Mie boede på tvangslukket krisecenter: - Et fængsel havde været bedre

Mie endte på krisecentret TimeOut Fyn efter at være flygtet fra et voldeligt forhold. Opholdet mindede så meget om et fængsel, at hun i dag tror, hun ville have haft det bedre, hvis hun var blevet.

Mie føler, hun gik fra ét fangenskab til et andet, da hun tog sig mod til at flygte med sine to børn fra det, hun beskriver som et voldeligt forhold. Hun endte på krisecentret TimeOut Fyn.

Da hun denne forårsaften i 2023 ankom til krisecentret, var hendes første tanke, at det lignede et fængsel. Rundt om bygningen var et højt pigtrådshegn, og foran bygningens vinduer var der tremmer.

Det skulle vise sig, at det ikke kun lignede et fængsel, men også mindede om et.

Dette er Mies fortælling om hendes ophold på det nu tvangslukkede krisecenter TimeOut Fyn.

- Jeg tror, jeg havde fået en bedre behandling, hvis jeg havde været i et rigtigt fængsel. Jeg tror faktisk, det ville have hjulpet mig mere, fortæller hun.

Hun er delvist anonym, fordi hun stadig frygter for sin sikkerhed. Vi er bekendt med hendes fulde identitet.

quote Jeg tror, jeg havde fået en bedre behandling, hvis jeg havde været i et rigtigt fængsel

Mie


TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har set dokumentation for hendes ophold på TimeOut Fyn, ligesom vi har været i kontakt med to andre kvinder fra krisecentret, der bekræfter Mies udlægning af forholdene på stedet.

Truet med udsmidning

Allerede kort efter ankomsten blev Mie bekendt med de stramme regler på krisecentret - og der var mange. Faktisk en hel bog fyldt med regler.

Kvinderne måtte ikke have nattøj på om dagen. De måtte heller ikke have tøj på, personalet kunne opfatte som ”for udfordrende”. De måtte ikke gå i køkkenet og tage mad, når de ville - så der var lås på køkkenskabene. De måtte ikke passe hinandens børn eller ”hygge sig for meget”, og flere af børnene kunne ikke få skoleundervisning.

- Der var ingen gode episoder i min tid på TimeOut, siger Mie.

Det værste var dog ifølge Mie, når hun og de andre kvinder blev truet med udsmidning, hvis ikke de overholdt reglerne.

- Jeg havde jo mine børn der, og det var voldsomt at forestille sig, at man kunne blive smidt ud fra den ene dag til den anden. Så man var jo nødt til at rette ind, siger hun.

Det endte dog med at være præcis det, der skete for Mie.

To timers varsel

TimeOut Fyn blev lukket af Socialtilsyn Syd i oktober 2023, efter direktøren havde indgået en ti år lang uopsigelig kontrakt med sin søns vagtfirma, der kunne beløbe sig til op mod 162 millioner skattekroner.

Først i december, efter massivt pres fra Fyens Stiftstidende, lukkede krisecentret, og kvinderne blev sat på gaden med to timers varsel.

- Jeg gik i panik. Jeg spurgte, hvad jeg skulle gøre, men der var ingen hjælp, siger Mie.

Hun måtte derfor pakke sine ting, og midt i et voldsomt snevejr skulle hun og hendes to børn flytte ud af TimeOut Fyn.

Mie bor i dag på en hemmelig adresse. Hun har det godt, men opholdet hos TimeOut Fyn har haft negativ indflydelse på hendes efterfølgende liv.
Mie bor i dag på en hemmelig adresse. Hun har det godt, men opholdet hos TimeOut Fyn har haft negativ indflydelse på hendes efterfølgende liv.
Foto: Svante Lyngsie


Adspurgt om, hvorfor hun blev boende frem til december, når hun ikke kunne lide at være på krisecentret, svarer hun, at det primært var af hensyn til hendes børn.

- Jeg har to små børn, og jeg syntes, det var ret voldsomt at udsætte dem for at skulle flytte ind på et nyt krisecenter, når det næste skridt var at finde en lejlighed, som vi kunne flytte ind i, fortæller hun.

Intet svar fra direktøren

Vi har forsøgt at foreholde den daværende krisecenterdirektør Morten Lohmann Lauritzen de kritikpunkter, Mie rejser.

Han er dog ikke vendt tilbage på vores mange henvendelser.

Heller ikke den daværende daglige leder er vendt tilbage på vores henvendelser.

Oversigt

    Oversigt