Mand bag populære popsange har "mystisk forhold" til Fyn

Hitmageren bag sangene "Havana" og "Mogens og Karen" er aktuel med endnu et album.

Du kender ham helt sikkert fra sange som "Mogens og Karen" og "Havana". Sidstnævnte sang kaprede for ti år siden danskernes opmærksomhed, da den udgjorde titelsangen til det folkekære TV-program om Beha-familiens jordomrejse til søs, "Kurs mod fjerne kyster" på TV 2.

Da Christian Juncker var en ung knægt, vandrede han dagdrømmende ned af brostensvejen på Hans Jensens Stræde i Odense og beundrede H.C. Andersens Hus. Hvis ikke han gjorde det, stod han formentlig på et af Odenses biblioteker og bladrede gennem pladesamlingen i håb om at finde den nyeste plade fra The Cure, som han kunne låne med hjem og lytte til.

Det er i omegnen af 30 år siden, og siden dengang er det blevet til tusinder af koncerter og et utal af radioafspilninger.

Siden er det fynske muld blevet skiftet ud med Københavns pulserende trafik, men på trods af, at han ikke længere bor i Odense, er han stadig stærkt forbundet til Fyn.

- Mit forhold til Fyn er sådan et mystisk, endeløst, uendeligt forhold af tilknytning, længsel, savn, glæder og minder, siger Christian Juncker. 

TV 2 Fyn mødte den erfarne fynske sangskriver i Historiens Hus i Odense. Et sted, der har været med til at forme den musiker, han er i dag.

- Jeg har egentlig boet i København i mere end halvdelen af mit liv, men jeg føler mig stadigvæk som fynbo.

Christian Juncker besøger Historiens Hus for første gang siden 1990'erne
Christian Juncker besøger Historiens Hus for første gang siden 1990'erne
Foto: Ken Petersen


Odense gav håb

Der er ingen tvivl om, at Odense har sat sit præg på Junckers musikalske karriere - og ikke mindst ham som person. Odense gav ham plads til at fordybe sig og plads til at drømme. Byens historiske vingesus fik ham til at drømme stort. Synet af det hus, hvor en af tidens største forfattere blev født, fik selv de største ambitioner til at virke opnåelige. 

- Det gav mig en følelse af, at der var håb. Der var nogle muligheder, man kunne godt blive til noget, selvom man bare var en lille bitte prik ude i horisonten.

Det er aldrig fordi han har tænkt, at han skulle være det nye store navn ud af Odense. Men hvis en fattig dreng fra de helt billige rækker kunne gå fra at være nul og niks, til at erobre hele verden med sine eventyr, så gav det Juncker en tro på, at han også kunne blive til noget med sine sangtekster.

Drømmende forsatte i Historiens Hus, lige ved siden af Odense Domkirke. For en dreng, som bare gerne ville spille på sin akustiske guitar, eller tage til Fruens Bøge og svinge fiskestangen i Odense, var det ikke altid lige nemt at prioritere sin skole. 

Men han fandt et sted, der gav ham den ro og fordybelse, han havde brug for. Nemlig Historiens Hus. Den følelse og fordybelse han fandt der til at lave sine lektier, den genkender han i dag når han stiller sig ind i sit studie, for at indspille sine sange.

Junckers diskografi:

Tiende i rækken 

Den fynske musiker har lavet en del plader, siden han som ung gik rundt i Odenses gader. Hvis man havde en fingering for hvert album Juncker har udgivet, ville man lige akkurat kunne pynte begge hænder.

Tiende album har netop ramt gaden. Den kommer kun ét år efter, at han sidst prægede musikforhandlerne med ny musik, men det nye album er også at betragte som en opfølgning til det forrige. Som navnet indikerer, består en stor del af albummet af de sange, som han valgte ikke at tage med på det forrige album.

- Albummet er en forlængelse af mit sidste album, der hed "Nattergalen Findes". Det her hedder "Nattergalen Mixes", fordi det indeholder remixes af nogle af de sange som var med på det det forrige album. Der er også nye sange og nogle sange, som jeg ikke nåede at blive færdig med til det andet album og som jeg synes var lidt ærgerligt, hvis de skulle ligge og visne.

Oversigt

    Oversigt