28. feb. 2024 kl. 8:00
Privatfoto

Anne-Sofie dødfødte sine tvillinger halvvejs i graviditeten: - Jeg tænkte, hvordan kan jeg nogensinde leve igen?

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Hvert år mister i gennemsnit 150 børn livet, inden de er fyldt et år. To af børnene i statistikken var Anne-Sofie Rubach og Thomas Rubachs sønner. Hun fødte sine drenge i uge 20, men de nåede aldrig at leve længere end en dag. I dag bearbejder hun stadig den store sorg, tabet efterlod.

Det er aften og helt mørkt udenfor. Det er onsdag den 26. oktober 2022. 30-årige Anne-Sofie Rubach har huset i Otterup på Nordfyn for sig selv. Hendes mand Thomas Rubach er ude at spille padel. Med ansigtsmaske på sidder hun på sofaen og ser YouTube-blogs.

Helt alene føler hun sig dog ikke. I hendes mave vokser der to fine og raske drenge, som hun venter spændt på. 

Thomas og Anne-Sofie Rubach er nemlig et af de mange par, der har kæmpet med at blive forældre. To års fertilitetsbehandling er endelig resulteret i en graviditet og endda med tvillinger. 

Om to dage skal hun sygemeldes og på barsel. Det betyder, at der er mere tid til at indrette børneværelset, planlægge fødslen og glæde sig til drengenes ankomst. Det er der rigeligt tid til, da hun kun er 20 uger henne.

Forkortet livmoder

Mens hun sidder på sofaen, mærker hun noget i kroppen. 

Hun bløder. 

Den sædvanlige Google-søgning fortæller, at dette er meget normalt, så urolig er hun ikke. Men det bliver ved. I to timer. Thomas Rubach kommer straks hjem, og ringer til Odense Universitetshospital, hvor de bliver bedt om at komme ind til tjek. Anne-Sofie Rubach er stadig ikke nervøs.

Drengene bliver tjekket med ultralyd-scanneren på OUH, og de har det heldigvis fint. Et hurtigt tjek længere nede på kroppen får lægen til at se meget alvorlig ud. 

Livmoderen er forkortet, og der stikker enten en hånd eller en fod ud. Der er intet at gøre. Den ene dreng vil ud. Anne-Sofie Rubach er i fødsel.

- Vi begyndte bare at græde helt vildt. Begge to. Altså vi brød bare sammen. Fuldstændig hysteriske. Det føles bare som om, at hele ens verden braser sammen.

Nu går det hurtigt. Pludselig skal de tage stilling til, om drengene skal døbes, hvor de skal begraves, og hvad de skal hedde. Noget der virker fjernt. Og hvordan vælger man, hvor ens højtønskede børn skal begraves? Det er helt vildt overvældende, men valgene er stadig vigtige. Tvillingerne skal hedde Theodor og Elliot, og de skal døbes.

Spædbarnsdød og sorgen, der medfølger

Anne-Sofie og Thomas Rubach er langt fra alene om at mistet sine spædbørn. I de seneste fem år har i alt 760 spædbørn mistet livet indenfor det første leveår i Danmark. Størstedelen dør indenfor de første seks dage, hvor tallet lyder på 500 barnedød. Det fremgår af tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Theodor og Elliot indgår i denne statistik, selvom Anne-Sofie Rubach fødte tidligt. Det skyldes, at de blev født i live, og derfor anses de som børn.

Sorgen, der fylder efterfølgende, er meget individuelt og påvirker forældrene på hver sin måde. Det fortæller Dorte Hvidtjørn, som er lektor på Aarhus Universitet og forsker i forældres oplevelser og emotionelle helbred efter at have mistet et spædbarn. 

Ifølge hende, ser man typisk, at sorgen er større, jo længere henne i graviditeten forældrene er, jo større fylder sorgen. Det skyldes, at de bliver meget knyttet til barnet i graviditeten.

Læs også: Lige inden Eleanors fødsel skete det værst tænkelige - Celeste måtte gemme sig med sin døde baby
Gå tilbage Del
21. feb. 2024 kl. 8:00

Lige inden Eleanors fødsel skete det værst tænkelige - Celeste måtte gemme sig med sin døde baby

Celeste Egede følte ikke, hun kunne gå blandt nybagte forældre med sin dødfødte pige på barselsgangen. OUH erkender problem med sygehusets fysiske rammer.

- Det er slut. Vores pige er død.

Celeste Egede har oplevet noget af det værste, man kan som forælder, men oven i sorgen efter en dødfødsel kritiserer hun forholdene på barselsafsnittet på Odense Universitetshospital.

De er simpelthen ikke gode nok for forældre til dødfødte børn.

Og Celeste Egede er ikke den eneste med kritikken.

I denne uge fortalte Marie Czerepowicz Kaas til TV 2 Fyn, at det var urimeligt, at hun for nylig skulle bearbejde sin sorg blandt babygråd og lykkelige forældre, og det husker Celeste Egede alt for godt følelsen af.

- Jeg bliver sendt op på barselsgangen, hvor jeg skal ligge og vente på, jeg bliver sat i gang og føde mit døde barn blandt alle, der har deres levende børn. Det er selvfølgelig megahårdt, siger Celeste Egede.

Hele verden bryder sammen

Det hele sker i september 2022. Celeste Egede er højgravid med sit første barn. Kort før terminen går det galt.

- Jordemoderen kan ikke finde hjertelyd, siger Celeste Egede.

- Jeg ved udmærket, at det er slut. Vores pige er død. Jordemoderen siger ikke noget. Hun ryster bare på hovedet.

På det tidspunkt bryder hendes verden sammen.

- Jeg husker bare, at jeg ser det udefra. Det er en ud-af-kroppen-oplevelse. Noget, jeg aldrig troede, jeg skulle opleve. Jeg kaster mig ned på gulvet og skriger: "Nej, nej, nej!" Jeg var bare helt tom indeni.

- Jeg skulle bare føde det her barn, og så skulle jeg væk. Væk fra hospitalet. Det endte så ikke sådan. Problemet er, at jeg har fødselsdag den 16. september. Vi fandt ud af, at vores datter var død dagen før, og så anbefalede de, at jeg ikke blev sat i gang. Det kunne ende med, at jeg ville føde hende på min fødselsdag.

Lyden af levende babyer og lykkelige forældre

Det bliver begyndelsen på et flere dage langt ophold på barselsafsnittet - blandt nyfødte babyer og forældre, der stolt viser familiens nye medlem frem.

- Jeg kan høre alle de andre forældre, der går hen for at hente mad på gangen. Vi får så serveret maden hos os, så vi ikke skal møde nogen levende babyer og glade forældre.

