90-årige Richard er tæt på at miste livsgnisten: Ældre Sagen er rystet - men nu er et lille håb tændt

Kun sønnens insisteren får nu Middelfart Kommune til at overveje en plejehjemsplads til svagt seende, dårligt hørende og utryg ældre mand.

31. juli bliver en skæbnedag for 90-årige Richard Hansen. 

Da får han i sin bolig i Brenderup besøg af en visitator fra Middelfart Kommune, der skal vurdere, om han er egnet til en plads på plejehjem. Hidtil har beskeden været, at han har det for godt til at komme på plejehjem, selv om han er faldet flere gange og har svært ved at høre og se.

- Nu håber vi bare, at de får et reelt billede af, hvor utryg han er, siger sønnen Jens Guldberg.

Han har tidligere i Fyens Stiftstidende fortalt om, hvordan faren græder og så gerne vil på plejehjem, fordi han er bange for igen at falde og ligge hjælpeløs på sit gulv. Det er sket to gange, at han er blevet fundet bevidstløs.

De fynske kommuner har imidlertid meget stramme krav for at imødekomme ønske om en plads på plejehjem. 

Kun døende og demente kan groft sagt være sikre på at få en plads, viste en kortlægning, som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn lavede før sommerferien. Samtidig har kommunerne ingen planer om at etablere nye plejehjemspladser, i takt med der bliver langt flere ældre over 80 år. 

Richard Hansen synes, at det hele er blevet ørkesløst, og han er utryg ved at være alene i boligen i Brenderup, hvor han er faldet to gange.
Richard Hansen synes, at det hele er blevet ørkesløst, og han er utryg ved at være alene i boligen i Brenderup, hvor han er faldet to gange.
Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier

Richard Hansen får besøg af en hjemmehjælper tre gange om dagen, og han har efter sine fald fået et nødkald. For få dage siden havde han også besøg af den lokale afdeling af Ældre Sagen, der selv henvendte sig i håb om at kunne hjælpe med en besøgsven.

- Det er jo grotesk, at han ikke kan få en plejehjemsplads. Da vi var på besøg, kunne jeg jo se, at han havde svært ved at begå sig i hjemmet, havde svært ved at se, blev svimmel og er overladt til sig selv langt det meste af tiden. Han sagde også, at han gerne ville på plejehjem, men ikke kunne komme det. Det er uværdigt, at vi som samfund behandler gamle på den måde, mener formanden for Ældre Sagen i Middelfart Kommune, Helge Petersen.

- Ørkesløst

Richard Hansen skulle have haft besøg af en visitator i juni for at blive vurderet til en mulig plads på plejehjem, men besøget blev aflyst få dage før, at Fyens Stiftstidende havde en aftale med den 90-årige mand. Ifølge sønnen var beskeden i første omgang, at besøget fra visitatoren blot blev udskudt. 

- Siden fik vi at vide, at kommunen slet ikke mente, at der var nogen grund til at sende en visitator ud for at vurdere, om min far er egnet til en plejehjemsplads. De mener, at han kan klare sig med den hjælp, at han får i eget hjem og heller ikke selv ønsker at komme på plejehjem. Jeg blev ringet op af en kommunal terapeut, der var på besøg hos min far, og i telefonen kunne jeg så høre, hvordan terapeuten spurgte min far: Du har det jo godt her, Richard, er det ikke rigtigt? Og så er han skruet sådan sammen, at han siger ja. Han vil så gerne være imødekommende og ikke være en belastning, siger Jens Guldberg.

Da Fyens Stiftstidende besøgte Richard Hansen i juni, syntes han, at det hele var lidt ørkesløst, og det ikke var sjovt at blive gammel. Han var bange for igen at falde og ligge og rode rundt på gulvet, som han udtrykte det.

- Jeg vil gerne være et sted, hvor der er personale, og jeg ved godt, at plejehjemmet er sidste station, men det vil gøre mig mere tryg, sagde han.

Fakta: Værd at vide 

Flere som Richard

Jens Guldberg oplever, at faren er ved at miste livsgnisten over hele sagsforløbet. Efter kraftigt pres og en formel ansøgning har sønnen nu fået lovning på visitator-besøget, der altså bliver 31. juli.

Nyborg Kommune har for eksempel tidligere beregnet, at en ældre skal have over 20 timers ugentlig hjælp i eget hjem, før det økonomisk er en fordel med en plejehjemsplads.

Tidligere har både borgmester Johannes Lundsfryd (S) og den ansvarlige leder af visitationen i kommunen Pia Schjøtt afvist at kommentere den konkrete sag, men generelt skal alle muligheder være udtømt for støtte i eget hjem, hvis man ifølge kommunens kriterier skal have en plads på plejehjem.

Formanden for Ældre Sagen i Middelfart Helge Petersen fortæller, at sagen om Richard Hansen ikke er et enkeltstående tilfælde.

- Vi er i kontakt med mange pårørende eller ældre, der har lignende historier, og hvor vi nogle gange træder til som bisidder. Det er simpelthen blevet for svært at få en plejehjemsplads. Plejehjemmene er mest af alt at betragte som et hospice, og vi mangler tilbud til personer som Richard, siger Helge Petersen.

I efteråret mødes fagfolk med politikerne i Teknisk Udvalg og Social- og Sundhedsudvalget i Middelfart Kommune for at drøfte fremtidens ældreboliger. For ti år siden boede 18,9 procent af de over 80-årige i Middelfart Kommune i en plejebolig. 

I dag er det 13,8 procent, og skal den andel fastholdes i 2030, hvor der er langt flere ældre, skal kommunen bygge 188 nye plejeboliger, men har ingen planer om nye.

Hvor skal olde bo? 

Oversigt

    Oversigt