17. jan. 2019 kl. 12:04
Morten Albek

Åbner ekstraforestillinger: Rift om billetter til musicalen Leonora Christina

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Interessen for musicalen Leonora Christina er så stor, at Odense Teater nu har sat dato på en ekstraforestilling.

Odense Teater har torsdag åbent for salget af billetter til en ekstraforestilling den 8. februar 2019.

- Der er plads til 1.500 i salen, og i første omgang har vi sat 1.200 af de bedste pladser til salg, fortæller kommunikations- og salgschef Julie Lindegaard fra Odense Teater.

I forvejen er der planlagt 19 forestillinger og to forpremierer, men salget er gået så stærkt, at Odense Teater allerede nu sætter en ny forestilling på plakaten.

- Det er ikke udsolgt til forestillingerne endnu, men salget er gået overraskende stærkt. Meget hurtigere end jeg havde forestille mig. Derfor vælger vi allerede nu at åbne for salget til en ekstra forestilling, fortæller Julie Lindegaard.

Læs også: Legebarnet Langdal i slutspurt frem mod musical-premiere
Gå tilbage Del
11. jan. 2019 kl. 19:25
Opdateret: 11. jan. 2019 kl. 20:36

Legebarnet Langdal i slutspurt frem mod musical-premiere

Øve-scene fra Leonora Christina.

Morten Albek

Talen er hurtig og det samme er fagterne hos Peter Langdal i samtale med TV 2/Fyn.

Morten Albek

Musicalen Leonora Christina har premiere 22. januar og fortsætter til 15. februar.

Morten Albek
Morten Albek
Morten Albek
/

- Peter! Døren er vist gået i stykker ...

Skuespilleren, der netop er trådt ind ad den centrale dør i den store scenografi, står og kigger på et dørhåndtag, der ikke helt vil, som han gerne vil. Instruktør Peter Langdal spurter hen over den store scene, og tager fat i døren. Han er her, der og alle vegne - og naturligvis også klar til at agere handyman, hvis noget driller.

- I det her fag skal man være både byplanlægger, samtidig med at man er åben over for, hvad der sker i nuet. Lige nu, ja, der har vi skide travlt. Det må jeg indrømme. Men vi skal nok nå det, smiler Peter Langdal, da han er nået ned fra scenen og har sat sig til et par minutters interview med pressen.

Morten Albek
Xenia Lach-Nielsen i rollen som Leonora Christina i et afslappet øjeblik under prøverne.

Han er - først og sidst - manden der samler trådene i musicalen Leonora Christina. En kæmpe satsning af et samarbejde mellem Den Fynske Opera, Odense Symfoniorkester og Odense Teater.

Premieren finder sted 22. januar, altså om ganske kort tid. Da skal alt spille mellem skuespillerne på scenen, det 65 mand store orkester, og alle teknikerne rundt om i Odeon, hvor musicalen spilles for at få plads til blandt andet en kæmpe drejescene.

“- Er jeg ikke heldig? At jeg sådan kan få lov til at lege!?”

— Peter Langdal, instruktør på Leonora Christina

- Det bliver hårdt den kommende uge. Det er først der, det hele rigtig falder på plads. Jeg har været med til mange, store opsætninger. Men jeg må indrømme, at dette er den største. Jeg ved ihvertfald én ting: Vi får brug for meget kaffe i næste uge, smiler Jesper Findshøj, der er lyddesigner på Leonora Christina.

Under lydprøverne sidder lyddesigneren placeret bag Peter Langdal, så han hele tiden kan rette ind efter instruktørens ønsker. Og netop ønsker er der mange af.

- Jeg prøver at skabe et miljø, hvor folk tør begå fejl. For ud af fejl kan der opstå noget nyt. Ham du så på scenen lige før, ham der spiller den fægteglade, svenske konge, har et meget langt hår der indimellem driller. Det har vi set under prøverne, og det har vi så besluttet at bruge aktivt, fortæller Peter Langdal, der indtil starten af næste uge bor i hjemmet ved København, men så flytter på hotel i Odense for at kunne bruge længst mulig tid på de sidste prøver.

