Opgør med alkoholkulturen: Levertjek til hel 3F-afdeling

Fortidens alkoholkultur er lagt på hylden på mange arbejspladser. Det gælder også for 3F-afdelingen i Nyborg, hvor samtlige medarbejdere frivilligt går med til et levertjek.

Når du drikker, så skader du din lever. Når du drikker meget, så ødelægger du din lever. Sådan har advarslerne lydt i årtier. Men det er ikke nødvendigvis hele sandheden.

Et forskerhold fra OUH har sat sig for at finde sammenhængen mellem skader på leveren og menneskers livstil og alkoholforbrug. Det er nemlig et paradoks, at nogle mennesker kan drikke som en svamp det meste af livet og stadig have en sund lever, mens andre mennesker kan have en beskadiget lever, trods et sundt liv.

Derfor tilbyder de gratis scanning af leveren, og de rykker også ud på arbejdspladser, for at tjekke medarbejdernes levere.

Betændt emne

Udfordringen blev taget op hos fagforeningen 3F i Nyborg.

- Det er et betændt emne. Folk er nervøse for at tale om det, og hvad kan man tillade sig. Men alle 12 medarbejdere sagde bare øjeblikkeligt ja til at deltage, siger formanden for 3F Østfyn, Per Jespersen.

Og nervøsiteten kan være velbegrundet. Fagforeningen i Nyborg har tidligere været en af de arbejdspladser, hvor øl og alkohol var en fast og naturlig del af arbejdsmiljøet. 

- Det er en gammel tradition. Man mødte op i sin fagforening, og så fik man sig en eller to øl. Jeg tænker, at det også blev til tre øl nogle gange, siger Per Jespersen.

I dag er arbejdspladsen alkoholfri i arbejdstiden, men den gamle alkoholkultur er dog ikke helt udryddet.

 

- I en fagforening har man altid et lille lager stående i tilfælde af hungersnød, så er det jo vigtigt, at ingen går tørstige i seng, siger 3F-formanden, mens han viser lageret med 14 kasser øl frem. 

FOKUS PÅ LEVERSKADER

Besøg af levernørd

Men nu skal skaderne af fortidens synder gøres op. Medarbejdere fra OUH er rykket ud til fagforeningen og vil med deres mobile scannere tjekke leverens sundhedstilstand hos de 12 medarbejdere.

- Jeg er jo lidt af en levernørd, og vi skal have leveren ud i lyset, så vi åbent kan snakke om, hvad en uheldig livssstil kan gøre ved vores lever, siger Maja Sofie Thiele, der læge og lektor på afdelingen for Medicinske mavetarm- og leverlidelser på OUH.

 

Scanneren kan med 96 procents sikkerhed afsløre, hvor stiv en lever er, og hvor meget arvæv, der er dannet. Hvis der er arvæv, så er leverens sundhedstilstand ikke god, og det kan i værste tilfælde være livstruende. 

- Mange mange danskere er i risiko for at få arvæv i leveren på grund af enten alkohol eller dårlig livsstil. Men man kan godt have en sund lever, selvom man har drukket og levet usundt. Det er så vores opgave at kortlægge sammenhængen, siger Maja Sofie Thiele.

- Det er skræmmende at høre, at så mange dør af skrumpelever, så det er da interessant at vide, om man får for meget alkohol, siger Jens Arne Hansen, der er A-kasseleder hos 3F Østfyn.

Svært at finde leveren

Men for både Jens Arne Hansen og ni andre medarbejdere hos 3F i Nyborg endte testen dog med en beroligende melding, om at deres lever har det godt. To af medarbejderne havde dog for høje værdier og skal nu en tur forbi OUH for at blive undersøgt yderligere. Og en af dem var formanden for fagforeningen, som blev målt til en værdi på 12. Det er alt for højt i forhold til normalværdien på seks.

- Jamen, så tænker man jo sit, og jeg har da haft et hårdt liv med 20 år som ølkusk, og jeg har min del for at holde bryggerierne i gang. Men jeg blev da beroliget, da lægen sagde at det kunne hænge sammen med, at min mave fylder så meget, at de ikke med sikkerhed kan ramme leveren, siger 3F-formand Per Jespersen.

Se her hvordan du kan få tjekket din lever: https://open.rsyd.dk/redcap/surveys/?s=MR8XTKMDXP

Oversigt

    Oversigt