Jim Lyngvild og Trine Jepsen i vildt køb: Hjemsøgt slot for tocifret millionbeløb

Fynske Jim Lyngvild har sammen med den tidligere direktør for Schackenborg Slot købt et stort fynsk slot. Her vil de skabe Nordfyns største turistattraktion.

Startskuddet til et erhvervseventyr med royalt islæt er netop gået, efter Jim Lyngvild, Trine Jepsen og deres partnere har købt et stort fynsk slot for et ukendt tocifret millionbeløb.

Harridslevgaard Slot rummer omtrent 2000 kvadratmeter og har en historie som mindst strækker sig tilbage til år 1231, hvor det var det største slot på øen. De sidste cirka 800 år har slottet dog levet en anonym tilværelse gemt bag store træer i det nordfynske.

Det har makkerparret tænkt sig at lave om på, for nu skal slottet frem i lyset med udstillinger, koncerter og alskens events. De har planer om, at slottet skal være Nordfyns største turistattraktion.

Købt over udbudsprisen

Slottet har været til salg i omtrent et år, og for halvanden måned siden blev prisen sat ned med 29 procent til 19.950.000 kroner. Det var dog ikke prisen, det blev købt for. Jim lyngvild oplyser nemlig, at der blev betalt mere end udbudsprisen.

- Vi ville have 20 hektar af de oprindelige jorde med, så der er plads til parkering, udstillinger, koncerter, julemarkeder, rosenfestival og konferencer - og måske en lille festival. De jorde var dog på andre hænder og for at få dem med i handlen, måtte vi betale mere end udbudsprisen, forklarer han.

De nye ejere mener, at slottet ligger helt perfekt i nærheden af Bogense. Selvom det ikke ligger tæt på motorvejen, ligger det alligevel i fornuftig køreafstand fra mange byer på Fyn og i Jylland - og bedre i forhold til infrastruktur end eksempelvis Egeskov Slot.

Slottet dukkede første gang op i en bog i 1200-tallet, hvor det var det største på øen.
Slottet dukkede første gang op i en bog i 1200-tallet, hvor det var det største på øen.
Foto: Pressefoto

Handlen forventes at gå endeligt i orden i løbet af sommeren, men der er visse formaliteter der skal på plads, når man låner et tocifret millionbeløb. Blandt andet skal Finanstilsynet godkende lånet.

Vil åbne i august

Jim Lyngvild og Trine Jepsen fik ideen til at købe slottet, da de sammen skulle finde et sted til deres udstillinger. Her blev de enige om, at det ville være fedest at have sit eget slot.

- Vi kiggede på hvad der er til salg og forelskede os fuldstændig i Harridslevgaard. Det er virkelig en glemt juvel blandt danske slotte. Den første omtale af slottet var i Kong Valdemar Sejrs Jordebog i år 1231, og det har været ejet af kongehuset indtil år 1560. Der ligger også resterne af en gammel vikingeborg under slottet, fortæller Jim Lyngvild.

Han håber, at den første udstilling på slottet kan åbne allerede i starten af august.

Slottet er nemlig i rigtig god stand indvendigt, omend det kræver en kærlig hånd udvendigt. Derfor går arbejdet med at finde frivillige, som vil hjælpe med at vække slottet til live igen, også i gang nu.

- Alle vinduerne skal blandt andet pilles ud og repareres. Der er også andre ting som skal ordnes. Det er en slags redningsaktion vi har gang i, så det ikke kommer til at forfalde, forklarer den nyklækkede slotsejer.

Hjemsøgt og med hemmelige gange

Jim Lyngvild fortæller i øvrigt, at slottet, som er større end eksempelvis Nyborg Slot, er kendt som Fyns mest hjemsøgte.

- Og når vi snakker om vikingespøgelser og mystik fra fortiden, så er jeg selvfølgelig på pletten. Under slottet er der også hemmelige gange som blev muret til for 250 år siden. Dem skal vi naturligvis have genåbnet, forklarer han.

Indvendigt har slottet det godt, men det trænger til en kærlig hånd på ydersiden
Indvendigt har slottet det godt, men det trænger til en kærlig hånd på ydersiden
Foto: Pressefoto

Der er aldrig foretaget ordentlige arkæologiske udgravninger af området omkring slottet, hvorfor de nye ejere allerede har aktiveret Odense Bys Museer med henblik på, at åbenbare endnu mere af slottets historie.

Jim Lyngvild og Trine Jepsen flytter ikke selv ind på slottet, men slottets kommende direktør og måske en oldfrue vil få adresse på der.

Under slottet gemmer der sig hemmelige gange, som har været muret til i 250 år. De skal genåbnes.
Under slottet gemmer der sig hemmelige gange, som har været muret til i 250 år. De skal genåbnes.
Foto: Pressefoto

Historisk

Oversigt

    Oversigt