Nyskrevet 350 år gammel historie

Musicalen handler om kongedatteren Leonora Christina og foregår i 1659. Den nyskrevet til lejligheden. Det betyder, at alt, fra musik, scene og ned til mindste detalje er nyt. Ikke mindst de storslåede kostumer som Odense Teaters skræddersal har produceret.

- Vi er godt med. Det lettede noget, da vi fik afleveret alle vel cirka 170 kostumer i sidste uge. Frem mod premieren handler det mest om at rette på en skjorte, eller stramme et par bukser op. Vi holder dog også øje med, hvordan kostumerne virker på scenen, så vi kan ikke slappe helt af endnu, indrømmer Mathias August Borg, der er chef for kost- og masketeam.

Morten Albek
Musical-erfarne Stig Rossen glæder sig over - for en gangs skyld - at have kort til arbejde, da han privat bor på Østfyn.

Rolig er Peter Langdal heller ikke. Men det gør ham ikke noget.

- Lige nu slapper jeg af, når jeg sidder i min bil mellem hjemmet og teatret. Her får jeg tænkt det hele igennem. Og ved du hvad, jeg har rundt de 60 år, og jeg er stadig et legebarn. Så når jeg kommer herover, så kan jeg lege sammen med mine kolleger. Er det ikke fantastisk, griner instruktøren, der kun på et enkelt spørgsmål bliver diplomatisk og finder en afmålt, professionel formulering frem. Det er når snakken falder på den tonstunge drejescene, der indimellem har drillet under prøverne.

13.000 billetter solgt

- Det er helt fint, alt sammen. Vi har kørt den frem og tilbage mange gange, og den virker fint. Den er fantastisk, slår Peter Langdal fast.

Interessen for musicalen har været og er af en størrelse, som sjældent ses i Danmark. Omkring 13.000 har ind til videre sikret sig billetter til en af forestillingerne, der løber mellem 22. januar og frem til og med 15. februar.

- Peter, er du klar?

En af kollegerne afbryder elegant, men bestemt, pressemødet. Prøverne skal i gang igen. Peter Langdal har ikke nået at få frokost, men det har de fleste omkring ham. Og han ser ud til at være ligeglad med mad lige nu. Han har ligefrem tid til en afskedssalut:

- Er jeg ikke heldig? At jeg sådan kan få lov til at lege?

Morten Albek
En af de - mange - dramatiske scener fra Leonora Christina.

Nyskrevet 350 år gammel historie

Musicalen handler om kongedatteren Leonora Christina og foregår i 1659. Den nyskrevet til lejligheden.

Det betyder, at alt, fra musik, scene og ned til mindste detalje er nyt. Ikke mindst de storslåede kostumer som Odense Teaters skræddersal har produceret.

Leonora Christina gik målrettet efter magten, men endte med at tilbringe næsten 22 ensomme år i fangenskab i Blåtårn.

Den nykomponerede musik leveres af et 70 mand stort symfoniorkester, som bakkes op af et musikalsk hold af både nye og rutinerede musicalkræfter.

Xenia Lach-Nielsen og Troels Lyby træder i karakter som danmarkshistoriens farligste ægtepar, Leonora Christina og Corfitz Ulfeldt, og på rollelisten er desuden Stig Rossen, Lars Simonsen, Joakim Lind Tranberg, Cecilie Gerberg og Anders Gjellerup Koch.

Flere ekstraforestillinger

Odense Teater har torsdag også annoncere ekstraforestillinger på to andre opsætninger.

Det børneforestillingen Mio Min Mio, der har premiere 15. januar 2019. Forestillingen er baseret på Astrid Lindgrens eventyrlige klassiker, der tager os med ind i fantasiens vidunderlige og farlige verden. Her er der åbnet to ekstraforestillinger den 12. og 13 marts 2019.

Den anden ekstraforestilling er Elsker dig for evigt, der er Susanne Biers tragiske og hjerteskærende kærlighedshistorie. Elsker dig for evigt har premiere den 6. marts 2019. Ekstraforestillingen er 8. marts 2019.

Elsker dig for evigt er blevet til en forrygende danseforestilling. Musikken er skrevet af sangeren og sangskriveren Pernille Rosendahl, som også synger live, når de unge dansere fra Black Box Dance Company indtager scenen.