Celeste Egede føler sig isoleret på sin enestue, hvor hun og kæresten skal håndtere sorgen over deres tab.

- Jeg har ikke lyst til at gå ud. Tænk, hvis jeg kunne risikere at se et levende barn og glade forældre. De ved ikke, at mit ikke er i live. Tanken om at møde forældre med levende børn er hjerteskærende, og det føles helt forkert at gå ud på gangen med sit døde barn, siger Celeste Egede.

Privat
Eleanor blev født 19. september 2022. Hun blev begravet 5. oktober.

Udskyder dødfødsel på grund af fødselsdag

Dagen efter sin egen fødselsdag bliver hun sat i gang. Natten til 19. september føder hun Eleanor.

- Vi samles alle sammen på stuen. Mine søskende får lov at holde Eleanor. Det er en god oplevelse at have født mit barn, også selv om hun ikke er i live. Det er selvfølgelig en mærkelig følelse, fordi der kommer et tidspunkt, hvor vi skal sige farvel, og hvor vi ikke kommer til at se hende igen, men det føles, som om det var for evigt. Jeg ville ønske, vi var dernede hele tiden frem for at være på barselsgangen, fortæller Celeste Egede.

Om aftenen den 19. september forlod de barselsafsnittet - uden deres baby.

- Det var forfærdeligt. Det var det værste, jeg nogensinde har gjort.

- At vide at jeg aldrig kommer til at møde hende, holde hende eller røre hende. Eller bare tage et billede. Nu er hun et andet sted, og hun kommer aldrig tilbage.

Celestes største ønske

Halvandet år efter dødfødslen sidder Celeste Egede i dag tilbage med en følelse af, at rammerne på OUH var under al kritik for forældre i hendes situation.

- Det største ønske, jeg har for fremtidige forældre til døde børn, er, at der bliver lavet en stue væk fra barselsgangen. Om det så er i kælderen. Det skal bare ikke være i nærheden af levende børn, siger Celeste Egede.

- Tanken om at ligge i orkanens øje og høre alle de babyer og glade forældre. Hvorfor kan man ikke lave et lille afsnit, hvor der bare er en afdeling for tab, spørger hun undrende.

Ligesom Marie Czerepowicz Kaas og flere andre forældre, TV 2 Fyn har været i kontakt med, efterlyser hun bedre fysiske rammer på barselsafsnittet på OUH.

- Der kunne være en lille gang, hvor man kunne gå rundt med sit døde barn og bruge den tid, man har lyst til. Jeg føler, det kan skynde lidt på øjeblikket, man har med sit barn, for jeg har lyst til at komme væk derfra. Man skal have den tid, man har brug for, og familien kan komme og sørge og glæde sig uden at skulle tænke på alle de andre forældre, der ligger glade inde ved siden af, forklarer Celeste Egede.

Hvor skulle det være?

- Alle andre steder. Det er det værste sted, du kan placere folk, der skal føde et dødt barn.

Privat
Familien fik lov at sige farvel, inden forældrene måtte forlade barselsafsnittet uden deres baby.

- Jeg føler mig vred og skuffet, for jeg havde forventet noget andet. At få en stue, som ikke var på barselsgangen. Jeg havde forventet, at der blev taget bedre hånd om folk i sorg. Personalet er supergode og dygtige, men det er systemet. Jeg er skuffet over, at nogen kan tænke sådan.

Hvorfor skal man bruge penge på at flytte personale og lave om på afsnittet?

- Der bliver født døde børn over hele landet, men man kunne have et afsnit for tab i Odense, København, Midt- og Vestsjælland og to i Jylland. Jeg kunne sagtens, hvis jeg kom fra Svendborg, køre til Odense for at være på det afsnit, fordi jeg vidste, mit barn ikke var i live. De eneste penge, der bliver brugt på måske to stuer, er, når der er nogen, der ligger der.

Hvis der lå nogle få afdelinger forskellige steder i landet for dødfødte børn, ville hun ikke se noget problem i at køre i to timer for at komme hen til sådan et afsnit.

Adjunkt: Det udstiller ekstrem kontrast

Det er ikke kun forældre til dødfødte børn, der ser problemer i, at de skal færdes på barselsafsnittet efter en dødfødsel.

- Det kan være rigtig ubehageligt, at man bliver konfronteret med det, der skulle have været. Man ser de lykkelige forældre og alt det, man skulle have haft. Det udstiller en ekstrem kontrast, siger Dorte Mølgaard Christiansen, der er adjunkt på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet.

Hun understreger, at forældre, der mister et barn, skal slås med sorgen resten af livet, så der skal tages særligt hensyn til dem.

- Det er stort tab at miste sit barn, uanset om det er før eller efter fødslen, så der er enorm stor sorg forbundet med det, siger Dorte Mølgaard Christiansen.

- Det er ikke bare et foster, når man er så langt henne. Det er et barn, man mister. Det er et barn, man har en masse kærlighed til, som man føler omsorg for og tilknytning til, og et barn, som man har en masse drømme for. Kærligheden bliver gjort hjemløs, og det er meget smerteligt, forklarer hun.

At forældrene ville få et separat afsnit, vil dog formentlig ikke betyde så meget i det lange sorgforløb.

- Uanset hvor du placerer dem, er det en forfærdelig og meget traumatiske oplevelse, men det ville gøre, at de fik mere plads. 

OUH: Derfor kan det ikke lade sig gøre

På OUH forstår man udmærket behovet for separate afsnit.

Når det ikke kan lade sig gøre i Odense, er det et spørgsmål om kapacitet. Det forklarer chefjordemoder Anette Lund Frederiksen.

- Vi er på et ældre sygehus, så de fysiske rammer, vi har, er ikke helt optimale, siger Anette Lund Frederiksen.

- På Svendborg Sygehus er der mulighed for at skærme mere i forhold til lige præcis sådan noget her, så man ikke bliver konfronteret med at være blandt nogle mennesker i en anden situation, forklarer hun.

Ole Holbech
Nyt OUH er et nyt sygehus, der efter utallige forsinkelser forventes at stå klar i 2025 eller 2026.

I Svendborg er der tale om en midlertidig løsning for at imødekomme behovet, men det er ikke muligt i Odense, hvor man dog forsøger at lave rammerne så tilpassede som muligt, selv om det ikke er optimalt.

Chefjordemoder: På Nyt OUH er det tænkt ind

Fødslerne må dog ikke flyttes væk fra fødeafdelingen af sikkerhedsmæssige årsager.

