Fejl på fejl i årevis: Nyborg lægger sig fladt ned i redegørelse

Nyborgs nye socialdirektør lægger ikke fingrene imellem i en sag, som Pernille Rosenkrantz-Theil har bedt om en redegørelse for.

Helt utilstrækkeligt, under al kritik og retsstridigt.

Sådan lyder det blandt andet i en redegørelse, som Nyborgs nye socialdirektør Lone G. Lorenzen har sendt til socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Sagen vedrører en specifik sag, som har kommunen har haft under behandling i otte år, og som stadig ikke er afsluttet. Desuden indeholder den en redegørelse for kommunens praksis i forhold til afgørelser i Ankestyrelsen.

Borgeren har vundet fem sager i Ankestyrelsen, Ankestyrelsen har sendt yderligere fem sager hjem, som kommunen skulle ombehandle, og i to tilfælde har kommunen simpelt hen ikke rettet sig efter afgørelserne.

Lone G. Lorenzen, socialdirektør i Nyborg.
Lone G. Lorenzen, socialdirektør i Nyborg.

Desuden fremgår det, at der er sager, hvor forvaltningen ikke har forstået reglerne og dermed fejlbehandlet sager.

Svaret til ministeren vedrører også overskridelser af svar- og sagsbehandlingsfrister, hvor kommunen kalder sin indsats beklagelig.

Beklagelig overskridelse af frister

Allerede da analysefirmaet BDO offentliggjorde sin rapport af det specialiserede socialområde i starten af december 2023 blev der peget på en lang kritisable forhold som langsommelig sagsbehandling, manglende opfølgning og handling på underretninger, forråelsesadfærd blandt medarbejdere og utilstrækkelig ledelse.

Også sjusk med partshøring og manglende børnesamtaler - endda i sager, der drejer sig om psykisk og fysisk vold, blev afdækket og kaldt stærkt bekymrende af BDO.

En af dem, der har oplevet problemerne i Nyborgs socialforvaltning er Kenneth Juhl Markvardsen, der har en handicappet søn.

- Det har været en lang se kamp i 7-8 år, der blandt andet har betydet, at vi har brugt rigtig mange kræfter f.eks. ved, at vi først får at vide, at tingene ikke kan lade sig gøre, men så selv finder ud af, at det ikke passer. Heldigvis er vi stædige her i familien, siger Kenneth Juhl Markvarsen.

Han glæder sig over, at kommunen selv har sat fingeren på de ømme punkter i den sag, som ministeren har bedt kommunen om at kommentere.

Men han frygter også, at kommunen nu fastlægger alt for lange sagsbehandlingsfrister for at leve op til de frister, man står til ansvar for overfor Ankestyrelsen.

Kenneth Juhl Markvarsen har været med til at stifte en Facebook-gruppe, der hedder Svigtet i Nyborg, hvor familierne støtter hinanden og udveksler erfaringer og holder politikerne til ilden.

- Det er vigtigt, at nu hvor alle skeletterne kommer frem, at vi som familier med børn med særlige behov, står sammen for at vi kan blive hørt, set og inddraget i nogle af de beslutninger, der skal tages fremadrettet, siger han til TV 2 Fyn.

Det er 28. februar mødes politikerne i Nyborg socialudvalg for at vedtage en udviklingsplan, der skal rette op på forholdene på det specialiserede socialområde, og Kenneth Juhl Markvardsen har en klar forventning om, at politikerne får kigget ordentligt på problemerne og søsat nogle handleplaner, der kan mærkes med det samme.

Og så har han også en forventning om, at man finder den nødvendige økonomi.

- Det bliver et langt sejt træk, men jeg håber, at man ikke blot finder nogle små lappeløsninger her og der, siger han.

Socialdirektør Lone G. Lorenzen bekræfter i et skriftligt svar til TV 2 Fyn, at politikerne i socialudvalget sidst på måneden skal behandle en udviklingsplan for det specialiserede socialområde. 

Hun kan dog ikke svare på, hvor mange midler, der bliver sat af til området.


Oversigt

    Oversigt