Naja åbnede ny butik midt i en krisetid: - Vi bliver nødt til at tro på det gode

På trods af stigende inflation, stigende energipriser og krig i Ukraine blev der oprettet 1.095 nye virksomheder på Fyn i 2022.

Krig og krise kan ikke stoppe de fynske iværksættere.

En af dem er Naja Kleist, som i 2022 kastede sig ud i et nyt iværksættereventyr i Odeons Kvarter, selvom usikkerheden i Europa allerede var til at tage og føle på efter Putins invasion af Ukraine.

I juli tog hun fra Grønland til Odense for at åbne sin livsstils- og delikatesseforretning Living Nice, der sælger alt fra grønlandske cremer og figurer til klassisk, dansk design.

Hvordan har man modet til det?

- Det har man, fordi man ikke vil have, at Putin og andre skal styre vores verden. Vi bliver nødt til at tro på det gode, så vi håber meget, at folk vil finde os, siger Naja Kleist om sin butik, der ligger i det nye Odeons Kvarter i Odense.

Drømmen om at skabe noget for sig selv stammer helt tilbage fra Naja Kleists barndom. 

- Jeg har altid, siden jeg var barn og kom fra en dysfunktionel familie, drømt om at bo pænt. Og da jeg var seks år gammel, og det gik lidt højt derhjemme, gik jeg på biblioteket og læste Bo Bedre. En dag skulle jeg bo bedre end Bo Bedre, fortæller hun.

Mange nye iværksættere i 2022

Selvom 2022 har budt på udfordringer på grund af krigen i Ukraine, og usikkerhed, stigende renter og inflation har præget vores samfund, valgte 1.095 fynboer alligevel at lave et nyt firma på Fyn i 2022, viser tal fra Danmarks Eksport og Investeringsfond.

Det er et lille fald i forhold til 2021, hvor der blev stiftet 1292 nye virksomheder. Men det er flere end i 2018 og 2019, altså inden coronapandemien ramte verden.

Og netop coronapandemien kan have været en medvirkende faktor til, at folk med iværksættertrang har valgt at kaste sig ud i noget nyt.

- Folk har haft tid til at tænke sig om derhjemme (under coronanedlukningen, red.) og se, hvad det egentlig er for et arbejdsliv, de har lyst til at have. Måske har de nogle ideer i skuffen, de så trækker frem og arbejder på, siger Asger Riis Rasmussen, der er projektleder i Erhvervshus Fyn og fortsætter:

- Jeg tror også, at det er et udtryk for, at man oplever, at selvom man sidder i et fast arbejde under coronasituationen, så er det også usikkert. Så hvis man kan lave sit eget arbejdsliv og være sin egen chef, kan man måske nemmere være med til at påvirke, hvordan fremtiden ser ud.

Ingen tid til negativ trummerum

Naja Kleist fik opfyldt drømmen om at bo bedre, da hun flyttede fra Grønland til Odense i 1997 og købte en lejlighed.

- Og lige pludselig, da jeg stod i den lejlighed, tænkte jeg: What? Var det det?

Naja Kleist flyttede tilbage til Grønland og arbejdede i mange år som projektleder i Red Barnet. Men drømmen om at starte sit eget levede stadig, og hun begyndte at undersøge mulighederne for at blive selvstændig. 

I dag driver hun to Kop og Kande-butikker i Grønland. Og med god hjælp fra hendes datter og svigersøn er Living Nice i Odense nu også en realitet.

For man skal ikke hænge fast i alt det dårlige, der sker i verden, mener hun.

- Hvis vi allesammen kun går i den negative trummerum, bliver vi hevet ned. Personligt ser jeg ikke alle de forfærdelige nyheder. Jeg prøver at se, hvad jeg kan gøre noget ved, siger Naja Kleist.

Kan ikke være anderledes

Den ukuelige optimisme deler Malte Lange, der er direktør i online markedsføringsvirksomheden Lead Your Way og efterhånden har startet en god håndfuld virksomheder op.

- Jeg kan slet ikke se, hvordan det kan være anderledes. Mennesker starter virksomhed, fordi de spotter noget, de gerne vil gøre om elller gøre på en bedre måde. Eller de har noget unikt, de kan tilbyde. Så jeg synes kun, at det vidner om, at det er det man bør gøre, hvis man tænker; det her, det kan jeg bidrage med lige nu.

Malte Lange begyndte livet som iværksætter i det store kontorfællesskab Coworking Plus i Odense. Her er plads til 500 mennesker, der brænder for at lave virksomhed, og det fællesskab har flere fordele, mener han.

- Det giver sparringsmuligheder, og det giver også decideret kundegrundlag og mulighed for at give opgaver til andre. Og som virksomhedsejer giver det mig noget socialt og noget at tilbyde mine medarbejdere. Der er meget rundt om, der er med til både at gøre det sjovere og nemmere at drive virksomhed, siger Malte Lange.

Naja Kleist tror på det gode, men er fuldt ud bevidst om, hvordan man driver en fornuftig forretning.
Naja Kleist tror på det gode, men er fuldt ud bevidst om, hvordan man driver en fornuftig forretning.
Foto: Alex Syrik

Naja Kleist har med succes bygget sin virksomhed op i Grønland og håber, at den nye forretning i det nye Odense-kvarter får ordentlig rodfæste også.

Og som erfaren iværksætter har Naja Kleist et par råd til andre, der drømmer om at bygge deres egen forretning op.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvad man er god til, og hvad man ikke er god til. Og man skal købe sig til det, man ikke er god til eller ikke ønske at lave. Og så skal man svare sin skat. Jeg ser mange iværksættere, der går ned og låner nogle penge i banken, og så kan de købe sig en ny, stor bil eller andet. Nej, det kan man ikke, siger Naja Kleist.

Hvis man vil lave en butik som Living Nice med et stort varelager, kræver det arbejdsomhed og overblik, siger hun.

- Man skal finde sig nogle gode sparringspartnere. Og hvis man vil lave en butik, skal man finde sig nogle gode medarbejdere. Du skal sørge for at have orden i tingene. Ellers går det galt.

Der er desværre også nogen, der bukker under for krise og inflation. Coop har lukket to Dagli'Brugser på Fyn, der tidligere var blevet reddet fra lukning.

Oversigt

    Oversigt