- At føde et dødt barn kræver det samme som at føde et levende. Hvis vi trækker det for langt væk, mangler vi noget af sikkerheden omkring forløbene, så vi kan ikke flytte rammen langt væk, forklarer hun.

Til gengæld er det tænkt ind i den kommende fødeafdeling på Nyt OUH.

- Når vi kommer ud på det nye, har vi taget de forholdsregler. Der er det noget helt andet. Desværre varer det et par år, siger Anette Lund Frederiksen.

- Det bliver et afsnit, vi lægger i forlængelse af fødegangen, så man kan være i fred med sin familie.

Nyt OUH åbner tidligst i 2025 - efter flere års forsinkelse.

Blev hurtigt gravid igen

Så længe skulle Celeste Egede heldigvis ikke vente på at blive gravid igen. Hun og kæresten gik i gang med det samme for at komme videre med deres liv.

- Det eneste, jeg tænker på i måneder efter, er at blive gravid. Der er ingen andre tanker. Jeg skal bare have et barn, for det fik jeg frataget.

5. november 2023 fødte hun en datter.

Helt nemt gik det ikke. Parrets lille datter kom direkte på intensiv afdeling og lå i respirator i tre dage. Men det er anden historie. Datteren er i dag sund og rask. 

- Det som jeg synes kendetegner tabet under graviditeten, er, at forældrene egentlig også bliver overrasket over, hvor meget de allerede er knyttet til barnet, hvor meget de faktisk kender barnet, og hvor meget de faktisk føler sig som forældre, selvom barnet er dødt. Det kan der godt være mange, der synes, er mærkeligt, at de faktisk også får den store kærlighed til deres barn og en stolthed over barnet, siger hun.

Forældrene forbereder sig mere og mere til barnets ankomst. De begynder at købe tøj og legetøj til barnet og læser bøger om fødslen og dét at være forældre. Derfor er tabet af barnet helt chokerende og uforståeligt for dem, siger Dorte Hvidtjørn.

Den værste dag i hendes liv

Disse tanker sidder Anne-Sofie Rubach også med i hospitalssengen på OUH’s fødeafdeling. Stilheden og tomme blikke, der til tider bliver overtaget af gråd, fylder stuen, som hun har for sig selv. 

Tankerne bliver dog overrumplet af de voldsomme smerter, hendes livmoder påfører hende natten til torsdag. 

Theodor skal ud. Hun presser og presser, men ingen baby kommer ud. Hun kan ikke. 

Jordemoderen fortæller Anne-Sofie Rubachs mor, at hun ikke gør sit bedste. At inderst inde prøver hun på at holde på ham. Men han er nødt til at komme ud. Det ved hun også godt.

Natten til fredag prøver hun igen, og denne gang lykkes det. 

Klokken 03:23 den 28. oktober 2022 føder Anne-Sofie lille Theodor. Selvom det er helt mørkt udenfor, stråler hun af glæde og stolthed. 

Hun er endelig blevet mor. 

Han kommer hurtigt op på hendes bryst, og få vist sig frem med et lille spjæt. Alle ti fingre og ti tæer har han. Helt rolig og lydløs ligger han på brystet med sine uudviklede øjne lukket og hjertet bankende. 

Hun ser ned på ham, og en varm følelse erstatter den triste og sørgelige følelse i hendes krop. Selvom hun godt ved, at Theodor snart vil trække vejret for sidste gang, er hun alligevel stolt og glad for at møde sin lille søn. Hun er ikke bange mere.

To timer efter banker hjertet ikke længere, og varmen forsvinder fra kroppen.

Lige pludselig går det amok inde i maven. Elliot sparker rundt og er helt hysterisk. Og så kan hun mærke et smæld. Anne-Sofie Rubach skriger, mens vandet fosser ud af hende. Hun ved godt, hvad det betyder. Elliot vil også ud.

“Jeg kunne bare ikke mere. Der gik det bare helt ned for mig, fordi nu havde vi lige været igennem alt det her. Vi havde lige fået det her lille håb. Og så gik det bare galt allerede. Jeg kunne bare ikke være i det mere. Der brød jeg sammen.”

— Anne-Sofie Rubach

Jordemoderen kommer hurtigt ind på stuen, og straks efter er Elliot født. Uret viser 06:44 – cirka tre timer efter Theodors fødsel. Alligevel er denne fødsel anderledes. Rummet er fyldt med gråd fra begge forældre, fordi nu er håbet fuldstændigt slukket. Elliot kommer op på Anne-Sofie Rubachs bryst. Han ligner Theodor på en prik med alle ti fingre og tæer.

En time efter dør Elliot.

Tilbage sidder Anne-Sofie og Thomas Rubach fuldstændig sønderknuste. De har gennemlevet et mareridt. Tre dage efter forlader de drengene og kører hjem. 

Privatfoto

Hvordan hjælper man som pårørende?

Forskningen viser, at sorgperioden er individuel. Ifølge Dorte Hvidtjørn ser man ofte, at forældre bearbejder sorgen gennem hele deres liv.

I begyndelsen fylder den meget hos forældrene, og de har svært ved at få en hverdag til at fungere igen. Dorte Hvidtjørn nævner, at det hjælper forældrene, hvis de bliver anerkendt, og der ikke skabes et tabu omkring emnet. Det er vigtigt, at forældrene kan få lov til at snakke om deres tab og blive anset som forældre.

Men ifølge Birgitte Sofia Horsten, som er direktør i organisationen Forældre og Sorg, der tilbyder terapeutisk hjælp til forældre og pårørende, når de mister et barn, så har pårørende også svært ved at gribe forældrene i sorgen. 

Forældre og Sorg får mange henvendelser fra familie og venner, som ikke ved, hvordan de skal reagere og hjælpe. Hun råder dem til at være der for disse forældre. De skal ikke prøve at reparere problemet, men bare erkende forældrenes sorg. Og det er vigtigt, at det gøres i en længere periode.

- De fleste kan godt finde ud af at være der i de første par uger, men de glemmer måske, at forældrene også er kede af det efter tre måneder, syv måneder og et år. Altså vi kommer jo aldrig til at blive ligeglade med de børn, vi har mistet. Så netop det med at huske over tid betyder rigtig meget, siger hun.

Specielt uddeler Forældre og Sorg en pjece henvendt til pårørende, som guider dem i at hjælpe ens nærmeste i den svære periode.

Hjem igen

Hjemme i Anne-Sofie og Thomas Rubachs trygge rammer har livet ændret sig efter den hårde uge i oktober. Hun er overbevist om, at hun ikke kan komme igennem det. Fordi hvordan skal hun nogensinde leve og være glad igen? Men dybt inde ved hun godt, det hele nok skal gå. Hun har sin mand, og han forstår hendes smerte. Men det er svært at snakke med de nærmeste om det. Hun mangler at blive anerkendt af andre, og det gør ondt.

