Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), mener ikke, at der er et generelt problem med sagsbehandlingen af børne- og anbringelsessager på øen.
Han afviser kritikken, men Børne- og Skoleudvalgets formand, Søren Ramsing (R), er af en helt anden holdning.
- Jeg er ikke enig. Jeg synes, det her er noget, vi bør tage mere alvorligt. Man må konstatere, at der er sket fejl. Det er fejl, som ikke bør ske. Hvis det sker, er det fejl, som man bør forholde sig meget alvorligt til, siger han til TV 2 Fyn.
Kritikken af Langeland Kommune kommer, efter radiostationen 24syv har afdækket kommunens fejlbehæftede sagsbehandling i blandt andet sager om tvanganbringelser. Blandt andet afslører en mail fra borgmesteren selv, at opdigtede informationer kunne føre til tvangsfjernelse af børn.
Synes du, man i Langeland Kommune anerkender problemet godt nok – tager man nok ansvar?
- Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes ikke, borgmesteren tager det her tilstrækkeligt alvorligt, siger Søren Ramsing.
Ifølge udvalgsformanden er 4,5 procent af børnene på Langeland placeret uden for hjemmet - enten i frivillige ordninger eller i tvangsanbringelser. På landsplan er tallet én procent.
- Jeg synes, nogle af de her sager bærer præg af, at sagsbehandlingen har været styret af et resultat, man gerne ville nå og ikke på baggrund af fakta, fortæller Søren Ramsing, der har siddet med ansvaret for området siden 1. januar i år.
Forkerte oplysninger
Advokat Jeanette Gjørret mener, at der er tale om embedsmisbrug, når sagsbehandlerne i Langeland Kommune blandt andet undgår partshøringer og tilmed opdigter informationer.
- Man har villet opnå et mål, og på vej til det mål har man tilsidesat borgernes retsgaranti og indsat decideret forkerte oplysninger, siger Jeanette Gjørret.
Socialsager i Langeland Kommune
Selvom hans borgmester ikke deler samme holdning, er Søren Ramsing langt hen ad vejen enig med advokaten.
- Det er en alvorlig fejl, og det bliver endnu mere alvorligt, fordi det ikke handler om asfalt, men om børn, siger han.
Trods Tonni Hansens afvisning af kritikken, erkendte han dog i 2021, at kvaliteten i Familieafdelingen er for dårlig, og søgte derfor hjælp hos en særlig permanent Task Force fra Socialstyrelsen.
Tonni Hansen siger, man skal vente på, at der bliver anket til Ankestyrelsen, og den så giver medhold i klagen – er det den rigtige måde at gøre det på?
- Jeg synes, at det, der ligger nu, gør, at vi skal ind og kigge på det. Jeg er ikke fuldt ud tryg ved, at Ankestyrelsen sikrer de rigtige afgørelser og ordentlige prøvelser, siger Søren Ramsing.