Birgitte Weinberger måtte finde modet frem, da hun fortrød, at hun sagde nej til jobtilbud

Som direktør for Odense Internationale Filmfestival har Birgitte Weinberger i mange år haft sit drømmejob. Men hov, nu er hun også direktør for Café Biografen i Odense! Hvad skete der lige?

- Jeg lukkede øjnene og sprang ud på det dybe. Uden at vide, om jeg kunne. Men det tror jeg, at jeg kan. 

Birgitte Weinberger, 46 år, har gennem 16 år været leder af Odense Internationale Filmfestival, et job hun har skattet højt.

- Kunst og kultur er ikke bare krymmel på lagkagen. Det er ikke for sjov. For mig er det altgørende for vores fællesskab og afgørende for at binde os sammen som nation og som mennesker, langt ud over landets grænser. 

Arbejdslivet kørte altså fint derud af, og Birgitte Weinberger havde absolut ingen planer om at ændre på dét. Men så skete der noget. Ejerne gennem 41 år af Café Biografen i Odense var på udkig efter en afløser, og de havde en særlig person i kikkerten: Birgitte Weinberger.

- Det sagde jeg selvfølgelig nej til, lige med det samme! Jeg manglede ikke ligefrem arbejde i mit liv. Men så gik tiden og tankerne og til sidst stod det klart, at det var en mulighed, jeg ikke kunne sige nej til. Så jeg endte med at sige ja og overtog direktørposten her 1. maj 2024.

Birgitte Weinberger overtog direktørposten i Café Biografen 1. maj 2024.
Birgitte Weinberger overtog direktørposten i Café Biografen 1. maj 2024.
Foto: Morten Albek


Stor mundfuld

Lige her måtte Birgitte Weinberger finde sit vovemod frem. For dels var det en kæmpe beslutning at investere og blive medejer af en biograf, og dels var der jo hendes elskede filmfestival. Hvad med den? 

Heldigvis lykkedes det at finde en løsning, så Birgitte Weinberger er stadig kunstnerisk leder af Odense Film Festival, men det økonomiske ansvar er givet videre. 

- Det er to store mundfulde som nu skal passe sammen. Det føles vildt, men rigtigt. Jeg nærer en stor kærlighed til Café Biografen, for stedet er i høj grad bærer af de samme værdier som filmfestivalen. 

- Det handler om fællesskaber, og de går aldrig af mode. I en tid hvor det meste går stærkt, er der her mulighed for momenter, hvor tiden et øjeblik står stille, og vi får en oplevelse med hinanden, som vi er fælles om. Og det elsker jeg bare.

Birgitte Weinberger er fremover både direktør for Café Biografen og kunstnerisk leder af Odense Film Festival.
Birgitte Weinberger er fremover både direktør for Café Biografen og kunstnerisk leder af Odense Film Festival.
Foto: Morten Albek

En nænsomhedsopgave

Birgitte Weinberger har nu stillet sig ved roret på et skib, der har sejlet stort set samme rute over 40 år. 

Publikum er trofaste og stabile. Hver eneste aften er der liv og snak og grin og spisning ved træbordene i de ikoniske lokaler, som stort set ikke har ændret udseende de seneste fire årtier.  Det kræver en sikker hånd fra den nye ejer.

- Der er mange medejere, mentalt, af Café Biografen. Rigtigt mange mennesker er glade for stedet, som det er og nervøse for, hvad det bliver. Så min helt store balancegang bliver at have respekt for rødderne og samtidig have øje for fornyelsen. 

- Det bliver stille og roligt, så vi kan følge med, men vi skal også sikre os, at vi stadig er her om 40 år. Det er en nænsomhedsopgave af de helt store. 

Efter at være kommet på den anden side af en kræftsygdom er Birgitte Weinberger blevet endnu mere bevidst om de nære og vigtige ting i livet.
Efter at være kommet på den anden side af en kræftsygdom er Birgitte Weinberger blevet endnu mere bevidst om de nære og vigtige ting i livet.
Foto: Morten Albek


Jeg får gåsehud

Det er egentlig ikke Birgitte Weinbergers  natur at tage de helt store spring ud på dybt vand. Men når det føles rigtigt, og meningen står klart, er springet ikke svært.

- Det her sted er bygget på kærlighed. Det lyder lidt flippet, men sådan er det. Og kærlighed er meningen med det hele. Her er en dybfølt kærlighed til det, der binder os sammen. Nærvær og fælleskab over måltider og film og alt, hvad vi ellers finder på.

Hård opbremsning

I efteråret 2021 fik Birgitte et wakeupcall af de helt store. En kræftdiagnose. I dag har hun det godt, men livet er blevet et andet.

- Pludselig får man viftet en form for udløbsdato for næsen. Det har gjort, at taknemmeligheden er blevet større. Bevidstheden om, hvor megafedt det er at være her er blevet skærpet. Efter mange år med fuld fart på fik jeg en hård opbremsning. Det gav mig en ny indsigt, så jeg holder mere fast i nuet og i nærværet i hverdagslivet med alle dem, jeg holder af. 

De ikoniske lokaler i Café Biografen har stort set ikke skiftet udseende de seneste fire årtier.
De ikoniske lokaler i Café Biografen har stort set ikke skiftet udseende de seneste fire årtier.
Foto: Morten Albek


Vildeste turn-on

Nærvær, ikke kun med de nærmeste, men i fælleskaber gennem kunst og kultur giver livet mening for Birgitte:

- Det er det vildeste turn-on! Jeg kan ikke komme på noget mere meningsfyldt end at være med til at skabe gode oplevelser, styrke fællesskaber og samle folk på tværs. Det er virkeligt meningsfyldt, og hvis det ikke er det, det hele handler om, så ved jeg ikke, hvad det handler om. 

- Det er en kæmpe glæde og energiudladning for mig, at det som jeg er en del af, giver andre mennesker glæde. Det får jeg gåsehud af. Jeg bliver lykkelig af det. Når jeg lægger mig til at sove om natten, er mit hoved og krop fyldt med arbejde, men jeg er varm om hjertet. Det er en kæmpestor værdi for mig, som gør al arbejdet det værd.

Oversigt

    Oversigt