Et opkald fra ukendt nummer afslørede mystisk gåde om heilende skulptur

Skulpturen "Hyldest til John Lennon", som står foran Brandts Klædefabrik i Odense, skulle lovprise freden, men i mange år har værket ledt tankerne hen på noget ganske andet.

I tidens løb har mange forbipasserende nok undret sig over skulpturen "Hyldest til John Lennon", som står ved Amfiscenen foran Brandts Klædefabrik i Odense. 

Skulpturen er tænkt som lovprisning af fred i verden, men i mange år har den i stedet ledt tankerne hen på noget knapt så fredeligt.

Flere har bemærket, at det ser ud som om, at skulpturen har hævet højre arm på en måde, så det ser ud som om, at den "heiler", det vil sige, at den udfører den nazistiske hilsen.

Det viser sig, at det hænger sammen med, at skulpturen manglede en vigtig del. Det er der rettet op på nu. Højest overraskende involverer historien en kendt, dansk modedesigner.

Rikke From Larsen er områdechef på Brandts Klædefabrik. I september sidste år ringede hendes telefon en dag med et opkald fra et ukendt nummer. 

"Hej, mit navn er Mads Nørgaard, jeg har en lille butik inde på Strøget i København, sagde stemmen i den anden ende."

"Hej! Så tror jeg godt, jeg ved, hvem du er," svarede Rikke From Larsen.

Kendt tøjdesigner fik snebolden til at rulle

Mads Nørgaard ejer og driver blandt andet butikken Nørgaard på Strøget i København. Han er søn af den nu afdøde Jørgen Nørgaard, der også var tøjdesigner, og som grundlagde butikken på Strøget. De er begge kendt for de deres karakteristiske stribede trøjer.  

Det var Mads Nørgaards far Jørgen Nørgaard, der sammen med kunstneren Susanne Ussing donerede skulpturen Hyldest til John Lennon til Odense Kommune i 1992. 

"Jeg netop fået at vide, at den står og ”heiler”. Det kan vi ikke have, vel," sagde Mads Nørgaard i telefonen. 

Tøjdesigneren fortalte Rikke From Larsen, at årsagen til at skulpturen stod og "heilede", var, at der manglede en vigtig del. Det er således meningen, at skulpturen skal holde en plade i hånden. 

Rikke From Larsen fortæller, at der har været henvendelser fra borgere, som har undret sig over skulpturens positur og nogle har ligefrem følt sig stødt af det.

- Jeg var ikke klar over, at det var det. Jeg har da undret mig og tænkt, det var da et lidt spøjst udtryk, at den skulptur havde, men jeg vidste ikke, at den manglede en plade, siger hun.

Mads Nørgaard insisterede på, at han ville gerne gøre uret til ret igen ved at få monteret en ny plade, som ligner originalen så meget som muligt.

Områdechef ved Brandts Klædefabrik Rikke From Larsen blev overrasket, da den kendte tøjdesigner Mads Nørgaard ringede.
Områdechef ved Brandts Klædefabrik Rikke From Larsen blev overrasket, da den kendte tøjdesigner Mads Nørgaard ringede.


Et større detektivarbejde

Det blev starten på et større detektivarbejde. Både Jørgen Nørgaard og kunstneren bag værket, Susanne Ussing, er gået bort. Det lykkedes dog Rikke From Larsen at få kontakt til kunstnerens mand Carsten Hoff, som fandt de oprindelige mål på pladen. 

- Det er en stor firkantet plade med et hul i midten. Den er egentlig baseret på idéen bag et kunstværk, som John Lennons kone Yoko Ono lavede for mange år siden, fortæller Rikke From Larsen. 

Rikke From Larsen forklarer, at pladen forestillede et postkort med et hul i midten, hvor der nede i hjørnet står "et hul til at se himlen igennem".

Gennem omveje lykkedes det at opdrive en række andre detaljer, blandt andet at pladen er fremstillet i sort oxideret aluminium. 

Ud fra det er det lykkedes at fremstille en kopi af den originale plade. Nu er pladen monteret. Det skete i forbindelse med en ceremoni, hvor blandt andre Mads Nørgaard deltog sammen med Carsten Hoff. 

Mads Nørgaard er også særdeles glad for, at det er lykkes at genskabe den tabte plade og dermed gøre værket komplet. 

- Der er jo en meget, meget vigtig del af værket. Det er jo ligesom det, der er hele pointen, siger Mads Nørgaard. 

Tøjdesigneren Mads Nørgaard er blandt andet kendt for sine stribede trøjer. Det var Mads Nørgaards far Jørgen Nørgaard, der donerede skulpturen.
Tøjdesigneren Mads Nørgaard er blandt andet kendt for sine stribede trøjer. Det var Mads Nørgaards far Jørgen Nørgaard, der donerede skulpturen.

Han forklarer, at hullet, som man kan se himlen igennem, henviser til freden, som man kan se, blot man kigger op. 

- Det kan vi jo alle sammen gøre. Det er en understregning af, at det er lige foran dig, hvis bare du åbner øjnene, siger han.

Noget der ikke passede

Det var Mads Nørgaards svoger, der gjorde ham opmærksom på problemet. Svogeren er filmklipper og var i Odense, fordi han var dommer i Odense International Film Festival.  

- Da jeg hørte det, sagde jeg: "Det lyder helt forkert," fortæller Mads Nørgaard.

Derfor ringede han rundt og fandt til sidst frem til Rikke From Larsen. 

- Jeg er så glad for og stolt af, at den nu står og gør det, den skal. Forfald kan godt være smukt ind i mellem på nogle helt udvalgte steder, men en skulptur som denne her, den skal være helt i orden - ellers skal den ikke være der. Nu er den som den skal være, siger Mads Nørgaard.

Det vækker også glæde hos Brandts Klædefabrik, at skulpturen nu er hel igen.  

- Vi synes, det er rigtig rart, at skulpturen bliver hel igen og fremstår med det rigtige budskab, siger Rikke From Larsen. 

Håndværkere monterer pladen, som er en kopi af originalen.
Håndværkere monterer pladen, som er en kopi af originalen.


Skulpturen er fremstillet i 1981 af Susanne Ussing sammen med to andre skulpturer som en del af udstillingen Rockens Billeder. I flere år stod skulpturerne på skift foran butikken Nørgaard på Strøget i København. 

I 1990 blev Hyldest til John Lennon flyttet til sin nuværende placering foran Brandts Klædefabrik i forbindelse med at museet havde udstillingen Rockens Billeder.  I 1992 overdrog Jørgen Nørgaard officielt skulpturen til Odense Kommune. 

Der er formentlig ingen, der ved, hvornår skulpturen har tabt sin plade, men Rikke From Larsen vurderer, at den har stået uden pladen i flere år.

Skulpturen er nu forsynet med en plade, som det oprindeligt var tiltænkt.
Skulpturen er nu forsynet med en plade, som det oprindeligt var tiltænkt.

Oversigt

    Oversigt