61-årig risikerer flere års fængsel efter trafikdrab på fireårig

Fyns Politi tager en sjælden paragraf i brug, når de i dag anklager en bilist for uagtsomt manddrab på en 4-årig. Straffen kan være over tre års fængsel.

Det var sidst på eftermiddagen den 22. marts 2022, da en 61-årig kvinde fra Kerteminde kom kørende i sin Volkswagen Golf ad Vestergade i Nyborg.

Hun havde ifølge en anklage fra Fyns Politi både sløret syn og flimren for øjnene, da hun klokken 17.40 ramte en mor og hendes 4-årige pige med sin bil midt i fodgængerovergangen til boligområdet, hvor moren og pigen boede.

Moren overlevede, men pige klarede den ikke og afgik efter kort tids indlæggelse ved døden på Odense Universitetshospital.

Den sag skal Byretten i Svendborg tage stilling til i dag, for Fyns Politi har rejst en særlig og grov anklage mod føreren, som i udgangspunktet vil give tre og et halvt års fængsel, hvis den 61-årige findes skyldig i hele anklagen.

quote Uagtsomt manddrab under særligt skærpede omstændigheder

Uddrag af anklageskriftet mod den 61-årige


Anklagen hedder "Uagtsomt manddrab under særligt skærpede omstændigheder", hvilket netop er en af de forbrydelser, hvor straffen er blevet skærpet markant, da man indførte højere straffe for vanvidskørsel i 2021.

Uden hensyn

I anklageskriftet fremgår det, at politiets anklager mener, at den 61-årige "ikke har udvist den nødvendige agtpågivenhed" og "har tilsidesat hensyn til færdselssikkerheden under særligt skærpede omstændigheder", da hun satte sig i bilen den dag.

Ifølge anklageskriftet havde den 61-årige nemlig symptomer som hovedpine, flimren for øjnene, sløret syn og svært ved at se skarpt, allerede inden køreturen, som endte fatalt for den fire-årige.

Anklageren mener altså, at den 61-årige burde have indset, at hun ikke kunne føre bilen på en betryggende måde, allerede inden den 61-årige kørte pigen ihjel.

Men hvordan netop den anklage skal bevises, ved vi ikke, før retssagen starter.

Det fremgår af anklageskriftet, at den 61-årige overså fem personer, der gik ud på fodgængerfeltet. Kun de to blev ramt.

Farlig fodgængerovergang

I kølvandet på ulykken råbte talrige nyborgensere op om, at fodgængerovergangen er særligt farlig. Flere berettede om, at de selv havde været lige ved at blive kørt ned samme sted, og at det blot måtte være et spørgsmål om tid, før det skete.

Nyborg Kommune bad hurtigt virksomheden Trafikplan om at komme med en vurdering af fodgængerpassagen, og allerede efter tre uger efter ulykken lå anbefalingen klar, skrev Fyens Stiftstidende.

Enten skulle fodgængerovergangen nedlægges, ellers skulle der opsættes en lysregulering, lød anbefalingen. Ingen af tingene er endnu sket næsten to år efter.

Det blev senere foreslået enten at nedlægge fodgængerovergangen eller opsætte et lydkryds. Det er endnu ikke sket.
Det blev senere foreslået enten at nedlægge fodgængerovergangen eller opsætte et lydkryds. Det er endnu ikke sket.

- Det er en politisk prioritering, om man vil lave det om. Dog vil der ofte være ting, man ville gøre anderledes i dag, når man ser på så gamle trafikanlæg. Dog hæfter jeg mig ved, at ulykken her nærmere skyldes uopmærksomhed end trafikanlægget, siger Jacob Juhl Harberg, som er teknik- miljø- og erhvervschef i Nyborg Kommune.

Men det ville vel stadig være en god ide at følge anbefalingerne fra Trafikplan?

- Det ville det helt sikkert. Vi er ved at lave en ny trafikplan, med ønsker til trafiksikkerheds-tiltag. Der vil anbefalingerne på Vestergade indgå. Det er dog op til politikerne at vælge, hvilke projekter der skal bruges penge på, svarer Jacob Juhl Harberg.

TV 2 Fyn har forsøgt at stille de samme spørgsmål til formanden for Nyborg Kommunes Teknik- og Miljøudvalg. Søren Svendsen (V) er dog ikke vendt tilbage på TV 2 Fyns henvendelse.

Mulig afslutning onsdag

Der er foreløbigt kun berammet en dag ved Byretten i Svendborg til at behandle retssagen mod den 61-årige. Det er dog uvist om dommen vil falde onsdag, eller om dommeren vil optage sagen til dom, hvilket betyder, at dommerne træffer beslutning på et senere tidspunkt, når sagen er overvejet nøje.

Ifølge anklager Brian Dybdahl skal fem vidner være med til at nuancere sagen for dommeren og lægdommerne. Der er blandt andet indkaldt en bilinspektør, som har undersøgt skadesstedet og bilen, oplyser han.

TV 2 Fyn følger retssagen, der begynder klokken 9. 

Oversigt

    Oversigt