Der er sat en brat stopper for legen på legepladsen i Bellinge, der fredag blev sat advarselsskilte op.
Det sker efter fundet af giftstoffet DDT og nedbrydningsproduktet DDE i mængder over grænseværdierne. Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.
Styrelsen for Patientsikkerhed råder børneinstitutioner til ikke at bruge området, da børnene kan komme i kontakt med den forurenede jord.
- Beboerne i området kan stadig gå tur på stierne og græsset og bruge det rekreative areal. Men vi fraråder daginstitutioner og andre at bruge legepladsen, da børnene under leg kan komme i kontakt med jorden, siger overlæge i styrelsen Danny Haimes i meddelelsen.
- Man skal dog spise jorden for at få DDT i kroppen, og mængderne er på et niveau, hvor vi ikke vurderer, at det vil være farligt - men ud fra et forsigtighedsprincip anbefales alligevel at undgå direkte kontakt med jorden. Der er heller ikke fare ved at indånde luften.
Naboer er ikke tilfredse
Odense Kommune ejer det 12.000 kvadratmeter store areal, og det forbudte pesticid stammer fra et nu lukket gartneri.
Det grønne areal ligger i villakvarteret mellem Bellingevej, Elmegårdsvej og Hækkehusvej. Og beboerne mener ikke, at det er nok at sætte skilte op.
- Jeg tænker, det er alarmerende, og jeg kan slet ikke forstå, at legepladsen ikke er helt spærret af. Hvis man ikke lige lægger mærke til skiltet, vil man gå ind og lege med sine børn derinde, siger Anette Hansen.
Afspærringsbåndene er kun opsat på de dele, hvor der bygges nyt. De har altså ikke noget med fundet af giftstoffer at gøre.
- Det er noget rigtigt skidt, for det er et område, der bliver brugt af rigtig mange børn. Specielt i sandkasseområdet. Og så er der en del unge fra skolen, som også bruger området rigtig meget, siger Poul Thorsen.
Flere undersøgelser
Det er Region Syddanmark der i forbindelse med undersøgelsen af et tidligere væksthusgartneri på Bellingevej 60, som lukkede midt i 1980'erne, har fundet DDT. I dag er arealet rekreativt område med boldbane og legeplads.
Region Syddanmark vurderer, at forureningen er begrænset til de områder, som er blevet undersøgt, herunder legepladsen og to haver, hvor der tidligere har været væksthuse. Beboerne er underettet.
- Odense Kommune vil nu gå i gang med at undersøge, hvorvidt jorden kan oprenses eller brugerne på anden vis kan sikres mod kontakt af den forurenede jord, lyder det i pressemeddelelsen.