Odenses grønne kæmpeand er som H. C. Andersen

Den grønne, amerikanske Cayuga-and, der har slået sig ned i Munke Mose er på kort tid blevet en attraktion

Selvom det er januar og koldt, er Munke Mose i Odense på det seneste blevet et udflugtsmål.

Det skyldes en ny beboer i Odense Å, der slet ikke ligner de andre. Stor, grøn og meget mere iøjefaldende end de almindelige ænder, der svømmer rundt og venter på brødkrummer.

Anden er af racen Cayuga, der stammer fra Amerika og bliver opdrættet for at ende på menneskers middagstallerkner. 

Men Odenses Cayuga-and har altså undsluppet sin skæbne og sin indhegning et sted, og nu har kæmpen formået at tiltrække mennesker, der hellere vil se den grønne kæmpes flotte fjerdragt end sætte tænderne i dens kød.

Hvordan kan det være, at du er i Munke Mose i dag?

- Fordi jeg vidste, at der var kommet en Cayuga-and til mosen, siger Rasmus Eriksen.

- Vi bor lige heroppe ved siden af Munke Mose, så vi går tit en tur herned, og så har vi jo hørt om den her grønne and, så den skulle vi lige ned og se, om vi kunne finde, siger Nicholine Grundsø, der har taget sine to drenge med.

Grøn and imponerer

Faktisk er Cayuga-anden tre gange så stor som de almindelige ænder i Munke Mose, og fordi den er så anderledes, har den formået at lokke flere ud på en gåtur i vintervejret.

Og det nye medlem i andedammen vækker flere smil blandt beskuerne.

- Den er så smuk. Ikke? Den har virkelig nogle fantastiske farver. Grøn og lilla. Den er helt vild flot, siger Lisbeth Buss Lerche.

- Vi synes, den er kæmpestor, siger Nicholine Grundsø.

- Smuk. Det er virkelig en skøn coat. Jeg er stor fan, siger Rasmus Eriksen.

Cayuga-anden har på det seneste tiltrukket mange besøgende til Munke Mose.
Cayuga-anden har på det seneste tiltrukket mange besøgende til Munke Mose.
Foto: Mathilde Vanilla Nørager Glerup

En rigtig H. C. And(ersen)

"Det var da en forfærdelig stor ælling den! Ingen af de andre ser sådan ud."

Sådan lyder en af sætningerne i H.C. Andersens eventyr Den Grimme Ælling, og instruktør og skaber af H.C. Andersen Paraden Torben Iversen kan heller ikke nære sig for at drage en eventyrlig parallel mellem eventyrdigteren fra 1805 og Cayuga-anden i 2023.

- Det er sjovt, at den (Cayuga-anden, red.) er blevet en attraktion i sig selv. Og den viser jo, at bare man skiller sig lidt ud fra flokken, så bliver man lagt mærke til, siger Torben Iversen og fortsætter:

- Det er jo nøjagtig som i eventyret af den gamle digter om ham selv, altså Den Grimme Ælling. Det her er den grimme ællings by og andegården, ikke. Det er her, det hele begynder for H. C. Andersen og for rigtig mange af os. Så det her, det er et eventyr.

Der er nu ikke meget ælling over kæmpen, der svømmer rundt blandt sine mindre artsfæller. Men fascinationen er der, og den skal nok få flere beundrende kommentarer, end ællingen fik i Andersens 180 år gamle eventyr.

Hvis den bliver her, kommer du så forbi for at se den igen?

- Uden tvivl, siger Rasmus Eriksen.

- Det kan vi ikke lade være med, lyder det fra Lisbeth Buss Lerche.

- Ja, det tror jeg. Vi går jo forbi hernede engang imellem, gør vi ikke drenge? Det tror jeg er planen, siger Nicholine Grundsø.

Med mindre Cayuga-anden skulle beslutte sig for at søge et andet sted hen, er der gode chancer for at nyde synet af den store, grønne fjerdragt i lang tid endnu.


Cayuga-anden i Munke Mose er som H.C. Andersen. Den skiller sig ud fra flokken.
Fotograf: Alex Syrik Redigering: Alex Syrik

Oversigt

    Oversigt