Kommuner ser stort på lærlingepladser ved udbud

Det er ikke rutine, at kommuner sikrer sig, at virksomheder opretter lærlingepladser i forbindelse med udbud.

Blot halvdelen af kommunerne sikrer, at virksomheder, der byder på kommunale opgaver, skaber lærlingepladser. Det viser en rundspørge, som Avisen.dk har lavet blandt 39 kommuner.

- Det er simpelthen for dårligt. I oktober havde vi 10.628 unge, der ikke kunne få en ordinær praktikplads. Det sætter den manglende indsats i kommunerne noget i relief, siger Per Christensen, forbundssekretær i 3F.

Ud af de 20 kommuner, der stiller krav til virksomheder er blandt andet København, Aarhus og Odense.

I København er det dog ikke sket i forbindelse med udbuddet på Cityringen, der er en udbygning af den eksisterende metro. Der er ikke føjet såkaldte sociale klausuler ind i kontrakten til 22,2 milliarder kroner, skriver Politiken torsdag.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der er formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg mener, at kritikken af kommunerne er uberettiget.

- Jeg hæfter mig ved, at rigtig mange kommuner er i fuld gang med at lave uddannelses- og sociale klausuler. Det er noget, der fortsat skal være fokus på. Men det bevæger sig i den rigtige retning, siger han til Avisen.dk.

Sociale klausuler forpligter virksomhederne til at ansætte lærlinge, når de byder på offentlige opgaver. Men det er ikke alle kommuner, der har øje for, at sådanne klausuler kan sikre unge praktikpladser.

Næstformand i Erhvervsskolernes Elevorganisation Johan Sundwall mener, at det er en skam, at hver anden kommune i undersøgelsen "svigter sit ansvar".

Han mener, at kommunerne er nødt til at skubbe mere på - ellers vil mange unge droppe tanken om at blive tømrere, elektrikere eller malere.

Oversigt

    Oversigt