Marianne og hendes datter savner hjælp: - En lang og sej kamp

I Nordfyns Kommune ligger omgørelsesprocenten på 53 procent - sager Ankestyrelsen mener skal revurderes. Marianne Jensen håber, at hendes families sag kommer med i den statistik.

- Det har været lang og sej kamp, og vi kæmper stadig. Der er ingen afgørelse endnu.

Sådan omtaler Marianne Jensen sin families indtil videre to-årige forløb med Nordfyns Kommune.

Marianne Jensens datter Julie har diagnosen svær social angst. Familien ønsker at få hende visiteret til et specialskoletilbud uden for kommunen, men det ønske har kommunen ikke villet afslået.

Halvdelen af sagerne går om

Selvskade starter forløb

Forløbet begynder tilbage i efteråret 2019. Julie er ord- og talblind og har fået hjælp gennem hele sin skolegang. I efteråret 2019 bliver skolen for stort et pres for Julie, og hun bliver selvskadende. Skolen laver derfor en underretning til Nordfyns Kommune.

Men ifølge Marianne Jensen reagerer kommunen ikke.

Efteråret efter skærer Julie igen i sig selv. Denne gang kommer hun til samtale ved børnepsykiatrisk afdeling. Her får hun diagnosen svær social angst.

Under forløbet på børnepsykiatrisk afdeling får Julie det bedre - fordi coronapandemien samtidig står på, og hun er hjemme i trygge rammer. Odense Universitetshospital vælger at afslutte Julies forløb.

- Det er faktisk en af de ting, der forfølger os i dag, fordi der står i hendes papirer, at hun har fået det bedre, hvilket hun bestemt ikke har, forklarer Marianne Jensen.

quote Jeg tror bevidst, at kommunen sender de her sager til Ankestyrelsen for at vinde tid og spare penge.

Marianne Jensen, mor til Julie

Forkert skoletilbud satte gang i sagen

Frem til sommerferien i år har Julie gået på en mindre skole med 15 elever i klassen. Da Julie skal i skole igen efter corona og sit forløb på børnepsykiatrisk afdeling, kan hun kun klare to-tre timer om ugen. Trods den lille klasse.

Alligevel vil Nordfyns Kommune efter sommerferien have, at Julie skal begynde i 7. klasse på en større skole med 400 elever.

- Julie bliver så ked af det, og hun bryder helt sammen, fortæller hendes mor, Marianne Jensen.

Manglende vurdering bremsede Ankestyrelsen

Familien anmoder derfor i april i år Nordfyns Kommune om at visitere Julie til en specialskole uden for kommunen, fordi familien mener, at Julies angst og skolemæssige udfordringer umuliggør, at hun skal gå på overbygningen i en ny skole.

Anmodningen bliver afslået af Center for Læring og Trivsel i kommunen.

Familien klager over afgørelsen, men klagen bliver også afvist. Derfor sendes sagens videre til Ankestyrelsen, der sender sagen retur med beskeden om, at der ikke foreligger tilstrækkelige oplysninger på Julie. Blandt andet efterlyser styrelsen en pædagogisk-psykologisk vurdering, der ikke er blevet foretaget, selvom det står i sagens papirer, at den er lavet.

Det undrer Marianne Jensen, at kommunen indsender en mangelfuld sag:

- Det er spild af tid og ressourcer. Både over for Ankestyrelsen og bestemt også over for os. For al den tid, det her står på, står alt jo stille, siger hun.

- Jeg tror bevidst, at kommunen sender de her sager til Ankestyrelsen for at vinde tid og spare penge.

Marianne Jensen sidder med TV 2 Fyns journalist Mikkel Skov Svendsen og kigger sagspapirerne igennem.
Marianne Jensen sidder med TV 2 Fyns journalist Mikkel Skov Svendsen og kigger sagspapirerne igennem.
Foto: Ida Alstrup Klausen

Manglende behandlingstid

TV 2 Fyn har henvendt sig til Birgitte Nørlund, der er leder af Center for Læring og Trivsel, der har behandlet Julies sag for at få hendes version af sagens forløb. Hun har ikke haft mulighed for at stille op til interview i dag.

Hun henviser i stedet til direktør for Børn og Unge i Nordfyns Kommune, Karsten Poulsen.

Han forklarer, at kommunens pædagogiske-psykologiske afdeling modtog indstilling til vurdering af Julie den 27. april i år. I midten af maj - cirka 14 dage efter - blev sagen om specialklasseplacering taget op i kommunen, men sagen kunne ikke behandles på grund af den manglende vurdering, der normalt tager tre-fire måneder.

- Når du spørger, om vi rettidigt er kommet ind med at lave en pædagogisk-psykologisk vurdering, så kan jeg godt tænke, når jeg kigger på det nu, at det kunne have været klogt på et tidligere tidspunkt at have indstillet til en pædagogisk-psykologisk vurdering, siger direktøren.

Vurdering i ny kommune

Der er endnu ingen hjælp kommet fra Nordfyns Kommune. 

- Det er forfærdeligt for en familie at stå i denne situation, for vi ved jo ikke, hvordan vi skal behandle vores datter, og når man så heller ikke får hjælp af kommunen, så føler man sig meget sårbar, siger Marianne Jensen.

Familien har selv fundet en specialskole til Julie, som ligger i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det specialtilbud betaler familien lige nu selv. Familien planlægger nu i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune at få foretaget en pædagogisk-psykologisk vurdering af Julie, som kan sendes ind til Ankestyrelsen. Derefter håber Marianne Jensen, at datterens sag bliver endnu en sag, Ankestyrelsen beder Nordfyns Kommune revurdere.


Oversigt

    Oversigt