“Jeg tror, det har været svært for rigtig mange at vide, hvad de skulle hjælpe os med. Også fordi vi ikke selv har vidst, hvad vi havde behov for. Så vi har jo ikke rigtig kunnet bede om hjælp.”

— Anne-Sofie Rubach
Thanya Vijayakumar

Trods alt finder de anerkendelse et andet sted. Tre uger efter de mistede Theodor og Elliot blev de tilbudt at være med i en sorggruppe med to andre par og en alenemor, som har oplevet det samme. Og det er rart. Endelig er der nogle andre, der forstår smerten.

I dag, lidt over et år efter Theodor og Elliot forlod verden, prøver de stadig at blive gravide. Men også det er en svær proces.

- Vi har nok mistet lidt modet på mange punkter, men omvendt vil man heller ikke lade vær med at prøve, fordi så får man heller ikke noget ud af det. Så vi bliver bare ved, siger hun.

Læs også: Marie fødte dødt barn - stemmerne på den anden side af væggen gjorde hende ulykkelig
Gå tilbage Del
20. feb. 2024 kl. 8:00

Marie fødte dødt barn - stemmerne på den anden side af væggen gjorde hende ulykkelig

Det er urimeligt og hjerteskærende, at forældre til et dødfødt barn skal bearbejde deres sorg blandt nybagte forældre, mener forældre til dødfødt søn.

Hun havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, hvad der ventede hende.

18. januar fødte Marie Czerepowicz Kaas en død dreng.

Sammen med sin mand, Stefan Czerepowicz, fik førstegangsforældrene en enestue på barselsafsnittet på Odense Universitetshospital.

Det var også her, de skulle sige farvel til deres lille søn Storm - omgivet af lyden af babygråd og glade forældrestemmer gennem væggene.

- Barselafsnittet på OUH er måske det sted, hvor der er allermest lykke, og så vi er placeret der midtimellem, hvor vi er i vores allerstørste sorg, fortæller Marie Czerepowicz Kaas.

- Det eneste, man ikke har lyst til at se, er babyer. Det er alt det, man ikke selv får. Det bliver man konfronteret med døgnet rundt på sygehuset.

Så skete det værst tænkelige

Graviditeten begyndte ellers, som den skulle, men kort inden terminsdatoen skete det værst tænkelige.

- Knap en uge fra terminen kunne en jordemoder ikke finde hjerteslag. Derfra gik det hurtigt. To dage efter fødte jeg vores søn Storm.

De vidste inden fødslen, at han var død.

- Alt braste sammen. Alt gik itu. Det var uvirkeligt. Vi var så tæt på. Han var sund og rask, siger Marie Czerepowicz Kaas.

Alexander Aagaard
Sammen med sin mand Stefan fik Marie en enestue på barselsafsnittet på Odense Universitetshospital.

I dagene efter fødslen skulle de bearbejde sorgen blandt lykkelige, nybagte forældre - og konflikten mellem kærlighed og sorg gjorde kun ondt værre.

- Jeg tror ikke, man kan forstå, hvis man ikke har prøvet det, hvordan det er at sidde med sin nyfødte og være stolt og elske det her lille barn og bare håbe på, det skriger og vågner op. Vi er lige så stolte forældre, der får et nyfødt barn. Vores var bare død. Vi sidder med ham og tæller fingrene, tæller tæerne og ser det flotte hår. Men han er død. Og der er bare ikke noget at gøre, fortæller hun.

Hørte babygråd gennem væggen

Halvandet døgn tilbragte forældrene på barselsafsnittet, mens familie og venner kom på besøg for at støtte dem i deres livs største krise.

Joakim Blomsterberg Olsen
Der er gået en måned siden fødslen. Forældrene har sorgorlov de næste fem måneder.

- Det er urimeligt. Det er hjerteskærende. Vi kunne høre babyer igennem væggene. Vi kunne høre folk, der er glade. Forældre, der er lykkelige. Selvfølgelig er de lykkelige. Vi ville ønske, vi var i samme situation. Det er vi bare ikke. Det er konstant påmindelse om, at vi ikke er det.

- Jeg var bange for at gå ud ad døren på sygehuset. Jeg holdt mig inde.

Find et andet sted til forældrene

Derfor håber hun, at OUH vil finde en løsning, så forældre i en lignende situation ikke får samme oplevelse.

- Jeg ønsker, at der skal tages mere hånd om forældre som os og ikke kun forældre, der mister. Jeg forstår simpelthen ikke, at man med god samvittighed kan placere forældre som os blandt nyfødte og nybagte forældre, fortæller hun.

Konkret foreslår hun, at forældre, der mister et barn, bliver placeret på et andet afsnit væk fra nybagte forældre og babygråd. Selv om de gjorde personalet opmærksom på problemet, var det ikke muligt.

Alexander Aagaard
Derhjemme har forældrene indrammet et scanningsbillede.

Det er afgørende for forældrene, at de kommer i gang med at bearbejde sorgen.

- Forældre, der mister et barn, er i massiv risiko for at få kompliceret sorg, så der skal tages hånd om det fra starten af. Man skal have lov til at sørge, siger Marie Czerepowicz Kaas.

- Jeg kunne godt tænke mig, at man ikke skulle stå ved elevatoren sammen med forældre, der står med en nyfødt i en autostol, mens man går tomhændet hjem. Der skal passes mere på os, fortæller hun.

Sorg koster penge

Der er cirka 60.000 fødsler om året, hvoraf mellem 200 og 250 er dødfødsler.

Hvorfor skal man bruge penge at lave et helt afsnit til dem, når der er så relativt få?

- Sorg koster penge. Vi har begge sorgorlov og går hjemme i et halvt år. Hvis vores sorg ikke bliver håndteret, kan den udvikle sig til et kompliceret sorgforløb, som kan koste endnu mere. Jeg vil gerne tilbage på arbejde på et tidspunkt, men det kræver, at jeg får den rigtige behandling, og der bliver taget hånd om mig med sorggrupper, sorgvejledning og psykologer, lyder det fra Marie Czerepowicz Kaas en måned efter dødfødslen.

I får jeres egen stue. Er det ikke nok?

- Det er ikke nok bare at få sin egen stue. Jeg sætter stor pris på, at vi kunne få lov at være alene, og vi kunne være der lige så lang tid, som vi havde behov for. Men man burde kunne afskærme stuerne noget mere, så man kan undgå at blive konfronteret med sit største mareridt, når man har mistet sit barn.

