester Tonni Hansen (SF) har tidligere udtalt, at han har tillid til det system, der behandler sagerne, ligesom den socialdemokratiske gruppeformand René Larsen afviser at genåbne sagerne.
Hvis man alligevel ender med at genåbne sagerne, er det ikke nødvendigvis en omkostningsrig affære, men det kan det blive i det tilfælde, at man finder fejl i sagsbehandlingen, vurderer Per Nikolaj Bukh.
- Det koster som udgangspunkt ikke mere, at man åbner sagerne. Det koster den arbejdstid, det tager og eventuelt den konsulentbistand, der måtte være. Det, der kan blive dyrt, er, hvis der viser sig at være problemer i sagerne, og de dermed skal genbehandles, siger han.
Den pressede økonomiske situation på Langeland hænger blandt andet sammen med, at man i august 2021 "kun" fik et tilskud på 37 millioner kroner fra staten, selvom man havde ansøgt om 69 millioner kroner. En måned senere indgik kommunalbestyrelsen på Langeland et budget, man betegnede som katastrofalt og kaldte et decideret krisebudget.
Men ifølge Per Nikolaj Bukh kan der altså også være fornuft i at bruge penge, hvis et område har problemer.
- Hvis man har en økonomisk udfordring på et område, kan det faktisk bedst betale sig at investere i at få rettet op på et sådan område. Når man har at gøre med foranstaltninger, hvor man griber ind i folks liv, er det ikke nødvendigvis det billigste bare at fjerne børn, for det kan blive dyrere i sidste ende, siger han.
Opbakning fra Christiansborg
Kritikken af sagsbehandlingen på Langeland har også fået opmærksomhed på Christiansborg. På baggrund af 24Syvs dækning af sagen, har Nye Borgerliges socialordfører, Mette Thiesen, kaldt socialminister Astrid Krag (S) i samråd.
Det har hun gjort for at bede om en redegørelse fra ministeren af, hvordan hun vil undgå lignende sager i fremtiden.
Venstres socialordfører Marlene Ambo-Rasmussen og Radikale Venstres ditto Christina Thorholm har bakket op om forslaget om at lade sagerne gå om. Det fortæller de til 24Syv.
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Tonni Hansen, men det har ikke været muligt.