Det var Socialdemokraterne og SF, der i torsdags her på TV 2/Fyn inviterede de andre partier til at genåbne det netop vedtagne budget for 2014. De to partier vil forsøge afværge de værste besparelser på skoleområdet, der blandt andet vil betyde, at der nogle steder vil blive undervist 40 elever af én lærer. Hvis opgaven skal løses, skal politikerne finde 42 millioner kroner.
- Vi kommer og vil gerne hjælpe. Børnene er kommet i klemme på grund af dårligt politisk lederskab, og det er børnenes ve og vel der ligger os på sinde, og derfor vil vi gerne forhandle, siger borgmesterkandidat for Venstre Jane Jegind.
Samme melding lyder fra Dansk Folkeparti, der bringer helt konkret forslag med til forhandlingsbordet.
- Jeg håber, at vi kan blive enige og at borgmesteren og rådmanden har en god plan. Dansk Folkeparti vil kigge på integrationsudgifter og Vollsmoseindsatsen. Der bliver brugt alt for mange penge derude, og de skal i stedet gå til vores skoler, siger Alex Ahrendtsen.
De Konservative møder også frem til forhandlingerne med konkrete krav.
- Det er underligt, at de problemer på skoleområdet først dukker op efter budgettet er vedtaget, men vi er selvfølgelig med på at finde en god løsning på akut problem. Vi mener, at pengene skal findes ved at vi sende flere kommunale opgaver ud i konkurrence mellem kommunen og privat, siger byrådsmedlem for De Konservative Lars Havelund.
Hos rådmanden for Børn- og Ungeområdet er der tilfredshed med velvilligheden hos forligspartierne.
- Det er positivt, at alle partierne er med til at finde en holdbar løsning for vores skoler, siger børn- og ungerådmand, Brian Dybro(SF).
I øjeblikket arbejder en embedsmandsgruppe i kommunen med et oplæg til budgetmødet mandag. Opgaven er at komme med forslag til hvordan de 42 millioner kroner kan findes.
- Det er godt at alle er med på at forhandle så vi kan undgå de værste konsekvenser på skoleområdet, siger rådmand Peter Rahbæk Juel(S).
Han er dog ikke umiddelbart med på at inddrage kravene fra Dansk Folkeparti og De Konservative i forhandlingerne.
- Vi har indkaldt til et møde om hvordan vi undgår besparelser på skoleområdet, og det er det forhandlingerne handler om. vi har ikke indkaldt til et møde om andre dele af budgettet, siger Peter Rahbæk Juel.