Forældrene har stor ros til jordemødrene på barselsafsnittet - særligt to af dem: hende, der tog imod deres dreng; og hende, der tog sig af ham, da de havde sagt farvel.

Hun håber, at der bliver oprettet et særligt afsnit for dødsfødsler på fødegangene i Odense og Svendborg.

OUH: Derfor kan det ikke lade sig gøre

På OUH forstår man udmærket behovet for separate afsnit.

Når det ikke kan lade sig gøre i Odense, er det et spørgsmål om kapacitet. Det forklarer chefjordemoder Anette Lund Frederiksen.

- Vi er på et ældre sygehus, så de fysiske rammer, vi har, er ikke helt optimale, siger Anette Lund Frederiksen.

- På Svendborg Sygehus er der mulighed for at skærme mere i forhold til lige præcis sådan noget her, så man ikke bliver konfronteret med at være blandt nogle mennesker i en anden situation, forklarer hun.

I Svendborg er der tale om en midlertidig løsning for at imødekomme behovet, men det er ikke muligt i Odense, hvor man dog forsøger at lave rammerne så tilpassede som muligt, selv om det ikke er optimalt.

Chefjordemoder: På Nyt OUH er det tænkt ind

Fødslerne må dog ikke flyttes væk fra fødeafdelingen af sikkerhedsmæssige årsager.

- At føde et dødt barn kræver det samme som at føde et levende. Hvis vi trækker det for langt væk, mangler vi noget af sikkerheden omkring forløbene, så vi kan ikke flytte rammen langt væk, forklarer hun.

Til gengæld er det tænkt ind i den kommende fødeafdeling på Nyt OUH.

- Når vi kommer ud på det nye, har vi taget de forholdsregler. Der er det noget helt andet. Desværre varer det et par år, siger Anette Lund Frederiksen.

- Det bliver et afsnit, vi lægger i forlængelse af fødegangen, så man kan være i fred med sin familie.

Nyt OUH åbner tidligst i 2025 - efter flere års forsinkelse. 

30. nov. 2024 kl. 6:00

Der er håb for det gode weekend-vejr

LYT
Del

Det er en lørdag morgen med frisk vind fra syd og temperaturer lige over frysepunktet, så det kan godt føles lidt råkoldt.

- Men så kan det jo hjælpe lidt på det hele, at der i løbet af morgenen og formiddagstimerne er chance for, at vi også kan få noget solskin mange steder, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev.

Op ad dagen sniger temperaturerne sig op mellem 1-5 grader.

- Ud på eftermiddagen kan der godt komme lidt flere skyer, men det ser ud til at det holder tørt, lyder det fra Tanev.

29. nov. 2024 kl. 21:50

Lokalsamfundet er dybt berørt af ulykke: - De har mistet det dyrebareste, de har

LYT
Del

Det er et tydeligt mærket lokalsamfund, TV 2 Fyn møder i Flemløse.

Fredag er det tre dage siden, at en voldsom arbejdsulykke i det lokale biogasanlæg slog tre håndværkere på henholdsvis 20, 25 og 49 år ihjel.

Læs også: Arbejdstilsynet besøgte biogas-byggeri inden ulykke - fandt ingen problemer
Gå tilbage Del
29. nov. 2024 kl. 11:42

Arbejdstilsynet besøgte biogas-byggeri inden ulykke - fandt ingen problemer

Arkiv / TV 2

Da der tirsdag skete en voldsom ulykke, som kostede tre mennesker livet, på Flemløse Biogas, var byggetilladelsen på plads. Men den blev først givet 8. oktober mens byggeriet havde været i gang siden foråret.

I perioden har Arbejdstilsynet været på byggepladsen to gange, og det fandt ikke anledning til at give anmærkninger.

Trods den manglende byggetilladelse har Flemløse Biogas haft anmeldt et byggeri i følge Arbejdstilsynet, som har betydet, at Arbejdstilsynet har været på byggepladsen ad to omgange i perioden, inden ulykken indtraf tirsdag. Begge besøg var uden anmærkninger, har TV 2 Fyn fået oplyst.

Tilladelse på bagkant

Det er dog stadig problematisk at byggeriet er begyndt uden en tilladelse, siger advokat og direktør hos Knudsgaard Advokater, Mads Knudsgaard, der har speciale i entreprise- og byggeret.

- Det, der er problemet, er, at der er andre myndigheder, der måske ikke kommer i spil. Eksempelvis Arbejdstilsynet eller andre miljømæssige forhold bliver ikke bragt på banen, fordi man simpelthen ikke kender sagen, før der er indsendt en byggeansøgning.

I dette tilfælde har Arbejdstilsynet dog været vidende om at et byggeri fandt sted på grund af virksomhedens egen anmeldelse.

Byggetilladelse bidrager til sikkerhed

Når der gives en byggetilladelse til et byggeri, følger der ofte en række vilkår med, som skal være opfyldt for den pågældende byggeplads. Det kan dreje sig om arbejdstid og sikkerhed, lyder det fra Mads Knudsgaard.

- Man ved jo strengt taget ikke, om det er et lovligt byggeri, og om der potentielt er farligt på byggepladsen. Er der nogle ting, der gør, at man ikke må fortsætte på den her måde. Og det skal jo afgøres fra sag til sag fra kommunens side(Når der gives byggetilladelse, red.).

Kommunen gjorde i april selv opmærksom på, at Flemløse Biogas skulle ansøge om byggetilladelsen, når nu det allerede var i gang med opførelsen.

- Man prøver langt hen ad vejen at være en god samarbejdspartner som kommune, man prøver at få tingene til at lykkes i stedet for at bremse projekterne, siger Mads Knudsgaard.

Udover tre omkomne, kom seks personer alvorligt til skade.

- Jeg tænker jo på de der forældre og ægtefæller og børn og familier, der sidder andre steder og er dybt sårede og kede af det. De har jo mistet det dyrebareste, de har, siger Inga Vestergaard Nielsen.

Læs også: Nu udtaler statsminister sig om fatal arbejdsulykke
Gå tilbage Del
29. nov. 2024 kl. 19:08

Nu udtaler statsminister sig om fatal arbejdsulykke

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Arbejdsulykken ved Flemløse Biogas, der kostede tre udenlandske arbejdere livet, har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til tasterne.

I opslag på både Facebook og Instagram kalder hun sagen for “dybt, dybt tragisk”.

- Desværre er udenlandsk arbejdskraft overrepræsenteret i statistikkerne, når det kommer til arbejdsrelaterede dødsulykker - særligt i byggebranchen. Vi har brug for ordnede forhold - både i forhold til løn, men det skal også gælde ift. sikkerheden.

