På en adresse i Søndersø kunne det spritnye TopSafe Krisecenter i september slå dørene op for landets voldsramte kvinder og børn.
I spidsen for centret står den odenseanske ejendomsinvestor og natklubsejer Kurt Vindeløv.
Adressen husede tidligere krisecentret TimeOut Fyn, der i oktober sidste år blev tvangslukket af socialtilsynet, efter stedets direktør ville indgå en kontrakt på op mod 162 millioner kroner med sin egen søns vagtfirma.
Moralsk og samfundsmæssigt er det her ikke i orden.
Siden har Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn afdækket, hvordan netop den daværende krisecenterdirektør Morten Lohmann Lauritzen og hans søn tjente millioner og kørte rundt i luksusbiler på skatteborgernes regning – mens flere kvinder på stedet mistrivedes.
Nu kan TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende så afsløre, at der er tætte forbindelser mellem det nye Topsafe Krisecenter og det skandaleramte TimeOut, der inkluderer gengangere både i ledelsen, bestyrelsen og en millionoverførsel mellem den nye og tidligere ejer.
- Jeg sidder lige så måbende tilbage som læserne hjemme i stuerne og politikerne, der finansierer det her. Man kan undre sig over, at nogle, der har været så skruppelløse og uansvarlige til at drive TimeOut Fyn får lov til at prøve igen. Men sådan er reglerne jo, siger, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.
Ifølge Kurt Vindeløv selv er der dog ingen problemer i, at han driver krisecentret videre med samme leder, bestyrelsesformand og et millionbeløb til den tidligere ejer.
- Jeg har tillid til de folk, der er på stedet nu, og alle kvinderne er glade for det derude, siger han blandt andet til TV2 Fyn.
Mange forbindelser
Selv om TopSafe har en anden ejer, er der flere bemærkelsesværdige sammenfald med det nu tvangslukkede TimeOut Fyn.
Den nyslåede krisecenterdirektør Kurt Vindeløv har nemlig valgt at ansætte den samme daglige leder fra TimeOut Fyn, Pernille Overgård, som flere af det tidligere krisecenters beboere over for Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har rejst en kritik af.
Kurt Vindeløv har også valgt at genbruge TimeOut Fyns bestyrelsesformand, Connie Jensen, som også har siddet i bestyrelsen for det omstridte bosted Den Lille Gård, hvor en 18-årig beboer døde i juli.
Stod det til Kurt Vindeløv, havde han også overtaget en række leasingforpligtelser på blandt andet køkkenudstyr fra det tidligere TimeOut Fyn. Det på trods af, at ledelsen af krisecenteret under et besøg fra socialtilsynet selv erkendte, at de var "uhensigtsmæssigt dyre".
I juli skrev Socialtilsyn Midt et brev til krisecentret, hvoraf det fremgår, at det påtænkte at give et afslag på krisecentrets ansøgning om godkendelse.
Dette skyldtes ifølge Socialtilsyn Midt, at budgetterne var fyldt med "uhensigtsmæssige" og "uvedkommende" omkostninger, og at det derfor var "usandsynligt, at tilbuddets ledelse ville kunne drive tilbuddet økonomisk forsvarligt". Det gælder blandt andet at "sikre forsvarlig forvaltning af offentlige midler", som det fremgår af brevet til krisecenteret, TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i.
Vendte på tallerken
Det var imidlertid ikke kun de uforholdsmæssigt dyre leasingforpligtigelser, Socialtilsynet noterede sig.
Ifølge de første budgetforslag fra krisecenteret, ville man afsætte 2,5 millioner kroner om året til vagter – til trods for at politiet ville kunne være på adressen inden for seks minutter. Alt sammen ting, der resulterede i døgntakster, der ifølge tilsynet var alt for høje.
- Jeg mener, der er tale om nogle meget entreprenante folk, der tilsyneladende interesserer sig voldsomt meget for at drive krisecenter, og som også har en god interesse i at tjene penge. Men moralsk og samfundsmæssigt er det her ikke i orden, siger Per Nikolaj Bukh.
Det første budget blev afvist, og da anden version kom, varslede Socialtilsyn Midt, at man ville afslå godkendelsen til krisecenteret fuldstændigt med det budget. Udsigterne til et afslag på godkendelse fra Socialtilsynet fik Kurt Vindeløv til at vende på en tallerken.
