36.656 vil studere - men fravælger særligt tre uddannelser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
På landsplan har 36.656 studerende søgt en professionsbachelor som førsteprioritet. 3.115 vil helst ind på University College Lillebælt, men særligt tre uddannelser har fået væsentlig færre ansøgere end hidtil.
University College Lillebælt (UCL) har i år fået 3.115 ansøgere med uddannelsesinstitutionen som førsteprioritet. På landsplan har 36.656 studerende søgt en professionsbachelor som førsteprioritet.
Ansøgerantallet er det fjerdebedste resultat i UCL's historie.
Derfor er rektor Erik Knudsen overordnet tilfreds, selvom tre uddannelser har fået over 20 procent færre ansøgere.
- Det er vi sådan set rigtig godt tilfredse med. Nu har vi de seneste fem år haft over 3.000 ansøgere, og med et faldende antal unge synes vi egentlig, at det er rigtig flot, siger han til TV 2/Fyn.
Færre vil være lærer
Langt de fleste uddannelser har fået samme antal ansøgere som 2017, men tre uddannelser er faldet markant.
UCL overvejer læreruddannelse i Svendborg
Regeringen ønsker flere uddannelser i landets mindre byer. På UCL er rektor åben for at flytte læreruddannelsen til Svendborg.
Det kan være, at der inden længe igen er en læreruddannelse på Sydfyn.
Regeringen og beskæftigelsminister Troels Lund Poulsen (V) foreslår nemlig, at man flytter flere erhvervsrettede uddannelser ud til landets mindre byer.
Det er kun syv år siden, at University College Lillebælt (UCL) lukkede læreruddannelsen i Skaarup, men rektor på UCL, Erik Knudsen, ser muligheder i igen at give Sydfyn en chance.
- Det bliver ikke i Skaarup så. Hvis det skal være på Sydfyn, vil uddannelsen ligge i Svendborg, fortæller Erik Knudsen til TV 2/Fyn.
Han peger blandt andet på, at Skaarup-afdelingen måtte lukke, fordi det tog for lang tid for de studerende at komme frem til skolen.
- Tilgængeligheden til byerne skal være god, og der må man sige, at Svendborg er et bedre sted end Skaarup, uddyber rektoren.
Udvider uddannelsespakken
I dag har UCL både pædagog- og sygeplejerskeuddannelser i Svendborg. Begge disse uddannelser er ifølge rektoren populære. Erik Knudsen mener derfor, at det giver mening at udvide uddannelsespakken på Sydfyn.
- Vi har nu samlet nogle uddannelser i Svendborg, og der har vi kunne konstatere, at der over de seneste år har været stigende søgning. Så noget tyder på, at det kan lade sig gøre at tilbyde en uddannelse uden for Odense, hvis vi ellers kan skabe et godt studiemiljø, siger Erik Knudsen.
Erik Knudsen mener derfor, at regeringens forslag er en spændende idé, men han understreger, at der i så fald skal arbejdes for at få de studerende til at flytte til uddannelsesbyerne.
Både læreruddannelsen, ergoterapeut-uddannelsen og administrationsbacheloruddannelsen er faldet med henholdsvis minus 22, 26 og 27 procent.
Erik Knudsen mener, at et optag i februar er årsag til det faldende antal studerende på læreruddannelsen.
- Vi vælger at tolke, at en del af forklaringen skyldes, at vi havde vinteroptag for første gang i år, hvor vi optog over 100 studerende. Vi tror på, at den tilbagegang, der er nu, henter vi hjem igen til vinter, siger rektoren.
Stor tilbagegang
Selv kalder UCL det faldende antal ansøgere til ergoterapeut- og administrationsbacheloruddannelserne for en "relativ stor tilbagegang", og det får skolen til at overveje, om der skal igangsættes en særlig indsats i forhold til de to uddannelse
- Det er måske et af de steder, hvor vi tænker, at vi er ved at nå det, der ligner en kritisk masse. Det vil vi kigge lidt nærmere på. Vi synes, det er godt, at der er væsentligt flere ansøgere, end der er pladser, siger Erik Knudsen.
- Erfaringsmæssigt ved vi, at hvis der er fri adgang til uddannelsen, er der også en tendes til, at folk nogle gange søger uden helt at være klar over, om det er det, de vil. Når der er lidt konkurrence, får det de unge til at tænke sig lidt mere om. På den måde får vi mere motiverede og kvalificerede ansøgere.
Som på landsplan er pædagoguddannelsen på UCL skolen populæreste. I alt 742 har søgt om at blive optaget på uddannelsene i Odense, Svendborg og Jelling.
Kæmpeskole på Fyn får nyt navn
Fusionen mellem University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt er blevet godkendt. Inden skolestart kommer det nye navn op på skolerne.
Det har indtil videre kun været en drøm at forene University College Lillebælt (UCL) og Erhvervsakademiet Lillebælt (EAL), men nu har uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) godkendt fusionen.
Engang i august skal skilte med det nye navn UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole skrues op over skolernes hovedindgange.
Bestyrelsesformand for EAL, Peter Zinck, bliver også manden i spidsen for UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Han glæder sig over, at fusionen nu er en realitet.
Flytter ikke
- Den vil give mulighed for at få nogle sparringer fra andre vinkler, end man før har fået. Vi var rigtig spændt på, hvordan de ansatte ville modtage den her ide om fusionen, og de har modtaget den meget positivt. Allerede nu har de gang i masser af samarbejder på tværs, som vi kan mærke inspirerer begge veje. Det er en fornøjelse, siger Peter Zinck til TV 2/Fyn.
Også de flere end 10.000 studerende vil mærke fusionen, selvom skolerne ikke fysisk rykker sammen.
- Det betyder for de studerende, at de får mulighed for bedre uddannelser, og det betyder for arbejdsmarkedet, at vi kan få nogle uddannelser, som i endnu højere grad imødekommer fremtidens krav, fortæller Peter Zinck.
I alt 11.000 studerende og 1.000 medarbejdere får deres daglige gang på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole fordelt i Odense, Vejle, Svendborg, Jelling og Fredericia.
Institutionen vil ved åbningen 1. august 2018 udbyde 41 forskellige uddannelser.