Fyns Politi efterforsker årsagen til, at en silos tag pludselig styrtede sammen, mens det var ved at blive støbt. Svaret kendes ikke endnu.

- Det kan ikke være med livet som indsats, når man går på arbejde, fastslår statsministeren i sit opslag.

Beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen (S) har bedt om en redegørelse om ulykken.

Jette Jørgensen, som også bor i Flemløse, er også berørt af situationen.

- Jeg synes, det er forfærdeligt, siger hun.

29. nov. 2024 kl. 20:49
Rikke Mathiassen Grafik: Carina Randeris

Populær tøjbutik boykotter forbrugsfest: - Jeg synes, det er noget værre lort

LYT
Del

Black Friday er aflyst på Klaregade 16 i Odense.

Her er indehaveren Rosa Lundberg, hvis butik bærer samme navn, gået mod strømmen.

- Jeg synes, det (Black Friday, red.) er noget værre lort. Jeg forstår ikke, hvorfor vi butikker skal sætte vores spritnye, gode varer ned uden grund, siger hun i en video på det sociale medie TikTok.

Hun mener, at tilbudsfesten er utroværdig for kunderne, når priserne svinger så voldsomt.

Iværksætter har haft stor succes med sin butik, som nu også har fået en lillesøster i Århus.

- Vi har altså ingen Black Friday. Hvorfor fanden skulle vi også fejre en sort dag, vi har jo kun farver herinde, slutter hun videoen af og sender kameraet et stort smil.

29. nov. 2024 kl. 16:36

Terrorbevægelse kom helt tæt på fynboerne: - Jeg tager det meget alvorligt

LYT
Del

Tidligere torsdag kunne TV 2 Fyn afsløre, at terrorbevægelsen Hamas har haft et underjordisk våbenlager nær Nyborg.

Forbundsanklageren i Tyskland mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.

At Hamas er kommet så tæt på fynboerne, får Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg til at reagere.

- Det er selvfølgelig noget, som jeg tager meget alvorligt, og det ved jeg heldigvis også, at vores myndigheder, både vores politi og vores efterretningstjenester, de gør.

Tråde til angrebet på Israel 7. oktober

Det er kommet frem, at det var en række såkaldte udenlandske operatører, der stod bag våbenlagrene i både Danmark og andre lande.

Læs også: Hamas havde underjordisk våbenlager ved Nyborg
Gå tilbage Del
29. nov. 2024 kl. 14:06

Hamas havde underjordisk våbenlager ved Nyborg

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Terrorbevægelsen Hamas havde et underjordisk våbenlager nær Nyborg. Det oplyser
Ines Peterson fra pressetjenesten for forbundsanklageren i Tyskland til TV 2 Fyn.

- Vi kan ikke afsløre den nøjagtige placering, men vi ved, at depotet mindst har indeholdt ét håndvåben, som blev bragt til Tyskland. Vi antager, depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer, oplyser forbundsanklageren.

Tirsdag kom det frem, at forbundsanklageren mener, at Hamas har haft flere underjordiske våbenlagre i Europa. Det fremgik af et anklageskrift. I sagen er fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt.

Ville angribe jøder

Forbundsanklageren mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.

Bag våbenlagrene stod en række såkaldte udenlandske operatører, som ifølge forbundsanklageren dækker over personer med opholdstilladelse i Europa.

Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.

Fyns Politi vil ikke kommentere oplysningerne fra den tyske forbundsanklager og henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som oplyser at man “ikke har nogle kommentarer til operative forhold”.

Borgmesteren i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), var overrasket over TV 2 Fyns opkald, om det formodede tidligere våbenlager.

- Det er ikke noget, jeg har fået nogen orientering om, men jeg antager, at det er noget, PET ville være orienteret om, hvis der har været en sag her i Nyborg.

Foruden våbenlageret i Danmark, formodes det, at Hamas også har haft våben liggende i Bulgarien og Polen.

Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.

- Det er ikke nyt, at der er organisationer, også terrororganisationer, der er til stede i Vesten, og som ønsker os, der bor her, det ondt. Det er heller ikke noget nyt, at der er mennesker - også i Danmark - som en deler nogle af deres holdninger og har sympati for de her organisationer, siger Bjørn Brandenborg.

Det er den tyske anklagemyndigheds vurdering, at depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer. Fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt i Tyskland.

30. nov. 2024 kl. 7:00

Han er en af de bedste spillere i ligaen - og han drømmer om mere

LYT
Del

For OB-angriber Luca Kjerrumgaard bliver søndagens kamp mod B. 93 et punktum for et forrygende efterår, hvor han indtil videre har scoret 12 mål i 14 kampe for fynboerne.

Han ser frem til at lukke efteråret ned med årets sidste kamp, når B.93 kommer på besøg på stadion i Odense.

- Det bliver fedt, og forhåbentligt kan vi slutte efteråret af på en rigtig god måde, siger Luca Kjerrumgaard til TV 2 Fyn.

 Han ser tilbage på et stærkt efterår i OB, hvor han har været en af de bedste spillere i Nordic Bet Ligaen.

 - Det har været fantastisk på mange måder. Jeg er kommet godt i gang, og jeg har udviklet mig hurtigt. Det er fedt, at jeg føler, at det hele går op i en opadgående kurve. Det er fedt at få lov at score mål og mærke den adrenalin, der går gennem kroppen, når man scorer og hjælper holdet. Det nyder jeg helt vildt meget, siger Luca Kjerrumgaard.

Forventer at blive i OB

I kraft af de gode præstationer har han tiltrukket sig interesse fra andre klubber, men han forventer at blive i OB.

- Man ved jo aldrig, hvad der sker. Jeg er OB-spiller, jeg har en lang kontrakt, og det forholder jeg mig til. Selvfølgelig tager man det, som det kommer, men lige nu er jeg OB-spiller, og det er jeg glad for, siger OB-angriberen, der ser frem til 2025, hvor OB jagter oprykning til Superligaen.

- Det har været et halvt år med mange opture. Det kunne være fedt med et helt år med opture næste år. Det ser jeg frem imod, og jeg glæder mig til at komme tilbage og få tanket lidt benzin på tanken, så vi kan komme tilbage og fortsætte vores vej mod Superligaen, siger han.

Der er kampstart mellem OB og B. 93 på stadion i Odense søndag klokken 15.00.

