De ansatte på aktiveringstilbuddene Pensionistservice og Bygningsrenovering i Odense Kommune har tirsdag fået besked om, at de skal lukke.
- Vi har fået besked om, at vi skal lukke. Hvis byrådet beslutter sig for at lukke os, lukker vi, siger tillidsmand Henrik Edvardson.
De ansatte på Bygningsrenovering, der fungerer som et tilbud om aktivering og nyttejob, har fået at vide, at de ledige skal overgå til private jobpraktikker i stedet for.
- Vi er meget kede af det. Jeg kan lige så godt sige det, som det er. Vi synes, vi har en god og sund virksomhed, hvor vi løser vores kerneopgaver. Kerneopgaven er at få ledige i job eller uddannelse, og det løser vi rigtig godt, forklarer han.
Rådmand: Større omlægning på vej
Rene Junker, der er direktør for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, ønsker ikke at kommentere, hvad baggrunden for omlægningen er. Han vil hverken be- eller afkræfte de enkelte projekter, før dagsordenen for næste udvalgsmøde kommer onsdag.
Steen Møller, der er rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, vil heller ikke bekræfte enkeltelementer på dette område, men han fortæller, at der er en større omlægning af beskæftigelsesindsatserne på vej.
- Jeg kan bekræfte, at der er en politisk sag på vej med en større omlægning af beskæftigelsesindsatserne. Baggrunden er den alt for høje ledighed og byrådets beskæftigelsespolitik, der siger, at vi skal gøre det, der virker, for at få ledigheden ned, og at vi ikke skal være bange for at omlægge og lukke det, der ikke får de ledige i job, siger Steen Møller.
- Af hensyn til medarbejderne og den politiske proces kan jeg ikke kommentere sagen yderligere, før dagsordenen med den samlede sag er klar, fortsætter han.
Politikerne i arbejdsmarkedsudvalget skal tage stilling til forslaget i næste uge, og herefter skal byrådet i Odense den 22. februar beslutte, hvad der skal ske. Ifølge TV 2/FYNs oplysninger står mellem 200-300 ansatte til at blive fyret, hvis lukningen bliver godkendt.
Cirka 1600 borgere er årligt forbi Bygningsrenovering, der er Odense Kommunes tilbud om aktivering til unge kontanthjælpsmodtagere. Samtidig er der mulighed for at afklare nogle borgere i forhold til deres arbejdsevne.
Over halvdelen kommer i job eller uddannelse
Lukningen undrer tillidsmanden hos Bygningsrenovering, fordi over halvdelen af borgerne, der kommer forbi aktivitetstilbuddet, er i job eller uddannelse tre måneder efter et afsluttet forløb. Et forløb varer i gennemsnit otte uger.
Ifølge Beskæftigelses- og Socialforvaltningens egen effektmåling fra 2015 var 56 procent enten i arbejde eller uddannelse tre måneder efter at have været på Bygningsrenovering.
Til sammenligning var kun 20 procent i job eller uddannelse tre måneder efter endt virksomhedspraktik.
- Vi tager hånd om dem, der kommer herud. Hvis der er nogle, der har misbrugsproblemer eller problemer med bolig, snakker vi med dem, og vi kan nogle gange få skubbet dem de rigtige steder hen, siger Henrik Edvardson, der frygter, at de private jobpraktikker ikke vil kunne klare opgaven lige så godt.
- Jeg er bange for, at de falder igennem, men jeg ved det ikke, siger Henrik Edvardson.