Læs også: 7.500 børn skal se Mio Min Mio:
  • Den skal have fuld skrald
Gå tilbage Del
15. jan. 2019 kl. 14:42

7.500 børn skal se Mio Min Mio:
  • Den skal have fuld skrald

- Jeg kunne flå jeres hjerter ud, råber den onde ridder Kato, mens han kigger på sin store klo.

Det kan måske godt virke lidt uhyggeligt for nogen, men om forestillingen rent faktisk er for uhyggelig kan 7.500 fynske skoleelever de næste uger vurdere.

Tirsdag aften har Odense Teater premiere på Astrid Lindgrens eventyr Mio Min Mio.

Det er en forestilling, der har vist sig at være populær blandt både skoler og teatergængere. Det glæder kommunikations og salgschef for Odense Teater Julie Lindegaard.

“Det er de fremtidige teatergængere, der skal gå i teatret hvert år fra nu af til deres dødsdag, så vi giver den fuld skrald”

— Frede Gulbrandsen

- Vi er blevet virkelig glædeligt overrasket over, hvor mange der gerne vil se Mio Min Mio, så det er rigtig dejligt, siger Julie Lindegaard.

Morten Grundholm
 

Historien handler om den forældreløse Bo, der på forunderlig vis ender i den eventyrlige verden "Landet i Det Fjerne" som Mio, der skal bekæmpe den onde ridder Kato sammen med sin ven Jum Jum.

Instruktøren Frede Guldbrandsen er glad for, at så mange skoleelever skal ind og se stykket. Han mener, at stykket kan give noget særligt til børnene.

- Jeg synes, den (stykket, red.) har sådan en dejlig alvor til børn og til børn, der ikke nødvendigvis har det for nemt. Mio har ikke nogen mor og far, og de papforældre han har, der har valgt ham på børnehjemmet, er nogle skiderikker for at sige det mildt, siger Frede Gulbrandsen.

Uhygge og fuld skrald

Især fordi historien henvender sig til børn, mener instruktøren, at det er vigtigt, der bliver skruet helt op for ambitionerne.

- Det er de fremtidige teatergængere, der skal gå i teatret hvert år fra nu af til deres dødsdag, så vi giver den fuld skrald, fortæller Frede Gulbrandsen.

Han er dog spændt på at se, hvordan børnene reagerer på uhyggen i teaterforstillingen.

- Det vil jo vise sig i løbet af de næste par dage, hvor mange der løber skrigende ud. Det skal vi jo helst ikke have for mange, der gør. Men der skal jo også være noget for de sejeste, så de også får noget guf med hjem, siger Frede Guldbrandsen.

Morten Grundholm
 

En helt særlig betydning

For instruktøren er der også en anden særlig grund til, at det er helt specielt at opsætte stykket Mio Min Mio. Historien betyder nemlig meget for instruktøren.

- Min morfar læste eventyret rundt om lejrbålet ude i haven. Når det blev mørkt læste han om Mio Min Mio for mig og mindre fætre og kusiner. Den der lejrbålsstemning med eventyr og lejrbål håber jeg, at vi kan tage med ind i det her (opsætningen, red.) Derfor er det en drøm for mig, at få lov til at spille det her fantastiske eventyr, siger Frede Gulbrandsen.

Mio hvem?

Selvom mange fynboer måske allerede kender til historien om Mio Min Mio, så var det ikke meget, hovedrolleindehaverne selv kendte til Astrid Lindgrens fortælling om den forældreløse dreng Bo og "Landet i Det Fjerne".

Som så mange andre børn, havde de begge fået læst Astrid Lindgrens historier, men ingen havde fået læst Mio Min Mio.

- Mio er ikke en, jeg er vokset op med. Den har jeg først læst efterfølgende, fortæller Jeppe Ellegaard Marling, der spiller Jum Jum.

Mathias Sprogøe Fletting, der spiller Mio i forestillingen kendte heller ikke til historien. Han blandede flere historier sammen.

- Jeg skulle lige finde ud af, hvad der var Mio og hvad, der var Brødrene Løvehjerte, fortæller han.

Men efter at have læst eventyret og nu også spillet det på teater, har det gjort indtryk hos ham, og Mathias Sprogøe Flettings eget barn skal derfor ikke snydes for Mio Min Mio.

- Nu har jeg en dreng på to år, så den er lige det sværeste at læse op for ham nu, men når han forstår det, så skal han nok få læst den op, siger Mathias Sprogøe Fletting.

