Politi kaldte hjemmeplejebil for dealer-bil efter fund af mere narko

Odense Kommune frygtede, at deres hjemmeplejebiler blev brugt til at fragte narko fra A til B, efter en betjent fra Fyns Politi delte en teori med kommunen.

Artiklen er opdateret med skriftligt svar fra Fyns Politi. 

Der blev ikke blot fundet 1,17 gram kokain i en pølsemandspose ved siden af gearstangen mellem førersædet og passagersædet i en af Odense Kommunes plejehjemsbiler om morgenen den 19. februar.

TV 2 Fyn kan, efter at have fået yderligere indsigt i sagens akter, nu fortælle, at der også blev fundet euforiserende stoffer i bagagerummet i samme bil, bil 94, da politiet gennemsøgte den. Det viser et kommunalt notat, der omtaler en dialog med den betjent, der efterforskede sagen.

"Det viste sig, at der også var lidt stof i bagagerummet, og at der var tegn på, at sidebeklædningen havde været trukket af og sat på igen. X (navn på betjent i notatet, red.) mente, at det var et sted, der havde været brugt til at gemme større mængder," står der i notatet, der er en slags tidslinje udarbejdet af en rehabiliteringsleder i kommunen.

screenshot
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard


Det var 1. marts, at TV 2 Fyn, på baggrund af en intern mail sendt ud til alle i hjemmeplejen i Odense Kommune, kunne fortælle, at kommunen var blevet ramt af en regulær narkoskandale, idet der var blevet fundet en pose med kokain i en af hjemmeplejens biler.

Sagen blev kaldt "rigtig grim" i mailen, og det blev samtidig meddelt, at der ville blive holdt øje med kommunens biler, og at biler ville blive stoppet.

Liiban Abdulle mener, at han er blevet gjort til syndebuk efter fund af først kokain og siden snifferør i hjemmeplejens biler. Han fastholder sin egen uskyld.
Liiban Abdulle mener, at han er blevet gjort til syndebuk efter fund af først kokain og siden snifferør i hjemmeplejens biler. Han fastholder sin egen uskyld.
Foto: Bjørn Fabricius


Den 12. marts blev der så fundet, hvad kommunen omtalte som et snifferør og "hvidt pulver på sædet og ved gearstangen". Hverken narkohunde eller betjente kunne finde narko i bilen, men medarbejderen Liiban Abdulle stod i maj frem i TV 2 Fyn med sin historie, efter han var blevet fyret på grund af sagen. 

Kommunen havde ellers i første omgang lagt sagen ned, da der ikke var dokumentation for, at "rør og støv" tilhørte Liiban Abdulle. Han havde siddet bag rattet, men der havde været tre andre medarbejdere i bilen. 


Men på baggrund af et billede, der viste, at det såkaldte snifferør lå på førersædet, endte Liiban Abdulle med at blive fyret alligevel på grund af manglende tillid til ham.

TV 2 Fyn har forgæves forsøgt at få Odense Kommune til at svare på, hvordan man kunne lægge til grund, at røret tilhørte Liiban Abdulle, når billederne samtidig viste, at røret lå på tre forskellige måder på de tre billeder og derfor kunne være blevet flyttet. 

Som det ses på de tre billeder, ligger snifferøret på tre forskellige måder på de tre billeder, og det kan derfor være blevet flyttet.
Som det ses på de tre billeder, ligger snifferøret på tre forskellige måder på de tre billeder, og det kan derfor være blevet flyttet.
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard


En aktindsigt i sagen viser, at ledere i hjemmeplejen og i Ældre- og Handicapforvaltningen skrev mails til hinanden om såkaldte ”dealerbiler” og om at om ”flytte narko fra A til B.”

"X (betjent fra politiet, red.) fra politiet fortæller, at der nok her er tale om, at man har flyttet narko fra A til B for at undgå at politiet finder det. Og de har brugt kommunebilen til at gøre det, for der går rygter om, at politiet ikke stopper vores biler," står der i en rehabiliteringsleders redegørelse af sagen til sine kollegaer. 

"Han ved det ikke lige nu med sikkerhed, men tror, det er det, der er sket," skriver hun.

screenshot
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard
screenshot
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard


TV 2 Fyn ville gerne have spurgt Fyns Politi både til den ekstra mængde euforiserende stoffer, der blev fundet i bilen den 20. februar - en kendsgerning der aldrig har været fremme før nu - samt om deres teori om, at der var tale om en "dealer-bil". 

Vi ville gerne vide, hvad der underbygger den teori, om der er flere fortilfælde med fund af stoffer og hvad det er for et rygte, der bliver talt om i mailen.

Men Fyns Politi har ikke ønsket at stille op til interview i sagen, da den er lukket. 

I et skriftligt svar understreger politiet dog, at man ikke har "kendskab til dealerbiler i forbindelse med sagen om hjemmeplejen i Odense."

"I den pågældende sag omhandlende hjemmeplejebiler efterforskede vi fundet, men kunne ikke løfte en sag mod en enkeltperson, da der er mange brugere af de pågældende biler," skriver Fyns Politi. 

I løbet af efterforskningen undersøgte man også, om der var mere organiseret brug af kommunens biler til transport af euforiserende stoffer. 

"Men dette kunne efterforskningen ikke underbygge," skriver Fyns Politi. 


Dybt, dybt forkasteligt

Odense Kommune har - ligesom Fyns Politi - ikke ønsket at stille op til interview, men forløbschef Annette B. Larsen har sendt nogle skriftlige svar til TV 2 Fyn.

Her gør hun det klart, at det ikke er Odense Kommunes indtryk, at der generelt bliver solgt narkotika fra hjemmeplejebilerne.

- Men det er klart, at politiets mistanke efter fundet af stoffer i en af vores biler sætter gang i nogle tanker, som ellers har været utænkelige, skriver Annette B. Larsen.

screenshot
Foto: Grafik: Anders Kammersgaard


- Det er vigtigt at slå fast, at der er tale om en mistanke fra politiets side. Det er altså ikke noget, vi har fået bekræftet. Men hvis kommunens biler bruges til den slags ulovligheder, er det selvfølgelig dybt, dybt forkasteligt og uacceptabelt. Og ikke mindst et kæmpe tillidsbrud.

Annette B. Larsen skriver også, at de er ekstra opmærksomme på, hvem der kører hvilke af hjemmeplejens biler, og at få ryddet op i dem mellem vagterne.

- Derudover har vi en direkte linje til politiet, hvis vi synes, at der er anledning til at få undersøgt en af vores biler, skriver hun.

Oversigt

    Oversigt