Blodprøver og medicin leveret af droner kan virke som et uvirkeligt fremtidsscenarie. Men det er ikke tilfældet.
Et partnerskab bestående af SDU, OUH, Falck, Holo, Unifly og Scandinavian Avionics er i rammerne af projektet HealthDrone i gang med at udvikle droner til transport af blodprøver og medicin mellem Ærø, Svendborg og Odense.
Nu er en vigtig milepæl nået: HealthDrone har fået tilladelse til at foretage de første rutinemæssige testflyvninger, hvor dronen flyver så langt væk, at den ikke længere kan ses af piloten.
- Der er kun givet ganske få tilladelser til det i Danmark. Vi er det projekt, der har fløjet flest flyvninger uden for synsvidde, forklarer droneforsker ved SDU Kjeld Jensen.
Byggede dronen selv
Til projektet kunne HealtDrone ikke finde en passende drone på markedet, så de har i stedet bygget deres egen.
- Vi skal jo finde ud af, hvor pålidelig sådan en drone er. Fordi når vi sender den ud at flyve over marker og byer, så skal vi være sikre på, den ikke falder ned og slår folk ihjel, fortæller lektor Kjeld Jensen.
Holdet bag HealthDrone holder derfor dronen i luften i flere timer, indtil det går galt. Så løser de problemet og sender dronen på vingerne igen. Den største udfordring for dronen er dog luftrummet. Her kan den ikke se, fordi der er luftfartøjer, der flyver rundt uden sporings- eller radioudstyr.
Ærø bliver testkaniner
Med den nye tilladelse vil borgere, der bor tæt på HCA Airport, cirka to gange om ugen kunne spotte sundhedsdroner uden for lufthavnens hegn.
Dronerne flyver dog stadig i et lukket luftrum. Senere skal dronerne også testes i åbne luftrum, hvor en strækning på Ærø bliver første flyvning.
- Vi vil rigtig gerne ud og flyve steder, hvor det giver mening. Tæt på sygehuse, plejehjem, lægehuse og så videre. Vi har besluttet, at det første sted, vi skal flyve, er på Ærø.