26. nov. 2024 kl. 22:43
Opdateret: 28. nov. 2024 kl. 23:10
Peter Salomon

Seneste nyt fra dødsulykke: Redningsarbejdet fortsætter hele natten

LYT
Del

To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.

TV 2 Fyn følger udviklingen.

Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.

Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg

Følg opdateringerne herunder

28. nov. 2024 kl. 19:20
Thomas Larsen-Bjerre

"Svært at sige" om håndværker kan være i live: - De pårørende fortjener at få deres kære hjem uanset

LYT
Del

Beredskabsstyrelsen arbejder i døgndrift på Flemløse Biogas, hvor man stadig leder efter en person, efter en arbejdsulykke tirsdag aften slog to håndværkere ihjel og sårede seks andre.

Lige nu har Beredskabsstyrelsen tre befalingsmænd og 12 værnepligtige til stede ved ulykkesstedet, og den bemandingsplan fortsætter i døgndrift indtil tidligst tirsdag. Medmindre altså redningsfolkene finder den forsvundne håndværker før.
Det fortæller Beredskabsstyrelsens vagtchef Michael Porsgaard.

Nu er det to døgn siden, ulykken skete. Hvor realistisk er det, at i finder ham i live?

- Det er svært at sige. Vi ved af erfaringer fra jordskælv i udlandet, at folk kan overleve flere døgn under sammenstyrtet materiel. Hvis han ligger i en luftlomme, så er der stadig håb for ham.

- Pårørende fortjener at få deres kære hjem uanset hvad

Da taget på siloen styrtede sammen, var det både fast og flydende beton, der ramlede mod bunden af den omtrent 20 meter høje tank. Håbet er, siger Michael Porsgaard, at håndværkeren ligger beskyttet under en betonblok.

Uanset hvor længe, der skal gå, før redningsfolkene kommer i kontakt med håndværkeren, så fortsætter arbejdet, fastslår vagtchefen.

- Vi kører på. På et eller andet tidspunkt er håbet ude, men vi bliver ved, for der er også nogle pårørende, der fortjener at få deres kære hjem uanset hvad.

Hvornår ved I, om håbet er ude? 

- Det er en læge, der skal vurdere det.

En svær operation

Tidligere torsdag blev en endnu større gravmaskine hejst ned i siloen, så arbejdet kan gå hurtigere.

Indimellem søger redningsfolkene også med kameraer.

- Vi har noget særligt søgeudstyr, som vi bruger til at forsøge at se ham. Derudover er hele området oplyst både inde og ude.

Så snart, føreren af gravmaskinen kommer i kontakt med håndværkeren, overgår arbejdet til håndkraft.

Der er hele tiden personale klar med førstehjælpsudstyr, fortæller Michael Porsgaard.

29. nov. 2024 kl. 5:00

Pas på i morgentrafikken: Her er dagens vejrudsigt

LYT
Del

I morgentimerne, når myldretiden sætter ind, vil der være svage vindforhold og frost mange steder, skriver TV 2.

Man skal derfor være opmærksom på, at selvom bilens eller husets termometer viser plusgrader, kan der sagtens være frost på jorden og vejbanerne.
Det betyder, at der fredag morgen er risiko for glatte veje.

Ellers venter der en fredag med roligt og tørt vejr. Fredag aften og natten til lørdag vil der igen være risiko for frostvejr.

28. nov. 2024 kl. 22:28

Der bliver kamp til stregen ved Helnæs - organisation vil kæmpe mod havvindmøller

LYT
Del

Efter mange års debat har Energistyrelsen givet tilladelse til at opføre 11 kæmpevindmøller i det sydlige Lillebælt.

Vindmøllerne bliver blandt verdens største med en højde på 256 meter, og de vil tydeligt kunne ses fra Helnæs.

Mens nogle jubler, gør andre sig klar til kamp mod kæmpevindmøller ud for den fynske kyst.

- Jeg tror nok, at vi skal få det stoppet, siger Søren Nielsen, som er formand for Miljøorganisationen Red Lillebælt.

Organisationen har i flere år modsat sig projektet, og nu hvor dommen er faldet, kommer den til at klage.

