Beruset gæst nægtede at betale for drinks - gik amok på Martin

Dørmand fik tæsk, da bargæst nægtede at betale for drinks. Fagforening advarer vagter og dørmænd mod at arbejde alene i nattelivet.

Det kan være farligt at arbejde i det fynske natteliv.

I sidste uge på J-dag blev den 55-årige pubejer Dean Coles overfaldet, og nu står Martin K. N. Hansen frem med en lignende historie fra nattelivet i Odense, hvor en bargæst gik amok.

- Han slog mig med knyttet hånd lige mellem øjnene, så jeg flækkede mit øjenbryn, fik to blå øjne, flækket næse og hjernerystelse, siger sikkerhedsvagt Martin K. N. Hansen, der arbejdede som dørmand.


Episoden skete 1. september på CCC Bar i Vestergade. Her var der en gæst, der nægtede at betale for drinks.

Kom til at betale for drinks - og gik så amok

Da hans venner var smuttet fra baren uden at betale, stod gæsten tilbage med hele regningen på 330 kroner. Den nægtede han at betale.

Gæsten stod med sit betalingskort i hånden og ville betale for sin egen drink, men bartenderen havde tastet hele beløbet ind, og ved en fejl kom gæsten til at lægge sit kort på terminalen og betalte dermed hele regningen. Det blev han svært utilfreds med.

Gerningsmanden snuppede en flaske og truede personalet.

- Så flipper han baglæns, og han ville lige pludselig smadre alt og alle, fortæller Martin K. N. Hansen, der blev slået i gulvet af knytnæveslaget, hvorefter gerningsmanden flygtede fra stedet.

Ifølge sikkerhedsvagten er det ikke første gang, at han er blevet udsat for vold i nattelivet.

- Jeg har været i branchen i 33 år, og det er tredje gang, det sker. Det er sjældent, det sker. For en dørmand, der ikke kan snakke sig ud af problemerne, er ikke dørmand så længe. 95 procent af vores arbejde er snak, forklarer Martin K. N. Hansen.

Venter på behandling hos politiet

Han roser politiet for at være hurtigt til stede efter episoden, men han ærgrer sig over, at der her over to måneder efter episoden ikke er sket en udvikling i sagen. Gerningsmanden er stadig på fri fod.

- Jeg har rykket politiet for at høre, hvor langt de er kommet, og hvorfor der ikke sker noget. Den er stadig under behandling, siger Martin K. N. Hansen.

- Jeg ved godt, der er andre sager, der er vigtigere, men min sag er bare så simpel. Det er en sag, der ligger lige til højrebenet. Vi har alle oplysningerne fra dankortterminalen og tre-fire vidner, og banken ligger inde med oplysningerne, fortæller han.

Ifølge politiet er voldssager meget forskellige, og det er svært at sige, hvor lang tid det tager at behandle den enkelte sag. I september blev gerningsmanden efterlyst af politiet: en cirka 35-årig mand, der var "pænt klædt".

Martin K. N. Hansen var tilbage på vagt under en uge efter episoden, der ikke har fået ham til holde sig fra at arbejde nattelivet i Odense.

Media Drop 071124 1443 sujo
Foto: Privat


- Generelt er det hyggeligt. Der er en god stemning. Folk er glade for, at vi er der. De, der bliver smidt ud, vil selvfølgelig være sure, siger Martin K. N. Hansen.

Han vurderer, at der hvert år er to-tre voldsepisoder i stil med ham eller episoden fra Assens, hvor en pubejer blev slået til plukfisk.

Der vil dog altid være episoder med berusede mennesker, kæresteskænderier eller vilde julefrokoster.

- Farlige episoder kan opstå ud af det blå. Du kan - nogle gange - aflæse situationen, men det er meget uforudsigeligt, forklarer han.

Når man arbejder som vagt i nattelivet, må man så ikke indstille sig på, at man er mere udsat i nattelivet?

- Du skal være klar på, at det er et job, hvor man får én på hovedet. Man skal være forberedt på det. Vi dørmænd hjælper og støtter hinanden. Jeg regner med, at min makker har min ryg, men det kan være, han står 40 meter længere nede ad vejen.

Sådan kan nattelivet gøres mere sikkert for vagter og dørmænd

Den pågældende septemberaften var Martin K. N. Hansen alene på arbejde i baren, for det var i rollen som dørmand - og ikke som sikkerhedsvagt - at han arbejdede på CCC Bar i Odense.

Det har stor betydning, fortæller Martin Nielson, der er arbejdsmiljøkonsulent i fagforeningen Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Landssammenslutning, VSL.

Både arbejdet som sikkerhedsvagt og dørmand er farlige erhverv med høj risiko for voldsepisoder, og det er endnu farligere, hvis man er alene på arbejde.

- Ja, det er det. Stort set alle vores medlemmer, der kommer til skade, har været alene, når de er kommet til skade med vold, siger Martin Nielson.

Media Drop 071124 1444 sujo
Foto: Privat


- Der er flere grunde til ikke at være alene. Du er som minimum altid i undertal. Derudover gør truslerne større skade, når man er alene. Det er et psykologisk vilkår. Der er ingen til at hjælpe dig. Vi oplever alt for ofte, at loven om, at man ikke må arbejde alene, ikke bliver overholdt, forklarer han.

Konkurrence og prispres i branchen

VSL mener, det er et samfundsproblem, at vagter i private vagtselskaber som Martin K. N. Hansens bliver sendt ud alene på grund af konkurrence og prispres i branchen.

Det er billigere at sende én vagt end to ud på en opgave.

- Alene-arbejde er et kæmpe problem. Der står i loven, at de ikke må arbejde alene, fastslår han.

- Men den private vagtbranche er udsat for prispres, og det går ud over sikkerheden, siger arbejdsmiljøkonsulenten.

Lovkrav om overfaldstryk

Martin K. N. Hansen, der er uddannet sikkerhedsvagt og desuden har dørmandskort, erkender, at der er i branchen er måder at omgås loven på. Han var alene på arbejde, da bargæsten gik amok.

- Når jeg står på et diskotek, er jeg dørmand, siger Martin K. N. Hansen.

Hvis man i højere grad vil undgå lignende voldsepisoder i nattelivet på Fyn, skal politikerne på Christiansborg ifølge VSL gøre mere for at skabe rammerne til en sikkert natteliv.

Alle sikkerhedsvagter burde være udstyret med overfaldstryk, så de kan komme hurtigt i kontakt med politiet.

- Overfaldstryk skal være et lovkrav. Arbejdstilsynet skal have mere fokus på alene-arbejde i nattelivet på udsatte steder og udsatte tidspunkter, siger Martin Nelson.

Sikkerhedsvagtuddannelsen varer to år, mens dørmandsuddannelsen tager ni dage. 

Oversigt

    Oversigt