Bykongen mod gadekrigeren

Den erfarne bykonge der har forlovet sig med De Radikale - eller Venstres rådmand der indædt bekæmper lukningen af Thomas B. Thriges Gade. Efter to valg i skyggen af Jan Boye vil Jane Jegind træde et skridt frem og være den naturlige udfordrer til Anker Boye.

Radikale vil lade Boye beholde borgmesterkæden

Ved seneste valg var det SF og Villy-effekten der hjalp Anker Boye til at genvinde borgmesterposten, men med SF's nuværende krise har borgmesteren denne gang valgt at lave et valgforbund med de radikale, som ikke er repræsenteret i byrådet i dag, men som kan blive tungen på vægtskålen på valgnatten.

Aftalen med De Radikale blev lavet helt uden om SF og Enhedslisten der måtte læse nyheden i den lokale avis nedenunder et idylisk billede af Anker Boye og den radikale Susanne Ursula Crawley Larsen i en robåd på Odense Å.

Den manøvre gav ikke borgmesteren mange point hos de to partier der dagen efter offentliggjorde, at de gik sammen i et valgforbund og ville kræve en rådmandspost, hvis deres samlede mandattal var til det. Men selv om tonen var hård over for den siddende borgmester, så var begge partier også klar over, at de efter et valg ville være tvunget til at pege på Anker Boye som borgmester igen.

- Det ligner en helt bevidst strategi fra Anker Boyes side at det har været vigtigst at få sikret De Radikales støtte, også selv om det kostede på forholdet til SF og Enhedslisten, fordi de to partier helt kynisk set ikke har andre muligheder end at støtte ham, siger TV 2/FYNs politiske redaktør Jesper Buch.

Da Fyens Stiftstidende i november 2012 gennemførte en meningsmåling i Odense, fulgte partierne stort set tendenserne fra de landsdækkende målinger, men undtagelsen var socialdemokraterne, der stod lige så stærkt som ved det seneste kommunalvalg.

- Det tyder på, at Anker Boye simpelthen er den klart mest profilerede af de kandidater, der stiller op i Odense, siger Jesper Buch.

Venstres store chance

For Venstres Jane Jegind er der flere chancer for at skrive historie ved dette års valg. Hun kan blive Odenses første Venstre-borgmester og samtidig byens første kvindelige borgmester. Lykkes det, vil det være en kæmpe personlig triumf for Jegind, der i sine to tidligere forsøg som spidskandidat kun har kunnet trække henholdsvis to og tre mandater ud af vælgerne.

Men efter tidligere borgmester Jan Boyes død og de konservatives tilslutningsmæssige nedsmeltning på landsplan, så har Jane Jegind en enestående chance for at sikre Venstre flere pladser i byrådet end de konservative for første gang siden 1974.

- I forhold til borgmesterposten har hun, om man så må sige, alt at vinde. Her vil det blive betragtet som en lidt overraskende triumf, hvis hun vinder, men omvendt vil det være en stor fiasko for hende, hvis hun ikke sikrer Venstre en plads som byrådets største borgerlige parti, vurderer TV 2/FYNs politiske redaktør Jesper Buch.

I valgkampen vil Jegind uden tvivl ofte blive spurgt til den borgerlige splittelse omkring Thomas B. Thriges Gade, ikke mindst fordi Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen tidligere har sagt, at han ikke kan pege på en borgmester, der ikke er med i forliget om gadelukningen.

Her vil Jane Jegind svare, at de fire borgerlige partier nok skal finde en løsning, hvis de får flertal. Det siger Alex Ahrendtsen i øvrigt også, selv om han ikke vil trække sin oprindelige udtalelse tilbage.

Oversigt

    Oversigt