Langelænder afslørede tyveri fra et af verdens største museer - nu skal 2,4 millioner genstande sikres

Kunsthandleren fra Rudkøbing er lettet over, at han ikke har flere tyvekoster fra British Museum liggende.

En kunsthandler fra Rudkøbing er medvirkende til, at et af verdens største museer, det hæderkronede og skandaleramte British Museum, skal i gang med at digitalisere hele sin samling.

Det skriver blandt andre BBC.

Ittai Gradel, som kunsthandleren hedder, blev nærmest verdensberømt i sommer, da det kom frem, at han havde været med til at afsløre, at en af museets museumsinspektører havde stjålet og videresolgt genstande fra museet. 

Det betød blandt andet, at topledelsen gik af, og nu vil British Museum bruge de næste fem år på at lægge sin samling online. En samling, der tæller 2,4 millioner genstande, hvoraf halvdelen allerede er blevet digitaliseret.

Ved at lægge det hele frem til hele verden, vil man forsøge at undgå, at et lignende omfattende tyveri, som Ittai Gradel afslørede, kan ske igen.

- Det er min overbevisning, at den vigtigste reaktion på tyverierne er at øge adgangen, for jo bedre en samling er kendt, og jo mere den bruges, jo hurtigere bliver fraværet bemærket, siger museets midlertidige direktør, Sir Mark Jones, til BBC.

En lettelse

Ittai Gradel er glad for, at British Museum vil digitalisere sin samling. 

- Jeg har hele tiden håbet, at der vil komme noget konstruktivt ud af det, siger Ittai Gradel.

- Det er den rette vej at gå, for som museet selv siger, er den bedste måde at sikre samlingen på ikke ved at låse den inde, men i stedet at gøre den så tilgængelig som mulig.

British Museum har oplyst, at 2.000 genstande er forsvundet fra samlingen, og at 350 af dem er kommet tilbage.

Ifølge Ittai Gradel er det kun ham, som har leveret genstande tilbage.

- Det er en lettelse, at jeg, så vidt jeg ved, ikke har flere tyvekoster liggende i skuffen. Det har virkelig været en belastning for mig at have den viden, siger han.

Ittai Gradel modtog et takkebrev fra British Museums nye ledelse.
Ittai Gradel modtog et takkebrev fra British Museums nye ledelse.
Foto: Frederik Zeuner


Tog ham ikke alvorligt

Sagen kom til offentlighedens kendskab i sommer, men i virkeligheden begyndte den i 2020. Dengang satte en mand, som Ittai Gradel havde købt kunstgenstande af i flere år, noget til salg på Ebay fra British Museums katalog fra 1926.

- Der gik det op for mig, at alt den sælger fortalte mig, var løgn. Jeg kunne ikke stole på noget af det, han havde fortalt mig, sagde Ittai Gradel i sommer.

I februar 2021 kontaktede han museets ledelse med sine beviser, blandt andet var en kvittering fra betalingstjenesten Paypal, hvor navnet på en af museets inspektører stod.

Ittai Gradel modtog et svar, hvori der stod, at ledelsen måske ville vende retur for at få mere at vide. Men der kom ingenting.

Først lang tid efter hørte Ittai Gradel fra museets vicedirektør, som skrev, at der var lavet en intern undersøgelse, som konkluderede, at der ikke var nogen problemer.

Det var i midlertidig ikke, hvad bestyrelsen for British Museum mente, da Ittai Gradel henvendte sig direkte i slutningen af 2022. Her tog man hans henvendelse alvorligt. Og efter en tur i medierne, rullede historien – og hovederne i museets topledelse.

Både den øverste direktør og vicedirektøren trak sig som konsekvens fra deres poster på British Museum.

I dag handler Ittai Gradel ikke længere med kunst. Den lyst forsvandt med sagen, som også har givet ham en del personlig frustration. Blandt andet, fordi British Museum har betydet meget for ham. Men som Ittai Gradel siger i dag: 

 - Jeg havde ønsket, jeg ikke havde opdaget det. Men da jeg opdagede det, var det eneste rigtige at gøre noget ved det. 

Ittai Gradel modtog i begyndelsen af oktober et takkebrev fra British Museum, hvor han blev takket og museet udtrykte sin taknemmelighed over, alt han har gjort.

Oversigt

    Oversigt