Nyborg skraber bunden: Slagsmål om plejehjemspladser

Nyborg har Fyns laveste antal plejehjemspladser til de ældste medborgere. Det er ikke o.k., mener byens seniorråd. Socialdemokrater frygter, at ældre presses til at blive i eget hjem.

Politikerne i Nyborg Byråd satser alt for ensidigt på, at de ældre nyborgensere skal blive i eget hjem, selv om de havde bedre af at få tilbudt en plejehjemsplads.

Det mener Nyborgs seniorråd, og man får opbakning af byrådets socialdemokrater.

Frem mod 2030 stiger antallet af ældre over 80 år i Nyborg med 50 procent, og derfor burde kommunen lægge en langsigtet plan, der bringer Nyborg på omgangshøjde med resten af landet.

I dag er der kun plejehjemspladser til 10 procent af de nyborgensere, der er over 80 år - landsgennemsnittet er på 18 procent.

For at nå samme niveau som landsgennemsnittet skal Nyborg ifølge seniorrådet etablere 340 nye plejehjemspladser.


Ikke pladser nok

Men på Ældreudvalgets møde tirsdag besluttede udvalget at tage forvaltningens oplæg til ny plejehjemsstruktur frem til 2033 til efterretning, og det er et oplæg, der maksimalt skaffer 90 pladser.

Det er ikke engang nok til at opretholde den nuværende plejehjemsdækning, der ifølge seniorrådet giver Nyborg en bundskraberplads.

Frem mod 2033 er der behov for 98 plejehjemspladser, viser administrations fremskrivninger - herefter falder behovet - i hvert fald på papiret.

Sådan ser regnestykket ud

De cirka 90 pladser, som kommunen råder over, er ifølge administrationens oplæg 18 pladser på Jernbanebo, der som følge af Nyborgs nye sundhedshus, kan omdannes til plejeboliger, 11 ledige boliger på plejecentret Tårnparken, yderligere 8 pladser ved konvertering af ældreboliger til plejeboliger ved Egevang i Ullerslev og 53 pladser på det private friplejehjem, der åbner i 2022 ved Strandhøjen i udkanten af Nyborg. De 53 pladser er under forudsætning af, at kommunen kan råde over 80 procent af pladserne.

Sonja Marie Jensen, der er borgmesterkandidat for Socialdemokraterne, mener, at man risikerer at presse ældre til at blive i eget hjem langt mere, end det er rimeligt.

Sonja Marie Jensen (S) er ikke overbevist om, at Nyborg har plejepladser nok de kommende år.
Sonja Marie Jensen (S) er ikke overbevist om, at Nyborg har plejepladser nok de kommende år.
Foto: TV 2/Fyn / Arkiv

Hun er heller ikke tilhænger af, at kommunen vælger et privat friplejehjem som en del af redningspakken.

- I forvejen ved vi fra vores seneste ældreundersøgelse, at ældre i eget hjem føler de har en dårligere livskvalitet end ældre på plejehjem, siger hun.

I et brev fra Seniorrådet til Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), og Ældreudvalgets formand, Carsten Kudsk, De Lokalnationale, påpeger Seniorrådet, at Nyborg Kommune ud over bundplaceringen med plejehjemspladser ligger helt i top med antal hjemmehjælpstimer. 

Det viser en BDO-analyse, som kommunen fik udarbejdet i 2019.

- Men er massiv hjemmehjælp, på for eksempel over 20 timer/uge værdigt for modtager og pårørende? Følger vi for ensidigt den anerkendte målsætning om ”længst muligt i eget hjem”? Er der borgere der er ”for længe i eget hjem”?, spørger Seniorrådet i brevet til borgmester Kenneth Muhs og ældreudvalgsformand Carsten Kudsk.

Ifølge analysen af kommunens plejepladsbehov steg antallet af hjemmeplejemodtagere fra 2016-2019 på grund af den ændrede plejecenterstruktur, hvor Tårnparken blev lukket, og Egeparkens plejeboliger blev ændret til ældreboliger.

Carsten Kudsk, De Lokalnationale, erkender, at der er flere ubekendte bl.a., hvor mange plejepladser, Nyborg Kommune kan råde over på det nye friplejehjem.
Carsten Kudsk, De Lokalnationale, erkender, at der er flere ubekendte bl.a., hvor mange plejepladser, Nyborg Kommune kan råde over på det nye friplejehjem.

Carsten Kudsk erkender, at administrationens regnestykke ikke engang opretholder det nuværende niveau for antallet af plejeboliger.

Og han påpeger selv, at det er et åbent spørgsmål, om kommunen kan råde over de 80 procent af pladserne på det nye friplejehjem.

- Hvad nu, hvis det bliver så attraktivt, at vi får masser af beboere fra andre kommuner, spørger Carsten Kudsk.

Han forventer dog, at der formentlig kan skabes yderligere plejepladser inden for de eksisterende rammer i Tårnparken, Vindinge eller i Ullerslev.

Administrationens forslag sendes nu i høring, og det færdige forslag indgår herefter i budgetforhandlingerne for 2022.

I 2021 er der 174 plejeboliger fordelt på fem centre i Nyborg Kommune. Plejeboligerne er fordelt med 44 boliger i Ørbæk, 28 boliger i Ullerslev og 102 boliger i Nyborg.

Den gennemsnitlige kommunale udgift for en plejebolig er 515.020 kroner per beboer per år.

 

 

 

 


 


 


 

Oversigt

    Oversigt