I august skrev krisecentret nemlig til tilsynet, at det helt valgte at droppe vagterne, frikøbe leasingaftalerne og sænke taksterne markant. Det betød, at TopSafe kunne få sin godkendelse i september.
- Når de gradvis får barberet de her urimelige og uvedkommende omkostninger af, ender de med et budget, der kan godkendes - og så får de det godkendt, siger Per Nikolaj Bukh.
Millionoverførsel før konkurs
En anden ting, som bekymrer både professor i økonomistyring og tilsynet, er en millionkontrakt mellem den nye ejer og den tidligere skandaleramte direktør, Morten Lohmann Lauritzen.
For Kurt Vindeløv har kort før overtagelsen af krisecentret ifølge en aktindsigt underskrevet en kontrakt på, at han ville overføre knap 2,1 millioner kroner til Morten Lohmann Lauritzens porno-selskab Phoenix Partners, der i dag er gået konkurs.
Ifølge den kontrakt, som Socialtilsyn Midt fik i hænde, skulle pengene gå til at overtage overvågningsudstyr, sikkerhedshegn og legepladsudstyr – men krisecentertilbuddet har ifølge dokumenterne ikke foretaget nogen vurdering af, om varerne er købt til markedspris.
Og det vækker i den grad opsigt hos professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.
- Det bør få alarmklokkerne til at ringe, for det er kun Morten Lohmann Lauritzen, der har en interesse i at få et så stort beløb overført. Virksomheden TopSafe burde jo ikke have nogen interesse i at betale for meget. Hegnet står der i forvejen og er jo i princippet værdiløst, hvis ikke Kurt Vindeløv kommer og betaler det, siger han.
Nægter overførsel
Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har foreholdt den nuværende ejer af TopSafe Krisecenter kritikken af millionoverførslen til den tidligere ejer.
Kurt Vindeløv nægter at have overført 2,1 millioner til Morten Lohmann Lauritzen for legepladsudstyr, overvågning og hegn, som det ellers fremgår af den kontrakt, Socialtilsyn Midt har fået. I stedet sender han til TV 2 Fyn sin egne bilag, der viser, at cirka halvdelen af beløbet i stedet er gået til en tredje kreditor i forbindelse med huslejeforpligtelser i TimeOut Fyn.
Da TV 2 Fyn spørger ind til, hvorfor han ikke har informeret Socialtilsyn Midt om, at pengene er gået til noget andet, end der står i den underskrevne kontrakt, spidser stemningen til.
- Ved du hvad, vi kan ikke snakke sammen mere, siger Kurt Vindeløv.
Kort før deadline sender han endnu en mail, hvor han skriver, at han oplyste Socialtilsyn Midt om ændringen i pengeoverførslerne den 1. oktober i år – altså flere uger efter, Topsafe var blevet godkendt og havde taget de første kriseramte kvinder ind.
Alle er på overarbejde
TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har foreholdt den samlede kritik for Kurt Vindeløv.
Han har ikke mange kommentarer til, at Socialtilsyn Midt indledningsvist nægtede at godkende Topsafe på grund af ”uvedkommende” udgifter. Han fortæller dog, at der ikke er budgetteret med overskud i deres nuværende budget.
- Vi har lavet besparelser hele vejen igennem, så alle er på overarbejde, og således at jeg er kommet med min private bil og har sat den ind (for at bruge den til afhentning af kvinder, red.). Alting er blevet besparet.
Q&A med Kurt Vindeløv
Kurt Vindeløv forklarer videre, at han har tillid til både daglig leder Pernille Overgårds kompetencer som daglig leder, ligesom han har tillid til Connie Jensens kompetencer som bestyrelsesformand.
Pernille Overgård er blevet foreholdt den kritik, flere tidligere beboere og medarbejdere på TimeOut Fyn rejser af hendes ledelsesstil. Ifølge hende er deres udlægninger dog usande.
- Jeg kan ikke se mig selv i den kritik. Jeg taler ikke nedladende, og jeg bruger en demokratisk ledelsesstil, hvor jeg indgår i dialog. Det har jeg altid gjort, siger hun.
Bestyrelsesformand Connie Jensen, der har en baggrund i bankverden, svarer, at hun ingenting vidste om økonomien på hverken det skandaleramte bosted Den Lille Gård eller TimeOut Fyn.