Politikere siger 'nej' til atomkraftværk i Odense

Mark Grossmann, byrådsmedlem fra Venstre, blev i dag til et udvalgsmøde stemt ned af et meget enigt udvalg til hans forespørgsel om en undersøgelse af, hvad der skal til for at etablere et atomkraftværk i Odense.

Hvad skal der til for at etablere et mindre modulært atomkraftværk i Odense?

Det spørgsmål stillede byrådsmedlem fra Venstre Mark Grossmann i dag til Klima- og Miljøudvalgets møde som et punkt på dagsordenen, hvor han gerne vil starte en undersøgelse af, hvad mulighederne er for et atomkraftværk i Odense.

Forslaget blev modtaget med et 'nej' til atomkraftværk i Odense, for det blev stemt ned af alle i udvalget - undtagen Venstres Mark Grossmann selv. 

Hopper af udviklingen 

Mark Grossmann mener, at det er en helt forkert beslutning udvalget i dag traf. 

- Vi mister en masse viden nu, som gør, at det i fremtiden bliver svært at træffe en beslutning i tilfælde af, at vi ikke når vores klimamål i 2030, så det er rigtig ærgerligt, siger han og tilføjer:

- Odense står nu af et tog, der kører i vanvittig høj fart. Der sker noget hele tiden. Den udvikling hopper vi af i dag.

Men hvorfor giver det overhovedet mening at kigge på det, når det ikke er lovligt endnu?

- Det gør det fordi, den eksisterende lovgivning, den er tilbage til 1985 før internettets tid, og der er sket så stor en udvikling indenfor atomenergi i dag, at det er for farligt at sige nej til en undersøgelse, og det er for farligt at sige nej til overhovedet at ville arbejde med det. Den kan så let som ingenting erstatte de eksisterende energiformer, vi har i øjeblikket. 

Hvor skulle pengene til undersøgelsen og eventuel anlæggelse af det komme fra?

- Vi opererer med rigtig mange ting i forhold til klimahandleplan, som koster rigtig mange penge. Altså, hvor skulle pengene komme fra til næsten alt, hvad vi foretager os i den grønne omstilling? Den grønne omstilling er jo bare dyr. Og hvis vi skal fastholde vores ambitioner om at være klimaneutrale inden 2030, så koster det altså penge, og indtil videre ser det ikke ud til, at der er jord nok til vindmøller og solceller. 

Urealistiske ambitioner

Blandt dem, der stemte imod forslaget, var klima- og miljørådmand Tim Vermund fra Socialdemokratiet, som mener, at forslaget er urealistisk, og det ser han flere grunde til.

- For det første er det rigtig dyrt både at anlægge et atomkraftværk og undersøge, for det andet er det på nuværende tidspunkt ikke lovligt endnu, men den vigtigste pointe er, at atomkraftværkerne producerer radioaktivt affald, som man ikke ved, hvor man skal gøre af, og det er utroligt giftigt i op til 800 år. Jeg vil ikke efterlade radioaktivt affald til fremtidige generationer, siger han. 

Mark Grossmann (V) mener, at atomkraftværket som energikilde vil gøre klimaambitionerne mulige i Odense, og tvivler på, at kommunen vil nå målene til år 2030 uden atomkraft.

- Det er ikke længere et spørgsmål om 'ja' eller 'nej' til atomkraft, men et spørgsmål om, hvordan man bedst implementerer det, siger han. 

Det er Tim Vermund (S) dog ikke enig i. 

- Et atomkraftværk kan slet ikke komme på tale i forhold til at nå klimamålene, for vi kan slet ikke nå at bygge et atomkraftværk inden 2030, siger Tim Vermund. 

Men er der slet ikke noget ved et atomkraftværk, der er en god ide?

- Selvom det så var en god ide, så kan det ikke lade sig gøre, for lovgivningen er ikke på plads. På nuværende tidspunkt er det alt for dyrt, og vi har ikke nok viden om det, uddyber han. 

Ville det så ikke give mening at få noget viden om det?

- Det er ulogisk for os at bruge de begrænsede midler, vi har, til at forfølge noget, som ikke er lovligt, siger Tim Vermund.

Oversigt

    Oversigt