Odense Kommune vil blande sig i indbyggernes sundhed, og derfor har kommunen en ambition om, at skære antallet af rygere ned fra 17 procent af odenseanerne til to procent inden 2030.
Står det til kommunens sundhedsudvalg, kan du fremover risikere at få stukket en bøde i hånden, hvis du tænder en cigaret på gågaden, i parker og offentlige veje.
- Meget af det kommer af frivillighedens vej, men vi kommer ikke uden om at tage restriktioner og forbud i brug, hvis vi skal nå målet, fortæller formand for sundhedsudvalget, Brian Dybro (SF).
- Generelt har vi en glidebane i forhold til, hvad folk selv må bestemme. Der er en hel masse, der gerne vil træffe valg for dig. Og jeg mener bare det er vigtigt at få trukket en streg i sandet, det næste er vel at det offentlige bestemmer over den frie vilje, lyder den skarpe kritik af Brian Dybros forslag fra byrådskandidat i Odense Tonni Vest fra Liberal Alliance.
Senere på året præsenteres sundhedsudvalget for en række handlinger, som skal hjælpe med at realisere målet om et røgfrit Odense.
Kan det betyde, at man kunne forstille sig, at der er rygning forbudt på offentlige pladser?
- Ja, det kunne man godt forestille sig. Man kunne også forestille sig, at vi sagde, der er bestemte steder, hvor man må ryge, siger udvalgsformanden, lyder det fra Brian Dybro.
- Der er ikke nogen tvivl om, at hvis vi skal nå vores mål, skal vi tage restriktive tiltag i brug, afrunder Brian Dybro.
Odenses nye mål for rygning er vedtaget af et enigt sundhedsudvalg. Forslaget skal stadig endeligt godkendes af byrådet.