29. nov. 2024 kl. 19:53
William Borst Lorentzen

Krise på Nyt OUH: Region sætter tal på hjemsendte og deler tidshorisont

LYT
Del

Fredag aften har medlemmerne af regionsrådet fået en orientering om situationen på Nyt OUH, hvor et stort antal medarbejdere er hjemsendt. En orientering, TV 2 Fyn er i besiddelse af.

Hjemsendelserne kommer, efter DR har afsløret en underleverandørs lønfusk. Afsløringen har fået underleverandøren - og dermed de ansatte derfra - suspenderet.

I alt er 270 udenlandske medarbejdere hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, og omtrent halvdelen af dem har ifølge koncernledelsen i Region Syddanmark tilknytning til byggeriet af Nyt OUH.

Potentielt lange udsigter

Koncernledelsen skriver i orienteringen til politikerne, at totalentreprenøren bag byggeriet af det nye OUH, Odense Hospital Project Team, har indkaldt de hjemsendte medarbejdere til et møde “i begyndelsen af næste uge”.

Ifølge orienteringen har totalentreprenøren sat en dato for, hvornår der senest skal være styr på forholdene.

- OHPT har tilkendegivet, at de har en løsning klar inden jul, skriver koncernledelsen.

Regionen skriver også, at der løbende er uanmeldte kontroller på byggepladen, og at det “selvfølgelig vil fortsætte”.  

29. nov. 2024 kl. 19:08
Philip Davali/Ritzau Scanpix

Nu udtaler statsminister sig om fatal arbejdsulykke

LYT
Del

Arbejdsulykken ved Flemløse Biogas, der kostede tre udenlandske arbejdere livet, har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til tasterne.

I opslag på både Facebook og Instagram kalder hun sagen for “dybt, dybt tragisk”.

- Desværre er udenlandsk arbejdskraft overrepræsenteret i statistikkerne, når det kommer til arbejdsrelaterede dødsulykker - særligt i byggebranchen. Vi har brug for ordnede forhold - både i forhold til løn, men det skal også gælde ift. sikkerheden.

Fyns Politi efterforsker årsagen til, at en silos tag pludselig styrtede sammen, mens det var ved at blive støbt. Svaret kendes ikke endnu.

- Det kan ikke være med livet som indsats, når man går på arbejde, fastslår statsministeren i sit opslag.

Beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen (S) har bedt om en redegørelse om ulykken.

29. nov. 2024 kl. 18:28
Ole Holbech
Lige nu

Sygehusskandale: Direktør bekræfter hjemsendelser, men politikere har intet hørt

LYT
Del

Opdateret 19.20: Regionsrådet har nu modtaget en orientering fra koncernledelsen.

Tidligere på dagen afslørede DR, at 270 udenlandske medarbejdere er hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, herunder det kommende supersygehus i Odense.

TV 2 Fyn har været i kontakt med flere politikere i Region Syddanmark, hvoraf ingen af dem fredag sen eftermiddag er orienteret om situationen. Heller ikke regionsrådsformand Bo Libergren (V), oplyser han i en sms.

Til gengæld har projektdirektør for Projektorganisationen for Nyt OUH, Kenneth Holm, været i kort kontakt med entreprenøren, som bekræfter situationen.

Usikkerhed omkring konsekvenser

Projektdirektøren kan endnu ikke sige noget om, hvilke konsekvenser der vil komme i kølvandet på hjemsendelserne.

Læs også: Medarbejdere hjemsendt fra Nyt OUH efter ny skandale
Gå tilbage Del
29. nov. 2024 kl. 16:57

Medarbejdere hjemsendt fra Nyt OUH efter ny skandale

OUH

Ifølge DR er flere hundrede medarbejdere er netop blevet sendt hjem fra deres arbejde på tre store, offentlige byggerier - blandt andet det nye OUH.

Hjemsendelserne sker på baggrund af afsløringer i en ny DR-dokumentar, 'På statens regning', om migranters arbejdsforhold i Danmark, skriver mediet.

Dokumentaren afslører en række kritisable arbejdsforhold på store offentlige byggepladser, hvor den italienske byggemastodont Itinera er hovedentreprenør.

På baggrund af oplysningerne fra DR skulle Itinera nu have suspenderet en underleverandør af mandskab.

Ifølge DR drejer det sig om 270 hjemsendte medarbejdere fordelt ud på de tre byggerier.

DR’s dokumentar udkommer tirsdag.

- Det er for tidligt at sige noget om potentielle konsekvenser af den midlertidige suspendering. Vi forventer, at de (entreprenøren, red.) har en hurtig løsning klar, lyder det i et skriftligt svar.

Det har endnu ikke været muligt at få bekræftet, hvor mange af de 270 hjemsendte medarbejdere, der har været på byggepladsen ved Nyt OUH.

- Jeg har sympati med de medarbejdere, der nu sidder i en meget uvis situation og håber særligt for dem, at der kommer en hurtig afklaring, skriver Kenneth Holm.

Hjemsendelserne er sket på baggrund af DR’s kommende dokumentar om lønfusk hos den albanske underleverandør af mandskab Tekno Fire.

29. nov. 2024 kl. 17:15

Fynsk museum afliver stor myte

LYT
Del

Hidtil har man troet, at vikingerne sejlede ind til Odense og ringborgen Nonnebakken i vikingeskibe. Men det viser sig, at det slet ikke har været muligt.

- Vi har lavet meget grundige analyser af åen og samlet al den viden sammen vi har kunne få, siger Mogens Bo Henriksen, der er museumsinspektør på Museum Odense.

- Det sammenholdt med den viden vi har om vikingetidens skibe gør, at vi med hundrede procent sikkerhed kan sige, at hvis der nogensinde har været et vikingeskib i Odense, så er det fordi, man har slæbt det herind.

I 2023 blev vikingeringborgen Nonnebakken udpeget til UNESCOs verdensarvsliste.

- Med det følger også nogle forpligtelser til at udforske monumenternes historie.

29. nov. 2024 kl. 16:57
OUH

Medarbejdere hjemsendt fra Nyt OUH efter ny skandale

LYT
Del

Ifølge DR er flere hundrede medarbejdere er netop blevet sendt hjem fra deres arbejde på tre store, offentlige byggerier - blandt andet det nye OUH.

Hjemsendelserne sker på baggrund af afsløringer i en ny DR-dokumentar, 'På statens regning', om migranters arbejdsforhold i Danmark, skriver mediet.

Læs også: Sygehusskandale: Direktør bekræfter hjemsendelser, men politikere har intet hørt
Gå tilbage Del
29. nov. 2024 kl. 18:28

Sygehusskandale: Direktør bekræfter hjemsendelser, men politikere har intet hørt

Ole Holbech

Opdateret 19.20: Regionsrådet har nu modtaget en orientering fra koncernledelsen.

