Ny museumslov åbner ikke Nyborg Slot: Anlægslov bør på banen, siger museumsdirektør

Fredag præsenterede kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) et nyt forslag til museumslov. Men det løser ikke problemerne om Nyborg Slot - tværtimod

Nyborg Slot vil også være lukket de kommende år.

Håbet i Nyborg var ellers, at det udkast til museumsloven, som kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterede i dag, ville have sat gang i byens slotsprojekt igen.

Det gør det ikke.

Går alt efter planen, vil et færdigt lovforslag formentlig være klar til behandling i Folketinget i februar måned.

Det betyder, at der skal søges forfra om de nødvendige tilladelser til slotsprojeket. Blandt andet er flere af de dispensationsansøgninger, der vedrører naturforhold og voldgravssystemet udløbet på grund af projektets forsinkelse.

- Og det kan der let gå halvandet til to år med. Desuden kan man forvente, at klagerne begynder forfra, siger Erland Porsmose, direktør for Østfyns Museer.

Fortsat forsinkelse

Arbejdsgruppen foreslår godt nok, at Miljø- og Fødevareklagenævnet, der forkastede slotsprojektet med stemmerne 4-3, erstattes med et nævn af særligt sagkyndige fra blandet andet Danske Museer og Danmarks Naturfredningsforening.

Men der vil fortsat kunne klages over slotsprojektet under den nye museumslov - og dermed trække projektet yderligere i langdrag.

Derfor foreslår Erland Porsmose, at politikerne i Folketinget arbejder videre med en ny anlægslov, så udbud og projektering af slotsprojektet kan komme i gang.

- Ellers frygter jeg, at flere af de fonde, der har givet tilsagn om finansiering, ser sig om efter andre projekter at støtte, siger Erland Porsmose.

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), er optimist i forhold til en ny anlægslov.

- Jeg har i dag talt med kulturministeren, og hun har udtalt villighed til at drøfte en anlægslov til at løse de aktuelle problemer omkring Nyborg Slot. Jeg synes, udkastet til en ny museumslov er et stort skridt, men det er vigtigt, at vi nu får fokus på en ny anlægslov for slottet, siger Kenneth Muhs.

Udkastet til en ny museumslov, som en arbejdsgruppe af sagkyndige står bag, slår godt nok fast, at der fremover skal lægges mere vægt på formidlingen af historien end en meget restriktiv fortolkning af bevarelse af kulturarvsminder, men der er ikke nogen hjælpende hånd til slotsprojektet i Nyborg.

Udkastet til loven foreslår også, at forsvarsanlæg og andre nyere fortidsminder ikke automatisk skal bevares, når de er mere end 100 år gamle.

Grænsen sættes ved 1865.

I forbindelse med offentliggørelsen af arbejdsgruppens arbejde, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen:

- Så mange som muligt skal kunne opleve, forstå og have glæde af vores fælles kulturarv. Debatten om blandt andet Nyborg Slot har vist, at den nuværende lov trænger til en opdatering. Derfor skal vi have en endnu bedre balance mellem beskyttelse, formidling og tilgængelighed. Vi skal også gøre hverdagen lettere for de danskere, der bor på fortidsminder og sikre, at fredningen af nyere fortidsminder sker på grundlag af en faglig vurdering og ikke per automatik. Jeg ser frem til de kommende drøftelser med Folketingets partier om at ændre museumsloven. Rapporten fra arbejdsgruppen er et rigtig godt udgangspunkt for vores drøftelser.

Arbejdsgruppens anbefalinger

Oversigt

    Oversigt