Fyn er et slaraffenland for tyve - én type tyverier går igen

Siden 2019 er antallet af butikstyverier på Fyn mere end fordoblet. Det er mere end, hvad købmændene vil acceptere, og derfor blæser de nu til kamp.

- Det stikker simpelthen af, og vi kan ikke leve med at vores medlemmer – som er gode og dygtige købmænd – i den grad udsættes for et så omfattende tyveri som det niveau, vi er nået.

Sådan blæser brancheforeningen De Samvirkende Købmænd til kamp mod tyvene i en handleplan, som skal guide politikere i retning af at forebygge udenlandske tyvebanders hærgen i danske forretninger.

Købmændene præsenterer fem konkrete fokusområder, der tilsammen skal gøre det uattraktivt at stjæle i Danmarks supermarkeder og købmandsforretninger.

Handleplanen kommer på baggrund af en landsdækkende stigning i antallet af rapserier på 69,4 procent siden 2019.

Men særligt på Fyn er det stukket helt af. I samme periode er der sket en stigning på 126,1 procent i antallet af anmeldte butikstyverier.

- Flere og flere tyverier bliver organiserede bestillingstyverier, hvor varerne bliver stjålet med videresalg for øje. Fyn ligger geografisk på en måde, så rigtig mange mennesker passerer forbi. Jeg kan godt være bekymret for, at kriminelle benytter turen over Fyn til at stjæle, siger Niels Tønning Rasmussen, kommunikationskonsulent i De Samvirkende Købmænd.


En af de købmænd, som oplever den stigende kriminalitet på egen forretning, er købmanden Torben Bech fra Meny i Otterup.

- Især efter krisen med inflationen i 2022 har vi oplevet en stigning, som jeg aldrig har set den før, siger han.

Organiserede kriminelle på spil

Typen af kriminelle ændrer sig, og udenlandske tyvebander tegner sig for en stadig stigende andel af kriminaliteten.

- Det er spiritus, vitaminpiller og små, dyre ting, som næsten ikke kan betale sig at have på hylderne længere, fordi de bliver stjålet, nærmest før vi når at sætte dem på plads, fortæller Torben Bech.

Torben Bech oplever den store stigning i antallet af butikstyve på egen forretning.
Torben Bech oplever den store stigning i antallet af butikstyve på egen forretning.
Foto: Alexander Aagaard


Ifølge købmanden har tyvene mange forskellige fremgangsmetoder lige fra at gemme varerne i store jakker til at gemme varerne på udvalgte steder i butikken, hvorfra de nemmere kan slippe afsted med dem.

- I gamle dage ringede vi til politiet, når vi tog nogen på fersk gerning. Nu skriver vi det ind på en computer til politiet, og så aner vi faktisk ikke, hvad der sker med det derefter, beretter han.

Brug for politisk indgriben

Skal kurven knækkes, og de udenlandske tyvebander drives på flugt, er der brug for politisk indgriben nu, lyder det fra De Samvirkende Købmænd. Organisationen har senest præsenteret handleplanen for justitsministeren,

- Over årene er tyvenes adfærd blevet mere voldsom og ubehagelig. Hvor det i gamle dage var nogle, der stjal for at kunne klare dagen og vejen, er der i dag mere professionelle tyve, som stjæler med henblik på videresalg, siger Niels Tønning Rasmussen.

- Der er nødt til at ske nogle lovgivningsmæssige ændringer, både når det kommer til forebyggelsen og til konsekvensen, når ulykken er sket.

Niels Tønning Rasmussen, De Samvirkende Købmænd.
Niels Tønning Rasmussen, De Samvirkende Købmænd.
Foto: TV 2 Kosmopol


De Samvirkende Købmænd beskylder politiet for ikke at bruge nok ressourcer på at opklare butikstyverier. Det betyder ifølge brancheorganisationen, at der endnu er et stort mørketal af uanmeldte tyverier.

Købmændenes forslag


- Fyns Politi genkender, at der er sket en stigning i anmeldelser for butikstyveri. Det er sager, som Fyns Politi tager alvorligt. Derfor har vi også en sigtelsesprocent på 85 i de sager, vi modtager en anmeldelse om. Vi kan kun opfordre til, at man altid anmelder butikstyveri, da ingen er tjent med mørketal, skriver Fyns Politi til TV 2 Fyn.

Selvom antallet af anmeldte butikstyverier er steget med 69,4 procent på landsplan siden 2019, er antallet af domme blot steget med 32,5 procent i samme periode ifølge Danmarks Statistik.

Oversigt

    Oversigt