Tidligere på dagen afslørede DR, at 270 udenlandske medarbejdere er hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, herunder det kommende supersygehus i Odense.

TV 2 Fyn har været i kontakt med flere politikere i Region Syddanmark, hvoraf ingen af dem fredag sen eftermiddag er orienteret om situationen. Heller ikke regionsrådsformand Bo Libergren (V), oplyser han i en sms.

Til gengæld har projektdirektør for Projektorganisationen for Nyt OUH, Kenneth Holm, været i kort kontakt med entreprenøren, som bekræfter situationen.

Usikkerhed omkring konsekvenser

Projektdirektøren kan endnu ikke sige noget om, hvilke konsekvenser der vil komme i kølvandet på hjemsendelserne.

- Det er for tidligt at sige noget om potentielle konsekvenser af den midlertidige suspendering. Vi forventer, at de (entreprenøren, red.) har en hurtig løsning klar, lyder det i et skriftligt svar.

Det har endnu ikke været muligt at få bekræftet, hvor mange af de 270 hjemsendte medarbejdere, der har været på byggepladsen ved Nyt OUH.

- Jeg har sympati med de medarbejdere, der nu sidder i en meget uvis situation og håber særligt for dem, at der kommer en hurtig afklaring, skriver Kenneth Holm.

Hjemsendelserne er sket på baggrund af DR’s kommende dokumentar om lønfusk hos den albanske underleverandør af mandskab Tekno Fire.

Dokumentaren afslører en række kritisable arbejdsforhold på store offentlige byggepladser, hvor den italienske byggemastodont Itinera er hovedentreprenør.

På baggrund af oplysningerne fra DR skulle Itinera nu have suspenderet en underleverandør af mandskab.

Ifølge DR drejer det sig om 270 hjemsendte medarbejdere fordelt ud på de tre byggerier.

DR’s dokumentar udkommer tirsdag.

29. nov. 2024 kl. 15:15
Fyn

Kendis-delfin er muligvis skizofren: Det forskerne hørte var "mærkeligt"

LYT
Del

Svømmer Delle rundt og taler med sig selv?

Det spørgsmål måtte hvalforsker i lyd og adfærd ved SDU, Olga Filatova, stille sig selv, da hun hørte lydoptagelser fra delfinen Delle.

Det viste sig nemlig, at delfinen svømmede rundt ved Svendborg og lavede det, forskere betegner som kommunikationslyde. Selvom den svømmede alene.

Opdagelsen betyder, at lydene måske tjener et helt andet formål end kommunikation, som man ellers troede.

- En af hypoteserne er, at det er lyde baseret på følelser. Ligesom når mennesker griner, når de hører noget sjovt, siger Olga Filatova.

Skizofren delfin?

Olga Filatova er flere gange blevet spurgt, om Delle har skizofrene træk, hvis den svømmer rundt og taler med sig selv.

- Jeg tror, det er muligt. Men vi ved det ikke, fordi det er meget svært at diagnosticere skizofreni i dyr. Særligt de mere komplicerede dyr som delfiner.

Fordi delfiner normalt opholder sig i grupper, har man ikke før optaget lydene fra en enlig delfin.

Derfor ved Olga Filatova og de andre forskere ikke, om Delles lyde er et særtilfælde, eller om lydene altså slet ikke er nogle, delfiner bruger til at kommunikere.

Ikke mere forskning i Delle for nu

Optagelserne blev lavet mellem 2022 og 2023, fordi forskerne ville finde ud af, hvordan Delles tilstedeværelse påvirkede havlivet.

I april 2023 forsvandt Delle fra Svendborg Havn og blev efterfølgende spottet i Tyskland.

- Vi ville elske at fortsætte med at forske i Delle, men det er et problem, når han er i Tyskland. Vi kan ikke bare sende folk derned, fordi vi har brug for en særlig tilladelse.

- Der er være nødt til at finde nogle tyske forskere, der ville have lyst til at lave alt papirarbejdet. Og det er ikke så nemt.

29. nov. 2024 kl. 14:13

Politiet forlader snart Flemløse - men efterforskningen fortsætter

LYT
Del

Beredskabet er færdige med indsatsen i forbindelse med arbejdsulykken i Flemløse. Det skriver Fyns Politi, som selv fortsat vil være på stedet i løbet af fredag eftermiddag.

Når Fyns Politi er helt færdige med undersøgelserne, bliver afspærringen ophævet.

Fyns Politi fortsætter nu efterforskningen af arbejdsulykken i samarbejde med relevante myndigheder, skriver det.

29. nov. 2024 kl. 14:06
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Hamas havde underjordisk våbenlager ved Nyborg

LYT
Del

Terrorbevægelsen Hamas havde et underjordisk våbenlager nær Nyborg. Det oplyser
Ines Peterson fra pressetjenesten for forbundsanklageren i Tyskland til TV 2 Fyn.

- Vi kan ikke afsløre den nøjagtige placering, men vi ved, at depotet mindst har indeholdt ét håndvåben, som blev bragt til Tyskland. Vi antager, depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer, oplyser forbundsanklageren.

Tirsdag kom det frem, at forbundsanklageren mener, at Hamas har haft flere underjordiske våbenlagre i Europa. Det fremgik af et anklageskrift. I sagen er fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt.

Ville angribe jøder

Forbundsanklageren mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.

Bag våbenlagrene stod en række såkaldte udenlandske operatører, som ifølge forbundsanklageren dækker over personer med opholdstilladelse i Europa.

Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.

Fyns Politi vil ikke kommentere oplysningerne fra den tyske forbundsanklager og henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som oplyser at man “ikke har nogle kommentarer til operative forhold”.

Borgmesteren i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), var overrasket over TV 2 Fyns opkald, om det formodede tidligere våbenlager.

- Det er ikke noget, jeg har fået nogen orientering om, men jeg antager, at det er noget, PET ville være orienteret om, hvis der har været en sag her i Nyborg.

Foruden våbenlageret i Danmark, formodes det, at Hamas også har haft våben liggende i Bulgarien og Polen.

29. nov. 2024 kl. 13:57

Hundredevis vil tjene penge på sne

LYT
Del

De søgte otte, men over 800 bød sig til, da DMI ville rekrutterer nye sneobservatører.

Opgaven går kort sagt ud på at måle sneen, når den er der, og så sende data ind til DMI. Derfra er det bare at hæve pengene.

- Vi havde slet ikke forventet den utrolig store søgning på hvervet som sneobservatør, så vi er både meget overraskede og glade, siger klimatolog Mikael Scharling i en pressemeddelelse.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her