Anonyme anklager undersøges: SSP-leder anklages for arbejdsmiljø med mobning, trusler og straf

En destruktiv ledelsesstil og et psykisk dårligt arbejdsmiljø er ifølge ”mange” anonyme medarbejdere hverdagen i den afdeling i Odense Kommune, der står for forebyggende indsatser. Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har nu iværksat en undersøgelse for at afklare, om der er hold i de alvorlige anklager.

Ifølge et anonymt brev er mobning, trusler, offentlig voksenskældud, brug af straf og belønning, diskrimination, manipulation og enerådig ledelse en del af hverdagen i den afdeling, der hedder Uddannelse 4 under Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

Uddannelse 4 omfatter blandt andet kommunens SSP-samarbejde. 

Brevet, der er sendt til samtlige byrådspolitikker, er underskrevet ”mange anonyme medarbejdere i Uddannelse 4”. De anonyme medarbejdere håber, at brevet kan føre til en undersøgelse af ledelseskulturen og en eventuel ændring.

Henvendelsen har fået ledelsen i forvaltningen til at reagere, selvom ingen lægger navn til kritikken.

- Jeg er da ærgerlig og knotten over, at vi som ledelse ikke har evnet at skabe et rum, hvor alle medarbejdere har modet til at stå frem. Vi ved jo reelt ikke hvor mange og hvem, der står bag brevet, lyder det fra René Junker, der er administrerende direktør i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune

Stress og angst

Det er Tommy Holst, der er leder af Uddannelse 4. Han blev i 2012 ansat som sekretariatschef for SSP og er nu leder af afdelingen Uddannelse 4, der omfatter Familierådgivningen, Forebyggende Indsatser og Unge og Rusmidler. SSP er et tværgående samarbejde mellem blandt andet skole, socialforvaltning og politi, og kommunens SSP-medarbejdere er placeret i afdelingen forebyggende indsatser under Uddannelse 4. I alt er der 63 medarbejdere i afdelingen, oplyser Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

I det anonyme brev er en stor del af kritikken rettet direkte mod Tommy Holst. Blandt andet står der:

"Tommy kategoriserer gerne medarbejderne i "Stjerner og vandbærere", og man er ikke i tvivl om, hvilke medarbejdere, der er hvad."

"Arbejdsmiljøet (...)  bærer præg af mangel på empati, dårlig behandling, direkte og indirekte trusler, voksenskældud (oftest i plenum foran kollegaer), mobning, faglig umyndiggørelse, diskrimination, nedsættende kommentarer om andre medarbejdere, forsøg på manipulation, forsøg på at skabe splid mellem medarbejdere, læk af informationer om andre medarbejdere, samt ligegyldighed ift. stress og medarbejderes trivsel. Flere medarbejdere har stress-, angst- og depressionssymptomer direkte relateret til arbejdsmiljøet. "

TV 2 Fyn har talt med i alt syv forskellige personer, der enten er tidligere eller nuværende medarbejdere i afdelingen. Alle bakker op om indholdet i brevet, men næsten ingen ønsker at udtale sig offentligt af frygt for repressalier.

quote Vi tager det dybt alvorligt, og vi skal nu se på, hvad der er op og ned i sagen. Vi har nu iværksat en undersøgelse, hvor vi skal spørge medarbejderne om sagen

René Junker, adm. dir., Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Odense Kommune

To af de medarbejdere, som TV 2 Fyn har talt med, fortæller, at de har været med til at udforme brevet. Ifølge disse to medarbejdere står der mindst 10 medarbejdere bag det anonyme nødråb til politikerne. Ingen af de to ønsker at stå frem med navn. 

Røde tal i trivselsmålingen

Af den seneste trivselsmåling for Uddannelse 4 fremgår det, at medarbejderne i forhold til arbejdsmiljøet på de fleste parametre scorer lavere end resten af kommunens medarbejdere.

I afdelingen Forebyggende Indsatser bliver punktet "involvering i arbejdspladsen" sidste år vurderet til score 49 mod 68 i hele kommunen, mens "jobtilfredshed" opnår en score på 61 mod 74 i hele kommunen.

Anonyme kilder

I afdelingen Unge og Rusmidler får "involvering i arbejdspladsen" og "jobtilfredshed" en score på henholdsvis 45 og 59 mod 68 og 74 blandt alle kommunalt ansatte.

- Vi tager det dybt alvorligt, og vi skal nu se på, hvad der er op og ned i sagen. Vi har nu iværksat en undersøgelse, hvor vi skal spørge medarbejderne om sagen, og den løber af stablen de næste to uger, lyder fra René Junker.

Frygten har overtaget

Bo Allsø, var indtil august sidste år ansat som SSP-konsulent i Forebyggende Indsats i Odense Kommune. Han vil gerne kommentere på de anonyme medarbejderes brev.

- Jeg kan tilslutte mig indholdet i det brev, og det kommer slet ikke bag på mig, at det står sådan til. Alle vidste, at når Tommy blev sur, så skulle man passe på.

- Det er jo forfærdeligt. Hvis personalet skal agere på frygt og ikke bruger deres faglighed, så har vi jo tabt, siger Bo Allsø.

Bo Allsø er enig i indholdet i det anonyme brev.
Bo Allsø er enig i indholdet i det anonyme brev.
Foto: Pernille Gram

Bo Allsø beretter samtidig om jævnlige omstruktureringer i afdelingen og en stor udskiftning i personalet, og han mener, at det går ud over kontinuiteten og kvaliteten i medarbejdernes arbejde.

- Det gør jo et eller andet ved folk. Det giver ikke folk tryghed i ansættelsen.

- Hvis ansatte har frygt for ledelsen, og går og frygter hele tiden at blive fyret, jamen så yder man jo ikke sit optimale. Så er det jo lige meget, om man laver papirposer eller man arbejder med kriminalitet. Produktet man afleverer bliver rigtig dårligt, hvis man har en dårlig trivsel på en arbejdsplads, siger den tidligere SSP-konsulent.

Afventer undersøgelse

Bo Allsø blev afskediget i august sidste år, ifølge ham selv på grund af nogle sammenlægninger i den forebyggende afdeling.

Nogen vil måske tænke, at du bare er bitter fordi du mistede dit job, hvad vil du sige til dem?

- Jamen, de kan tænke præcis, hvad de har lyst til. Når jeg tænker på, at jeg har været i SSP i så mange, og at jeg faktisk brændte for arbejdet, så synes jeg, at vi slutter her med det jeg ser, det synes jeg er rigtig kedeligt, siger Bo Allsø.

Undersøgelsen af arbejdsmiljøet i Uddannelse 4 består af en spørgeskemaundersøgelse til medarbejderne og et tilbud til alle om en interviewsamtale med HR-afdelingen. Ifølge TV 2 Fyns oplysninger er medarbejderne splittede i forhold til behovet for en undersøgelse og lysten til at deltage.

Ledelsen i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen ønsker ikke at kommentere yderligere på kritikken før undersøgelsen blandt medarbejderne er afsluttet.

- Forvaltningen bruger denne og næste uge på undersøgelse og databearbejdning, og koncernledelsen får konklusionen ugen efter. Når konklusionen er klar, vil der komme en udmelding fra forvaltningen, siger René Junker.

TV 2 Fyn har kontaktet Tommy Holst for at forholde ham kritikken, men han henviser til ledelsen i forvaltningen. 

Oversigt

    Oversigt