10 år i psykiatrien: Tine har oplevet lidt af hvert

Sygeplejerske fra psykiatrien har fået trusler mod sig selv og sin familie fra patienter.

- Det er blevet værre og det er blevet grovere. Der er nogle patienter, hvor, hvis jeg møder dem i gadebilledet, så vil jeg blive utryg, siger Tine.

Hun arbejder på den P302 lukket psykiatrisk afdeling i Odense, og her har hun oplevet flere episoder med både fysiske og verbale trusler. Af hensyn til sin sikkerhed medvirker hun kun med fornavn. TV 2 Fyn er bekendt med Tines fulde navn.

- Jeg er blevet slået, jeg er blevet sparket, jeg er blevet spyttet efter, kradset og bidt. Patienter har fortalt både hvad de vil gøre ved mig, men også mod min familie, mine pårørende, og mine venner. De har sagt at de vil finde mig og finde min adresse, og at hvis de møder mig, så skal jeg passe på og kigge mig over skulderen, fortæller Tine.

Det kommer derfor heller ikke bag på hende, at der nu er endnu en sag for retten, der handler om vold og trusler mod personale i psykiatrien. 

En aktuel sag fra Odense begyndte mandag i Retten i Odense. Her er en 22-årig kvinde tiltalt for blandt andet at have slået og sparket personalet på psykiatrisk afdeling på OUH. Og sagen skriver sig ind i en lang række af flere problematiske episoder mod ansatte i psykiatrien. Episoder, som Tine kender fra hendes hverdag. 

Voldssager gør hende utryg

Den aktuelle retssag berører hende.

- Det har jo konsekvenser for patienten, og det har konsekvenser for det personale, som har været udsat for vold og trusler. Det kunne have været mig, siger Tine.

Også Tines mand er bekymret for hendes arbejde på akutmodtagelsen i Odense.

- Det bliver sværere at argumentere for min sikkerhed og sige til ham, at det er sikkert at gå på arbejde, når han kan se i medierne, at det er det ikke nødvendigvis, fortæller Tine.

6 ud af 10 oplever trusler

Tal fra fagforbundet FOA viser, at næsten to tredjedele af alle ansatte i psykiatrien, har oplevet vold og trusler. I en undersøgelse fra 2022, som FOA lavede blandt sine medlemmer, svarede 63 procent af dem, som arbejder i psykiatrien, at de har været udsat for trusler. Tre år tidligere lå tallet på 62 procent.

Lige siden hun blev færdig som sygeplejerske for knap 10 år siden, har Tine oplevet trusler i psykiatrien. Hun oplever dog, at det med tiden er blevet værre, og hun vil ikke holde fast i sit arbejde i psykiatrien for enhver pris.

- Det er klart, hvis volden og truslerne bliver ved med at eskalere på de forskellige afdelinger rundt omkring i landet, er det klart at det sætter spørgsmålstegn ved om det bliver ved med at være noget værd, fortæller Tine.

Brænder stadig for psykiatrien

Tine har altid vidst, at hendes kald var inden for psykiatrien. Og hun bliver glad, når patienterne får det bedre. Men hun gør sig også tanker om, hvor længe de gode ting opvejer de dårlige. 

- Mit hjerte banker for psykiatrien og for mine patienter – og jeg har svært ved at forestille mig, at jeg skulle lave noget andet.

- Man vil gerne være noget for patienterne, men man vil også gerne være noget for sig selv og for sin familie, pårørende og venner. For det er dem, der er nærmest.

Oversigt

    Oversigt