- Vi kan jo ikke sige andet, end at kampen går videre. Det (tilladelsen, red.) er et væsentligt skridt, men det er jo ikke slut, siger formanden.

Borgmester raser med

Det er Sønderborg Kommune, som står bag projektet, der blev sat i gang for 14 år siden..

Formålet er blandt andet at gøre Sønderborg Kommune CO2-neutral. Så glæden over det store projekt var stor i dag. I hvert fald på den jyske side.

Men i Assens forstår borgmesteren stadig ikke meningen med så store vindmøller i Lillebælt, og han er “bestemt ikke tilfreds”.

- Det betyder så et markant anderledes udtryk i et relativt følsomt naturområde og nogle vindmøller, der i øvrigt skal stå i det, der bliver en havnaturpark, og som grænser lige op til et Natura 2000-område, lyder det fra Søren Steen Andersen (V).

Når vindmøllerne står klar i 2029, skal de producere strøm til 148.000 husstande.

28. nov. 2024 kl. 21:21

Tre fynske kommuner har landets højeste skattetryk - se overblikket her

LYT
Del

Mediet NB Kommune har lavet en oversigt over næste års skattetryk i landets kommuner.

Tre af de fynske kan bryste sig af at ligge helt i top med landets højeste kommuneskat.

Så høj er skatten i din kommune næste år

  • Nyborg: 26,3

  • Svendborg: 26,3

  • Langeland: 26,3

  • Faaborg-Midtfyn: 26,1

  • Assens: 26,1

  • Kerteminde: 26,1

  • Ærø: 26,1

  • Nordfyns: 26

  • Middelfart: 25,8

  • Odense: 25,5

Sygehuse oplever kraftig tilstrømning af patienter efter mobilnedbrud

LYT
Del

Det nu overståede nedbrud hos TDC har skabt problemer for hospitalerne i Region Syddanmark.

Det skriver DR på baggrund af et interview med Kurt Espersen, der er koncerndirektør i regionen, ifølge Ritzau.

– Vi har haft en kraftig tilstrømning af patienter til vores akutmodtagelser flere steder i vores region, siger han og tilføjer, at "man har kunnet håndtere det".

– Der har måske været lidt længere ventetid, men der er sat ekstra foranstaltninger ind alle steder. Personalet er blevet tilbage, og der er kaldt ekstra personale ind andre steder.

28. nov. 2024 kl. 18:00

Flere dødsulykker på biogasanlæg: Er det et farligt sted at arbejde?

LYT
Del

I løbet af de seneste ti år er der sket flere dødsulykker på biogasanlæg i Danmark.

I denne uge er to mænd blevet dræbt i en ulykke på Flemløse Biogas. En person savnes fortsat efter ulykken.

Det er dog ikke den eneste dødsulykke på et dansk biogasanlæg.

Der er sket to separate dødsulykker på et biogasanlæg ved Smidstrup i Nordjylland.

I 2017 mistede en 56-årig mand livet i en arbejdsulykke på det nordjyske biogasanlæg. Ulykken skete i forbindelse med udgravninger til et byggeri ved anlægget.

I 2022 døde en 38-årig tagdækker på samme biogasanlæg. Han faldt seks meter ned fra et tag og landede på et betongulv.

Uheldig sammentræf

Fælles for ulykkerne er, at de er sket i forbindelse med byggeri, og det er altså ikke, fordi der er tale om et biogasanlæg.

- Det er et uheldigt sammentræf, at ulykkerne er sket på et biogasanlæg, men det har ikke noget med den tragiske sag at gøre, siger Jens Tilma, der ejer Tylco Biogas Service, og som har mange års erfaring med at arbejde på biogasanlæg.

Er det generelt farligt at arbejde på et biogasanlæg?

- Det vil jeg ikke sige, det er. Arbejdsprocedurer er godkendt efter de regler, der er. Eksemplerne her er sket i forbindelse med byggerier. Det er ikke driften for anlægget, der skal klantres for, at det er farligt, siger Jens Tilma. 

Kigger man endnu længere tilbage og mod udlandet, er der endnu mere fatale ulykker på biogasanlæg.

I 2005 døde tre personer, og der var to hårdt sårede efter et gasudslip på et biogasanlæg i Tyskland.

I Danmark er der omkring 150 biogasanlæg.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her